Знаете ли кои са седемте чудеса на света

2396
Знаете ли кои са седемте чудеса на света
Снимка: iStock

Загадъчни, вълнуващи и вдъхновяващи - седемте чудеса на света олицетворяват величието и красотата на Земята. От древността до съвремието, тези изумителни забележителности привличат пътници и ученици от цял свят. Но знаете ли кои точно са те?

Всъщност, официалните списъци със седем чудеса на света са три. Това са "Седемте природни чудеса на света", "Новите седем чудеса на света" и "Седемте чудеса на древния свят". Нека разгледаме всеки един от тях.

Седемте природни чудеса на света

"Седемте природни чудеса на света" представляват изключителни природни феномени, които възхищават хората със своята красота и величие. Този списък е създаден от природозащитната организация Seven Natural Wonders през 2008 година.

1. Еверест

Еверест, най-високата планина на света, изпъква могъществено в границите на Непал и Тибет. С височина от 8 848,86 метра над морското равнище, той привлича алпинисти и приключенци от цял свят.

Неразказаната истина за Седемте чудеса на света

2. Пристанището на Рио де Жанейро

Разположено край статуята на Христос Изкупителя, заливът Гуанабара в Рио де Жанейро, Бразилия, се отличава с изумителни гранитни планини и буйни природни красоти. Това е един от най-големите и най-красивите заливи в света.

3. Големият бариерен риф

В Кораловото море край бреговете на Австралия се намира Големият бариерен риф, състоящ се от хиляди коралови рифове и богата морска фауна. Тази уникална екосистема е един от най-големите и най-впечатляващите природни чудеса на планетата.

4. Водопадът Виктория

Река Замбези се превръща в зашеметяващ водопад с надвиснали стени, образувайки Водопада Виктория между Замбия и Зимбабве. Този неповторим природен спектакъл е известен със своята красота и мощ.

5. Вулканът Парикутин

В Мичоакан, Мексико, се намира вулканът Парикутин, който единствен в света е бил наблюдаван от хората при своето раждане през 1943 година. Този активен вулкан е пример за силата и красотата на природата.

9 по-малко известни архитектурни чудеса, изгубени с времето

6. Гранд Каньон

В Аризона, САЩ, се простира Гранд Каньон, един от най-големите и впечатляващи каньони на планетата. С гигантски размери и уникални геоложки образования, той привлича милиони посетители годишно.

7. Северно сияние (Aurora Borealis)

Полярните сияния, които осветяват нощното небе в северните региони, са едно от най-загадъчните и красиви природни явления на Земята. Тези мистични светлини създават невероятен спектакъл, който впечатлява всеки, който ги наблюдава.

"Новите седем чудеса на света"

Изборът на тези чудеса е направен чрез гласуване, в което участвали повече от 100 милиона души от целия свят. Списъкът е представен на 7 юли 2007 г. в Лисабон и включва седем изключителни културни обекти, създадени от човека.

Колизеумът в Рим

Колизеумът, символ на величието на Древен Рим, е най-големият амфитеатър, издигнат някога. Преживял векове на исторически епизоди, той остава свидетел на големите спортни и културни събития от миналото.

Рио де Жанейро, Исус Христос

Статуята на Христос в Рио да Жанейро, Бразилия

Издигната на върха на хълма, статуята на Христос в Рио да Жанейро е не само религиозен символ, но и технологично чудо, което изумява с големия си размер и въздействие.

Тадж Махал в град Агра, Индия

Израз на безсмъртието на любовта, Тадж Махал е най-великолепният мавзолей, който някога е строен. 

Чичѐн Ица̀, Мексико

Свидетел на величието на майската цивилизация, Чичѐн Ица̀ е място, което разкрива тайните на древните обичаи и вярвания, запечатани в камъка.

Петра, Йордания

Петра, известна и като "Розовият град", издига своите каменни стени в сърцето на пустинята, като предизвиква чудесно възхищение сред всички, които я посещават.

2500-годишна мистерия: чудото на Висящите градини на Вавилон

Великата китайска стена

Символ на китайската воля и устойчивост, Великата китайска стена продължава да издига своите каменни стени през вековете, като подчертава непоколебимостта на човешкия дух.

Мачу Пикчу, Перу

Изгубеният град на инките, Мачу Пикчу, възниква сред зеленина на андските планини, като предизвиква възхищение и загадъчност сред всички, които го посещават.

Седемте чудеса на древния свят

Пирамидите в Гиза, Египет

Странната им симетрия и монументален мащаб винаги са възбуждали въображението на хората. Считат се за погребални паметници на фараоните, но техният точен метод на построяване все още остава мистерия.

Висящите градини на Семирамида, днешен Ирак

Изгубени във времето и пространството, висящите градини на Семирамида събуждат въображението ни с мистериозната си красота. Построени във Вавилон през древността, те представляват един от най-вълнуващите архитектурни проекти, които историята е виждала.

Статуята на Зевс Олимпийски, Гърция

Произведение на великия скулптор Фидий, статуята на Зевс Олимпийски винаги е била символ на древногръцката култура и изящество. 

Как за една нощ Херострат унищожи древно чудо на света

Храмът на Артемида в Ефес, Турция

Най-големият древногръцки храм, посветен на богинята на лова Артемида, е не само инженерно чудо, но и място на велики културни събития. Неговата красота и величие остават в сърцата на хората и днес.

Мавзолеят в Халикарнас, Турция

Мавзолеят в Халикарнас, вдъхновен от великия цар Мавзол, е пример за изисканата древногръцка архитектура и изкуство. Въпреки че днес е само развалина, неговата красота продължава да възхищава света.

Родоският колос, о. Родос

Величествената статуя на Хелиос, Родоският колос, е олицетворение на древногръцката мощ и величие. Издигайки се над пристанището на остров Родос, той е бил символ на сила и богатство.

Александрийският фар, Египет

Последното чудо от списъка е Александрийският фар, който свети пътя за мореплавателите в древността. Неговата величествена красота и важност като морски знак правят този фар неизтриваем от историята.

"Седемте чудеса на света" представляват най-впечатляващите природни и архитектурни обекти на нашата планета. Те са не само символ на красотата и могъществото на природата, но и вдъхновение за всички нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com