КТБ купи акциите на бившата "Емпорики Банк - България"

87500
КТБ купи акциите на бившата "Емпорики Банк - България"
Снимка: Thinkstock/ Guliver

"Корпоративна търговска банка" придобива всички акции с право на глас от капитала на "Креди Агрикол България" (бившата "Емпорики Банк - България"), съобщиха от БНБ.

В Надзорния съвет на банката ще влязат Радосвета Цветанова Василева (дъщеря на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев), Орлин Николов Русев и Абдул Ал Муршиди.

На основание чл. 28, ал. 1 и чл. 28а, ал. 3 и чл. 28б от Закона за кредитните институции, подуправителят на БНБ, ръководещ управление "Банков надзор", Цветан Гунев, издаде одобрение за придобиването от "Корпоративна търговска банка" АД на всички акции с право на глас от капитала на "Креди Агрикол България" ЕАД в размер на 92 090 621 лева. По този начин "Корпоративна търговска банка" АД ще притежава пряко квалифицирано акционерно участие в размер на 100 на сто от този капитал.

На 3 юли 2012 Групата Credit Agricole, водеща в банкирането на дребно във Франция и една от най-големите банки в Европа, придоби 100 % от акциите на "Емпорики Банк - България" ЕАД, в резултат на което на 14 август 2012 в Търговския регистър беше вписано изменението на наименованието на „Емпорики Банк – България” ЕАД на „Креди Агрикол България” ЕАД.

Standard&Poor`s понижи рейтинга на 15 европейски банки

Международната агенция Standard&Poor`s понижи от "стабилна" на "негативна" перспектива рейтинга на 15 европейски банки, включит...

Групата "Креди Агрикол" има собствен капитал в размер на 71 млрд. евро. Нетният й приход е в размер на 812 млн.евро.

Предшественик на "Креди Агрикол България" е създадената през 1994 г. Българска инвестиционна банка. Нейни основатели тогава са Европейската банка за възстановяване и развитие, група български банки и други акционери. През 1998 г. "Емпорики Банк", Гърция, придобива контролния пакет акции, а през 2003 г. гръцката банка става едноличен собственик.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика