Брюксел ни реже за АЕЦ "Козлодуй"

5533
Брюксел ни реже за АЕЦ "Козлодуй"

ЕС ще затегне правилата, по които страната ни получава компенсации за спрените реактори на АЕЦ "Козлодуй". Ако не представим план кога ще ги демонтираме, може да се разделим и напълно с европейските пари.

Идеята на Европа е да ни каже предварително за какво може и за какво не може да харчим парите, които ни дава. Предложенията са част от регламент на Съвета на ЕС, който се обсъжда в Комисията за промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент.

Според готвените промени България няма да може да използва компенсациите за подобряване на енергийната ефективност и екология, за модернизиране на енергийните мощности и за нова инфраструктура. Досега около 43% от средствата отиваха за смекчаването на последиците от предсрочното закриване на четирите по-малки блока в "Козлодуй". Според Брюксел обаче това бави демонтажа на реакторите.
 
Заради това от 2014 г. пари ще се дават единствено за демонтаж на турбинните отделения на блокове I-IV, за разглобяване на големи реакторни компоненти и оборудване и за обработка на ядрените отпадъци, както и за контрол, одит  и изпълнение на програмата.

Освен това до 1 януари 2014 г. България трябва да представи план за изваждането от експлоатация на реакторите и да каже откъде ще набере недостигащите пари за демонтажа - 668 млн. евро. Ако изпълни тези условия, страната ни може да разчита до 2020 г. на 208,5 млн. евро. Парите са наполовина по-малко от заявените от София нужди от 450 млн. млн. евро.

Редактор: Георги Иванов

Руснаците ни обвиняват в "профанация", спъват работата с американците

Русия няма да предава информацията, засягаща руското оборудване технология за изработването от американската компания "Уестингхаус" ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com