Неразказаната истина за Седемте чудеса на света

34721
Неразказаната истина за Седемте чудеса на света
Снимка: Maerten van Heemskerck / Google Art Project / Public Domain

Може да изглежда, че Седемте чудеса на древния свят са списък, който е толкова утвърден, че никога не е променян. Но истината е по-сложна. Списъкът с чудни и вдъхващи благоговение гледки от целия Средиземноморски регион е много вдъхновяващ, но съставянето му включва много спорове и конкурентни списъци.

Ако по някакъв начин успеете да говорите с епископ Григорий Турски от VI век например, той може да е малко потресен да научи, че списъкът не включва никакви библейски чудеса, като например Ноевия ковчег.

iStock

Нещо повече, подробностите за чудесата, които са попаднали в списъка, може да ви изненадат. В списъка има повече от една впечатляваща гробница, а например някои от размерите на другите чудеса могат да изненадат и съвременните хора. Това е неразказаната истина за Седемте чудеса на древния свят.

Всичко започва като древен туристически пътеводител

Въпреки че сега може да изглежда като грандиозна концепция, първите известни списъци на Седемте чудеса може да се тълкуват по-точно като пътеводители. Разбира се, въпросните пътешественици трябва да са били доста решителни, а също и малко богати, за да си проправят път из древния средиземноморски свят, но така или иначе са били туристи.

Internet Archive Book Images / Public Domain Dedication (CC0)

Въпросните забележителности често са оформяни като theamataTheamata може да се преведе доста прозаично като „неща, които трябва да се видят“, за разлика от по-мъглявата thaumata, което означава „чудеса“. Това наистина били забележителности, които трябвало да се видят, не непременно предназначени да вдъхновяват чудо.

Кой е съставял тези ръководства? Според Енциклопедия на световната история един от първите известни автори е бил Филон Византийски през III век пр.н.е. History Extra на BBC отбелязва, че през II век пр.н.е. Антипатър от Сидон също направил свой списък. Много други също се включили, сред които и гръцкият историк Херодот.

Има причина да има седем чудеса

Antonio Tempesta / Public Domain

Има очевидна логика в избора на седем чудеса в списъка, който множеството създатели на списъци правели отново и отново през вековете. History Extra съобщава, че според древните гърци седем е духовно значимо число, може би защото е включвало петте известни планети заедно със Слънцето и Луната. „Седемте чудеса на древния свят“ има по-практично обяснение, посочвайки идеята, че седем изглежда достатъчно, без да предизвиква твърде много безсмислени подразделения или аргументи относно класирането на чудесата.

Никой не е сигурен, че и седемте наистина са съществували

Bazil Amin / CC BY-SA 4.0

За съвременните хора един от най-разочароващите аспекти на Седемте чудеса на древния свят е, че почти всички те са изчезнали. Вече не е възможно да посетим Александрийския фар или да зяпнем пред извисяващата се снага на Родоския колос. За да бъдем честни, както отбелязва Britannica, бихте могли да посетите някои потънали руини близо до Александрия, Египет, които може да са от съборения от земетресение фар. Но плуването около някакви мътни каменни блокове просто не е същото като изкачването на върха на древната кула и запалването на нейния пламък.

Сякаш това не е достатъчно, някои от по-фантастичните седем чудеса, като Висящите градини на Вавилон, изобщо не са оставили следи след себе си. Всъщност съвременните изследователи са доста скептични, че някои от чудесата изобщо са съществували. Висящите градини на Вавилон били подложени на особена критика, защото дори щастливите вавилонци, изглежда, не са ги документирали никъде.

По същия начин различните разкази за Родоския колос затрудняват съвременните учени да повярват, че той някога е бил реален. Възможно ли е било дори да се построи огромната бронзова статуя през III век пр.н.е.? И защо няма яснота дали е стоял над пристанището на града, или отстрани? Всичко това е малко прекалено за някои скептични изследователи.

Невинаги е имало единство какво да влезе в списъка

Rijksmuseum / CC0

Всъщност имало множество списъци с чудеса, обикалящи из древния свят, написани от множество автори и базирани на лично мнение. Естествено, тези списъци също били ограничени до местата, където техните автори (или техните източници) можели да пътуват. Добавете няколко редакционни преценки и инцидент от историята тук или там и ще получите „каноничните“ Седем чудеса на древния свят.

Но ако се ограничите само до тези седем основни забележителности, наистина ще пропуснете. Някои от характеристиките, които не са стигнали до познатия списък с древни чудеса, изглеждат наистина достойни за включване. Те са поне толкова интересни, колкото гигантските статуи и грандиозните гробници. Световната историческа енциклопедия споменава прочутата Порта на Ищар на Вавилон, величествен вход към града, който освен това има предимството да е оставил след себе си археологически свидетелства, че наистина е съществувал.

