БСП иска намаляване на студентските такси в държавните университети

20664
БСП иска намаляване на студентските такси в държавните университети

От БСП предлагат намаляване на студентските такси в държавните университети, стана ясно днес от изложението на проф. Ваня Добрева по време на брифинг, организиран от Фондация" Наука и висше образование" и от името на район "Студентски"- БСП София, предаде БГНЕС.

Инициаторите на форума, с участието на кандидати за народни представители от КБ от 23 МИР, 24 МИР и 25 МИР в столицата представиха основни моменти от предизборната платформа на КБ "Развитие на науката и висшето образование 2013-2017 г.". Много са проблемите в тази сфера, качеството на научния потенциал и на висшето образование се влоши особено в последните 4 г., констатираха експертите. При управлението на държавата 2008-2009 г. за висшето образование са отделяни 0.9% от БВП, а през 2013 г. процентът пада на 0.5%, уточни в изложението си проф. Ваня Добрева. Общият извод е, че системата е недофинансирана, което автоматично се отразява на качеството на образованието. Тежка е ситуацията с научните изследвания: в последната година от управлението на Сергей Станишев се отделят 0.6% от БВП за научни изследвания, а през 2013 г. този показател пада на 0.2%, продължи тя. През последните 3 г. и половина бе провеждана политика на геноцид срещу научната система в България, налице са и тежки финансови ограничения, които обричат на ликвидиране най-големия ни научен център –БАН, подчерта проф. Добрева. Законодателството в областта на образованието е променяно многократно през тези близо 4 г. с резултат - ниско качество на научната и преподавателската дейност, констатира тя.

Какви са предложенията на БСП в областта на висшето образование? Предлагаме по време на следващия мандат нарастване на субсидията за държавните университети средно поне с 10% годишно на база Бюджет 2013 г., както и промяна, която да включва външно оценяване на част от абсолвентите в тези университети, вземане предвид мнението на браншовите организации и бизнес структурите, вътрешно оценяване на качеството на обучението и др., посочи проф. Добрева. Задължително трябва и да се обвърже оценката с поемания от държавата дял от студентските такси, въвеждане на бюджетни пера за финансиране на студентски стажове и практики. Предвидено е и повишаване на субсидията за БАН и Селско-стопанската академия с 15% годишно отново на базата на Бюджет 2013 г. Вторият раздел предложения включва инициативи за повишаване качеството на висшето образование и научните изследвания. Това предполага преосмисляне на стратегията в тази област, подготовка и защита пред европейските институции на самостоятелна ОП "Наука и образование", стимули и премахване на пречките за развиване на икономическа дейност от академичните структури, свързана с внедряване на научните постижения и умения. За качественото развитие на академичния състав се предвижда въвеждане на единни критерии за хабилитация, базови заплати за академичните длъжности, програми за млади преподаватели за усъвършенстването им, даване на възможности за гъвкави назначения, отбеляза проф. Добрева. В социалната сфера от БСП включват създаване на държавен "Фонд за студентски и докторантски стипендии и кредитиране", въвеждане съвместно с бизнеса на грантове за подпомагане на студенти, обучаващи се по възлови отраслови направления, намаляване делът на таксите в държавните висши училища до една четвърт от издръжката, обвързано с оценката на университета и с постигнатите учебни резултати. Предвижда се и внасяне на промени в Закона за висшето образование, насочени към повишаване ролята на студентските структури при вземане на решения от академичните ръководства и Министерството на образованието. Не на последно място - създаване на Обществен съвет от представители на академичната общност като консултативен орган към министерството и към НС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование