Диетолог призна, че ресторантите готвят с палмово масло

4537
Диетолог призна, че ресторантите готвят с палмово масло
Снимка: Pixabay.com

Голям проблем е масовото използване на палмово масло в заведенията за хранене, смятам, че не трябва изобщо да се допуска. Нищо, че е растителна мазнина.

Това каза диетологът доц. Светослав Ханджиев на пресконференция в курорта „Албена“ на тема „Училище за здраве – за деца, родители и учители“. Апелът му е да се говори повече на тази тема, защото използването на палмово масло в сиренето дори вреди – хората се заблуждават, че са поели нужните дози белтъчини, калций, но се оказва, че сиренето не е от мляко.

Има задължително изискване в менюто на ресторантите да бъде упоменато използването на палмово масло, уточниха от туристическата компания. По думите им в менюто се отбелязват различните алергени, сред които е и палмовото масло.

Наблюденията на доц. Ханджиев са, че напоследък се внасят в страната ни евтини хранителни продукти от Китай и Малайзия, но за нас те са чужда храна. Не е съгласен и с модното напоследък ограничаване на приема на прясно мляко и глутен.

Той определи българската лютеница като антиоксидантна бомба. Оказва се, че българското кисело мляко не е сред най-популярните храни у нас. При млечно-киселата реакция туршиите имат силен антиоксидантен ефект, но е важно да са направени по традиционна технология, а не да са с прекомерно използване на сол.

В рамките на конференцията беше цитирано изследване на Световната здравна организация, според което с най-висока честота на наднормено тегло и затлъстяване сред децата на възраст между 6 и 9 години е отчетено в средиземноморските държави – Гърция, Италия, Испания, Португалия и Малта. Със затлъстяване е всяко четвърто дете от общо 21 европейски държави. Според това проучване в България 8,6% от децата в тази възраст страдат от затлъстяване, а 15,4% са с наднормено тегло.  

Българчетата са най-обездвижени – те са по 25-26 часа седмично през екрана на телевизора или на лаптопа, което е двойно повече от връстниците им в Белгия и Холандия.

За седма година „Албена“ е домакин на форума „Училище за здраве – за деца, родители и учители“, който е под патронажа на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Тази година са планирани Кулинарни работилници, в които децата ще се учат да приготвят здравословни сандвичи, салати и различни любими лакомства. Целта е идеята за здравословното хранене да навлезе в училищата. В Кърджали вече е създаден клуб „Училище за здраве“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com