Gryffindor / Public Domain

Римският историк от I век Диодор Сицилийски, изглежда, особено е харесвал обелиска, издигнат от полумитичната асирийска кралица Семирамида. В своята биография за нейния живот Диодор съобщава, че Семирамида имала масивен камък, добит от Армения, и след епично пътешествие го постила като обелиск в своето кралство. „Причисляват го към Седемте чудеса на света“, пише той.

Великата пирамида в Гиза е единственото оцеляло чудо

Да говорим за Седемте чудеса на древния свят, означава да говорим за разрушени сгради, опустошителни земетресения и онзи вид социални катаклизми, които оставят предишна грандиозна структура в руини. Но макар да е вярно, че по-голямата част от списъка вече не е валидна, има едно древно чудо, което наистина е издържало изпитанието: Великата пирамида в Гиза.

Getty Images / Guliver

Разположена близо до съвременната столица Кайро, Великата пирамида всъщност е най-голямата в комплекс от пирамидални гробници. Това била една от най-високите известни структури в света в продължение на хиляди години, издигаща се на почти 147 м височина. И с някои изумително огромни каменни блокове, вградени в пирамидата, инженерният нюх, необходим, за да се построи пирамидата, без тя веднага да се разпадне на купчина отломки, вдъхва страхопочитание дори по съвременните стандарти.

Въпреки това Великата пирамида, която можете да посетите днес, не е точно същата като това, което древните египтяни са видели, когато е била завършена преди около 5500 години. Първоначално пирамидата била покрита с яркобял варовик, което я правело още по-ослепителна и видима на километри наоколо. Но по-късно камъкът бил взет за строителен материал в близкия Кайро. Това, което виждаме днес, въпреки че все още е невероятно впечатляващо, всъщност е само ядрото на оригиналната Хеопсова пирамида.

Друго чудо била масивна гробница

Wellcome Collection / CC BY 4.0

На пръв поглед Мавзолеят в Каликарнас може да не изглежда като най-вълнуващото място за посещение. Въпросният мавзолей е огромна мраморна гробница, чиито останки се намират в днешна Турция. Както съобщава ThoughtCo, той е построен, за да приюти останките на цар Мавзол, владетел на Кария, починал през 353 г. пр.н.е. близо до сегашния Бодрум, Турция. Неговата вдовица, Артемизия, всъщност била тази, която наредила изграждането на последното място за покой на съпруга си. Тя съсредоточила скръбта си в създаването на гробницата, което е изисквало услугите на множество скулптори и достатъчно мрамор, за да създаде структура с височина 45 метра.

За разлика от някои от по-краткотрайните присъствия в списъка на седемте чудеса, Мавзолеят в Халикарнас е съществувал около 1800 години. Поредица от земетресения през Средновековието го разрушили, а останалите камъни били използвани за завършване на други сгради.

Висящите градини на Вавилон са трудни за доказване

Ferdinand Knab / Public Domain

Може би едно от най-противоречивите чудеса на древния свят са Висящите градини на Вавилон. Историята гласи, че те били построени по заповед на цар Навуходоносор II някъде през VI век пр.н.е. Трябвало да бъдат поредица от градини за развлечение, изградени със сложна напоителна система върху каменни тераси, всички в известен сух пейзаж. Но не са открити физически доказателства за градините, което прави историците много подозрителни.

Това не означава, че няма някакви доказателства за градините, въпреки че те се основават на писмени разкази. Ървинг Финкел пише в „Седемте чудеса на древния свят“, че петима хронисти са оставили разкази, които могат да ви накарат да повярвате, че все пак има нещо вярно. От друга страна, скептиците могат лесно да се противопоставят на това с явната липса на вавилонски записи. И наистина, не биха ли искали да запишат или дори да се похвалят с такова велико чудо в собствените си клинописни плочи?

Възможно е просто да не търсим на правилното място. Някои смятат, че градините всъщност са били в Ниневия, асирийски град, който освен всичко друго се гордеел с обширна напоителна мрежа.

Технически е имало повече от един храм на Артемида

Ferdinand Knab / Public Domain

Според Енциклопедия на световната история храмът на Артемида е построен в Ефес (сега съвременна Турция) през VI век пр.н.е. Много хора в Ефес били посветени на целомъдрената богиня на лова Артемида, внасяйки елементи и от други богини на плодородието като египетската Изида или Кибела от Мала Азия.

Храмът бил построен със съдействието на завоевател, Крез, който предприел строителна кампания, след като превзел града около 550 г. пр.н.е. Само като се има предвид, че завършването на масивния, изящно украсен храм отнело повече от век, Крез не е доживял да го види в окончателния му вид. Въпреки това се твърди, че е бил много впечатляващ, пълен с произведения на изкуството и с повече от сто колони, чието поставяне на място изисква сериозно инженерно ноу-хау.

