Кризата за кадрите в образованието: Резултатите никога не идват на следващия ден

4331
Кризата за кадрите в образованието: Резултатите никога не идват на следващия ден
Снимка: БГНЕС

По сигнали за липса на учители в две престижни столични училища и последвали проверки от РУО София-град Actualno.com се увери, че не само заради кадрови затруднения във Френската гимназия е станал проблемен немският език, а в 133 СУ "А.С.Пушкин" - математиката по-трудна, но и че подобни случаи има предостатъчно и се очакват още.

Децата стават заложници на дефицита на учители и на нормативната база, която е едновременно пречка за решаване на проблема и основание да остане нерешен. Налице е нещо като форсмажорно обстоятелство, за което не само че няма виновни, но и последиците остават за сметка на потърпевшитe. И понеже децата, за разлика от учителите, си нямат синдикат, по принципа "спасяването на давещия се е в ръцете на самия давещ се", родители на засегнати от липсата на учители деца ги водят по частни уроци и курсове, сезират институции, редакции, търсят публичност и правда... , но разочаровани се примиряват, че нито доброто училище, нито добрите заложби на децата им не са гаранция за добро представяне на изпити за следващи нива. Безспорна е опасността от пропуски в знанията на децата и от загуба на интерес към съответните предмети, заради разстройване на учебния процес от отсъствия или напускания на учители и техни заместници. Дефицитът на учители смъква критериите, а правилата изглежда мотивират повече към спазване на бюрократичните изисквания, отколкото към осигуряване на добри резултати. Ако образователната система продължава да губи учители по призвание и трудно да намира и учители по неволя... остава да очакваме ботове да ги заместят...

Кризата за кадрите в образованието: Проблемният немски във Френската гимназия

Има ли проблем с учителите дори в елитните училища в София? Оказа се, че въпросът с учителските кадри е доста сериозен дори когато гово...

Ролята на МОН

Какви действия предприема Министерството на образованието и науката за преодоляване на кризата за учители - Actualno.com попита зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова.

"От няколко години се наблюдава недостиг на учители. Професията не е лесна. Учители по математика, химия, физика и астрономия, чужди езици винаги са били търсени и ще продължават да бъдат“, потвърди и тя. За противодействие, на база на анализи и обсъждане на темата със социалните партньори, е одобрена национална програма "Мотивирани учители", изтъкна зам.-министър Михайлова и поясни, че тази програма има за цел да се насочват хора с мотивация и желание да поемат по стъпките на професията "учител".

"Дава се възможност на хора с висше образование, които са добри специалисти в областта на математиката или на различните природни науки, да придобият педагогическа правоспособност", обясни тя и добави, че кандидатите може да са работили нещо друго, но ако имат желание, сега могат да се насочат към учителската професия, която е изключително благородна и е добре да се упражнява от мотивирани хора. По думите ѝ това е една от възможните политики за преодоляване на недостига от учители, която може да даде много по-бърз ефект и да се реализира още от следващата учебна година. "Желаещите ще могат да започнат да се обучават още през лятото, а след това да продължат подготовката си и да работят едновременно с това", отбеляза още тя.

Учителските заплати

Кризата за кадрите в образованието: По-трудната математика в 133 СУ "А. С. Пушкин"

Как се усвоява математиката за 7 клас, учена на пресекулки с няколко различни учители - това ще покаже през юни на външното оценяване ...

"Държавата пое ангажименти за увеличаването на заплатите на учителите, които се изпълняват изключително отговорно. Заплащането е един много важен фактор за мотивиране на младите хора да изберат тази професия и при кандидатстването във висше училище да се насочат към педагогическите специалности или "Педагогика на обучението по…", още повече, че те ще имат и стипендии, които ще им позволят по-спокойно да се посветят на своето образование“, посочи зам.-министър Михайлова.

Допълнителни стимули

Различни са факторите, които могат да се използват, за да бъде преодолян недостига на учители, категорична е Михайлова и посочи като пример, че за учителите в малките населени места, които пътуват има възможност за възстановяване на транспортните разходи и на наемите, ако изберат да останат да живеят в населеното място.

"В подкрепа на младите кадри е и възможността за определяне на наставник, който да работи с млади учители, тъй като първата година за всеки учител е по-трудна", съобщи още зам.-министър Михайлова. По думите ѝ наставниците ще са хората, които ще им помагат да се чувстват по-уверени в своя избор на професия и реализация.

За задържането на младите и амбициозни колеги има значение и възможността да придобият професионално-квалификационна степен, чрез което им се осигурява и бързо кариерно израстване, отбеляза още Михайлова.

Кризата за кадрите в образованието - честата смяна на учителите тревожи децата, казва психолог

Провокирани от сигнали на разтревожени родители за опасност от пропуски в знанията на ученици - специално в 9-та Френска езикова гимназ...

"В образованието резултатите никога не идват на следващия ден", коментира тя. "Това е тенденция при нас и няма нищо, което в момента да е тревожно. По-тревожното е, ако знаем за проблем, а не взимаме мерки. Аз най-отговорно твърдя, че взимаме всички видове мерки, които могат да се реализират“, заяви пред Actualno.com зам.-министър Михайлова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Отпускат над 22 млн. лв. за обезщетения в образованието

По пътя на знанието в Академия “Никола Тесла”

Отговорите на външното оценяване за 10. клас по математика за 2024 г.

Десетокласниците се явяват на изпит по математика

Инвестираха над 650 000 лв. в интерактивни зали в 22 университета

Отговорите на външното оценяване за 10. клас по български език и литература за 2024 г.

Десетокласниците се явяват на матура по БЕЛ

Неучебен ден за училищата с избирателни секции

Заради изборите: Променят часа на НВО за 10 клас на 10 юни

Добър 4.32: Зрелостниците с рекордно висок резултат на матурата по БЕЛ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com