Най-големият град в света

58451
Най-големият град в света
Снимка: Jeremy Zhu / Pixabay

Китайският Шанхай е както най-големият град в света по брой жители, така в същото време и най-голямото морско пристанище. В този мегаполис, според данни от 2015 г., живеят повече от 24 милиона души. Иначе най-голямата градска агломерация (взаимно свързани градове) е Токио-Йокохама в Япония с над 37 милиона жители, докато населението само на Токио е 13 милиона.

Обаче не съществува единна оценка на градовете по площ, тъй като официалните градски граници по света се формират и посочват по различни начини: със или без предградия. Например, в момента един от най-големите градове, ако се отчитат и предградията, е Пекин – 16 801 кв. км, от които обаче на самия град се падат приблизително 1 368 кв. км.

Кое е най-рядкото цвете в България?

Шанхай бива наричан „най-европейският град“ в Китай, но границите на условните Европа и Азия тук не само не са заличени, а напротив – те са ясно очертани. Шанхай има своя „Венеция" - древният град Чибао, в който, между другото, няма нищо западно. Отделно присъстват също и английски, американски и френски квартали, като последният винаги е претъпкан с туристи.

Най-популярното място сред посетителите на Шанхай е крайбрежната алея „Вайтан“ („Бунд“). Добър начин да опознаете града е да се разходите с маршрутно корабче по река Хуанпу до нейното вливане в Яндзъ. Разходката ще отнеме почти 3 часа, а през цялото това време покрай вас ще плуват впечатляващи мостове, кейове, терминали и стотици разноцветни лодки.

Крайбрежната алея „Вайтан“ бива наричана още Архитектурен панаир на 10 000 държави (в китайската традиция числото 10 хиляди е символ за „много“), защото покрай нея се намират десетки исторически сгради. Те наистина са построени от архитекти на различни страни. Тук се издигат типично европейски готически замъци, ренесансови дворци и барокови здания.

Кой е най-големият производител на царевица в света?

Отсреща на крайбрежната алея се намира местният Манхатън - туристическата зона "Пудун". До нея води подводен тунел, през който можете да се разходите. Основната атракция в тази част на Шанхай е телевизионната кула „Перлата на Изтока“ - една от най-високите в света. От нейната наблюдателна площадка се разкрива прекрасна гледка към огромния мегаполис, а на приземния етаж функционира любопитен музей - „Историята на Шанхай в кукли“.

Главната търговска улица - „Нанкин“, води до най-големия градски площад „Ренмин“. Тук се намират и Големия театър, и главният музей на града, и сградата на градската управа. Вечер оживява голям и колоритен цвето-музикален фонтан.

Най-яркият архитектурен и пейзажен ансамбъл на града е „Градината на радостта“, създадена през ХVІ век. Тук са запазени няколко исторически паметника с поетични имена: „Павилионът на веселите рибари“, „Павилионът на ласкавата топлина“, „Мостът на деветте завоя“.

Най-големият остров в света

Сред многобройните небостъргачи си струва да се обърне внимание на „Цзин Мао“, построен в традиционен китайски стил с готически елементи. Тази величествена сграда е символ на навлизането на града в 21-ви век. Вътре има търговски комплекс, ресторанти, офиси и хотели.

В града са разположени десетки музеи и галерии. Особен интерес представляват Историческият музей, интерактивният Природонаучен музей и Музеят на редките и старинни автомобили.

Кои са най-ароматните цветя?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дженифър Лопес настоява за деца от Бен Афлек: Реакцията на актьора

Как най-лесно се маха боя за коса от лицето?

5 признака, че пиете твърде много кафе

Как да се справим с безсънието причинено от стрес?

Защо жените се нуждаят от повече сън от мъжете?

4 правила за съхранение на храна в хладилника, за които може би не знаете

Пица, торти, хляб, макаронени изделия: Разболява ли ни наистина глутенът?

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com