През 356 г. пр.н.е. подпалвач изгаря храма. Жителите на Ефес го възстановяват, но около пет века по-късно нашественици отново го разрушават. Енциклопедия на световната история твърди, че истинският край на храма на Артемида дошъл от ръцете на християнска тълпа през V век, която искала да унищожи всички следи от езичество в своя град.

Няма съгласие относно вида на Родоския колос

iStock

Тази гигантска статуя, за която някои казват, че се е намирала на входа на пристанището на Родос в Гърция, била широко призната за чудо в целия древен свят, докато мощно земетресение не я съборило. Но преди това събитие се твърди, че е Родоският колос удивлявал древните пътешественици с огромната си височина, достигайки около 33 метра.

Изработена от бронзови листове от известен гръцки скулптор, тя със сигурност щеше да блести на километри под яркото средиземноморско слънце. Самата статуя трябвало да изобразява Хелиос, бога на слънцето, почитан в целия регион и в крайна сметка станал практически синоним на Аполон.

Въпреки че има множество текстове, които твърдят, че потвърждават съществуването на Родоския колос, в тях има някои несъответствия, които карат някои съвременни хора да са скептични. National Geographic съобщава, че тези текстове обикновено са доста неясни относно подробностите за Колоса, като например как е изглеждал, как е бил конструиран или къде точно се е намирал.

Древните автори като цяло са единодушни, че масивната, блестяща статуя на Хелиос се е разбила в земята при земетресение, случило се около 225 г. пр.н.е. Това означава, че се е възвисявал по-малко от 60 години, което го прави най-краткотрайното чудо в списъка.

Статуята на Зевс била твърде голяма

Quatremère de Quincy - Kansalliskirjasto / Public Domain

Когато правите паметник на вожда на боговете, вероятно ще поискате да го направите малко по-голям. Но когато става дума за прочутия импулсивен Зевс, вероятно няма да е зле тази статуя да бъде особено лъскава.

Доста лъскавата статуя на Зевс стояла в Олимпия, Гърция, и била създадена през V век пр.н.е. Храмът в Олимпия вече бил доста голям, така че може би не е чак толкова изненадващо, че древният скулптор Фидий искал Зевс да бъде наистина впечатляващ. Това била толкова изумителна статуя, че някои древни хронисти се оплаквали, че фигурата на Зевс е твърде голяма за храма. И все пак, като се има предвид колко много хора се стекли да му се дивят, недоволните, изглежда, са били малцинство. Като цяло статуята оцеляла около 800 години, докато християнският император Теодосий II не наредил по-голямата част от нея да бъде демонтирана и изгорена през V век от н.е. Всички останали части били унищожени при последващо земетресение.

Александрийският фар добавя към престижа на Египет

Prof. Hermann Thiersch / Public Domain

Може да изглежда странно, че функционално здание като фар трябва да влезе в списъка на Седемте чудеса на древния свят, но фарът на Александрия бил както за своето време, така и за нашето много голяма работа. Той не само осигурявал навигационна светлина за корабите, пристигащи в Александрия, оживено пристанище на Египет, но бил и архитектурно чудо. Предишните фарове били утилитарни, но този очевидно бил доста впечатляващ сам по себе си, въпреки че древните хронисти са разочароващо неясни относно подробностите.

Можем да бъдем уверени обаче, че фарът, построен някъде около 300 г. пр.н.е., е имал три нива и статуя на Зевс на върха. Освен това очевидно е бил доста висок за древния свят, с височина около 120 – 140 метра. По-късните арабски автори споменават и рампа около външната страна на кулата, както и огледало, което усилвало пламъка на фара през водите.

Дори Юлий Цезар бил впечатлен, като написал, че фарът е „с голяма височина, прекрасна конструкция, която носи името си от острова“ – Фарос, на който се намирал. И все пак, както толкова много други чудеса в списъка на Седемте чудеса на древния свят, и него вече го няма. Той бил повреден от земетресения, като най-накрая изчезнал от записите.

Нов списък с чудеса

Ясно е, че има някои ограничения за Седемте чудеса на древния свят. Древните европейски хронисти, макар понякога да са пътували, не са знаели много за чудесата извън древното Средиземноморие. Но днес имаме способността да научим много повече за древния свят.

Yann Forget / CC BY-SA 4.0

И така, по-модерни изследователи са предложили поредица от по-подробни списъци, които обхващат още няколко континента в търсене на чудни гледки, създадени от човека. Britannica съобщава, че те включват забележителности като Великата китайска стена, града на маите Чичен Ица от IX и X век в Мексико, древната столица на набатеите Петра в Йордания, грандиозния мавзолей от XVII век в Агра, Индия, известен като Тадж Махал, статуята на Христос Спасител в Рио де Жанейро, Колизеума в Рим и града на инките Мачу Пикчу в Перу.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Осем от най-древните храмове по света

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com