Зърнената реколта по-малка и по-некачествена

4607
Зърнената реколта по-малка и по-некачествена

Около 3,8-3,9 млн. тона пшеница и 580-620 хил. тона ечемик се очаква да достигне реколтата тази година, сочат изчисленията, направени на база информацията на Областните дирекции "Земеделие". За сравнение, прогнозните данни за очаквано производство за същия период на предходната година, са били в диапазона 3,8 - 3,9 до 4,0 млн. тона за пшеницата и за 600-700 хил. тона за ечемика, предаде Стандарт нюз.

Това съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров в отговор на въпрос, какво е състоянието на есенните култури след обилните пролетни дъждове и споделят ли в министерството опасенията на зърнопроизводителите за намаляване на добива на пшеница с около 20 на сто.

Земеделци: Очаква ни по-лоша реколта с по-лоши разходи

По-ниски добиви и по-високи разходи на декар предвиждат зърнопроизводителите. Това стана ясно на пресконференция на Националната асоци...

Обобщените данни на експертните комисии на Областните дирекции "Земеделие", направени след пълното обследване на площите, заети с есенни култури, в средата на май, сочат, че състоянието на посевите с пшеница е "добро" до "много добро" при 78,1 процента. За сравнение, през 2011 г. този процент е бил 87,0.

При площите с ечемик процентът на посевите в подобно състояние е 69,4 на сто, като предходната година те са били - 87,6 на сто, информираха от министерството.

Според експертите, съпоставяйки настоящите данни с тези от предходната година, е видно, че процентът на посевите с пшеница в добро до много добро състояние е с приблизително 9 пункта по-малко за пшеницата и с 18 пункта за ечемика. Това според тях се дължи до голяма степен на неблагоприятните агроклиматични условия през есента на 2011 г. и зимата на 2012 г.

Като "средно" специалистите определят състоянието на 19,4 на сто от посевите с пшеница и на 25,4 на сто на ечемика. Посевите в "незадоволително" състояние са 2,2 на сто при пшеницата и 3,8 на сто при ечемика.

Цената на хляба ще зависи от международни фактори

Секторът на земеделието и на зърнопроизводството  страда от липсата на адекватна и предвидлива политика. Това съобщиха по време на пр...

Експертите от Областните дирекции "Земеделие" прогнозират средни добиви за страната в границите на 360-370 кг/дка за пшеницата и 330-340 кг/дка за ечемика, с уточнението, че това са средно претеглени стойности, получени на основата на биологичния добив и състоянието на културите.

Щетите при рапицата и ечемика ще бъдат изчислени след приключване на процедурата по издаване на констативни протоколи за напълно пропаднали площи и обобщаване  на постъпилата в МЗХ информация.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com