Знаете ли кое е най-доброто мезе за уиски?

80042
Знаете ли кое е най-доброто мезе за уиски?
Снимка: iStock/Guliver

Винаги е имало спорове за това дали уискито е питие, което трябва да се съчетава с храна. И все повече надделява мнението, че по-добре да се пие с мезе. Доскоро се приемаше, че уиски винаги трябва да се пие чисто, т.е. без никаква храна. Съчетаването на това питие с мезе изглеждаше странно. Макар да беше обичайна практика да се пие с мезе в Европа и Азия, в САЩ по-скоро уискито се пие без храна.

За да откриете най-подходящото мезе за уиски, трябва да имате основни познания за различните видове от любимата кехлибарена напитка. Вкусът на уискито варира от лек до много плътен, сладък, плодов, цитрусов до по-комплексен и силен аромат със земни, опушени нотки.

Според вкуса се избира и храната за уискито така, че нито мезето, нито напитката да доминира и надделее. По-скоро трябва да се допълват и да увеличат удоволствието от питието.

Например бърбънът има лек аромат на ванилия и карамел и затова трябва да се съчетава с храни, съдържащи карамелизирани съставки. Общото правило е, че лекото уиски върви с морска и лютива храна, средното уиски върви добре с месо, а плътното уиски върви чудесно с по-питателни ястия, богати на мазнини. 

Каква е разликата между уиски сингъл малц, бленд, скоч и бърбън

7 най-подходящи мезета за уиски

1. Черен шоколад

Шоколадът и уискито се допълват чудесно. Вместо да изберете сладък млечен шоколад, по-добре вземете тъмен и с горчив вкус. Тъмният шоколад с аромат на портокал върви чудесно със скоч заради цитрусовия вкус в скоча, който засилва този в шоколада.  
Чистият черен шоколад е подходящ за силно уиски, а млечният или такъв с аромат на джинджифил и чили - за ръжено уиски. Шоколадът с лешник пасва на сингъл малц шотландско уиски, а любимият бърбън на американците върви с почти всички видове шоколад.

2. Сирене

Уискито и сиренето имат много общи неща. Нуждаят се от време да отлежат и се срещат в много разновидности. Затова сиренето си пасва с уискито. Отлежало сирене чедър върви чудесно с уиски с по-опушен аромат. Препоръчва се синьо сирене да се хапва с уиски с по-лют вкус. Меките сирена като бри и козе сирене са приятно мезе за леко ароматно уиски с нотки на сладост.

3. Сушени плодове и ядки

Никога няма да сбъркате, ако пиете уиски със сушени плодове и ядки. Може да проявите повече въображение в комбинациите. Внимавайте кои аромати на ядките и уискито се допълват взаимно. По-сладките ядки вървят добре със силно уиски, докато по-сладкото уиски е подходящо за по-горчиви ядки. Уискито с опушен аромат се съчетава с добре изпечени и солени ядки.

Уиски или бърбън

4. Месо на скара

Ако подготвяте вечеря и не сте сигурни какво да сервирате за уискито, няма да сгрешите с месо на скара. Това винаги е добра комбинация. Пържолите вървят добре с уиски със средна плътност. Уиски с по-дълбок и опушен аромат е подходящо за телешко месо. Ако сервирате по-леко месо, бърбънът е добър избор.

5. Ястия от мляно месо

Всички ястия от мляно месо са подходящо мезе за силно уиски с плътен аромат. Високото алкохолно съдържание и лютивост на сингъл малц шотландско или ръжено уиски се комбинират с по-тежки, мазни ястия. 

10-те най-нискокалорични алкохолни напитки според диетолозите

6. Пушена сьомга

Пушената сьомга е чудесно мезе за уиски с високо ръжено съдържание. Пушеният аромат на сьомгата придава на бърбъна леко лютив, плодов вкус. 

7. Ябълков пай

Този десерт се комбинира с уиски с лек аромат и нотка на сладост. Може да се сервира с американско уиски като бърбън или такова с високо съдържание на ръж. Карамеленият аромат на бърбъна подчертава вкуса на ябълковия пай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Ето какво да направите след развода с брачната си халка и годежния пръстен

Как да разберете още в магазина, че плодовете и зеленчуците са пълни с нитрати

Открийте заболявания, за които не подозирате с този бърз домашен тест

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Знаете ли как се размножават охлювите?

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Стихотоврение за 18 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 18 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com