Цената за декар земя скочила със 7% през 2015 г.

788
Цената за декар земя скочила със 7% през 2015 г.
Снимка: Thinkstock

През 2015 г. средната цена на един декар земеделска земя достига 732 лв., което е със 7% повече в сравнение с 2014 г. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за цените на сделките със земеделска земя у нас през миналата година.

Спрямо предходната година през 2015 г. увеличение е отчетено в цената на овощните насаждеиня - с 9,1%, и на нивите - със 7,5%. Намаление се наблюдава в цената на лозята - с 24,8%, и на постоянно затревените площи (естествени и изкуствени ливади, мери и пасища) - със 7,7%.

Заради нов закон в Асеновград масово променят предназначението на земята си

Близо 100 заявки от асеновградчани за промяна на статут на земя одобриха общинските съветици на Асеновград през последните няколко дни,...

През 2015 г. най-висока e цената на земеделската земя в Североизточния район - 1 040 лв. на декар. Най-голямо увеличение на цената на един декар земеделска земя спрямо предходната година е отчетено в Югоизточния район - с 25%.

През 2015 г. средната цена на рентата на един декар наета/арендувана земеделска земя достига 42 лв., което е с 2,4% повече спрямо 2014 г. Спрямо предходната година най-голямо е увеличението на рентата за лозята - с 50%. От наблюдаваните категории земя единствено при овощните насаждения се наблюдава понижение на цената с 8,6%.

През 2015 г. най-висока е цената за един декар наета/арендувана земеделска земя в Североизточния район - 63 лв., което е близо два пъти по-високо от стойността в Югоизточния район.

Увеличение на цената на рентата спрямо предходната година се наблюдава във всички статистически райони, като най-голямо е в Югозападния район - с 11,1%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика