Кризата за кадрите в образованието: По-трудната математика в 133 СУ "А. С. Пушкин"

53770
Кризата за кадрите в образованието: По-трудната математика в 133 СУ "А. С. Пушкин"
Снимка: Ива Иванова/ Аctualno.com

Как се усвоява математиката за 7 клас, учена на пресекулки с няколко различни учители - това ще покаже през юни на външното оценяване "късметлийска" паралелка от 133 СУ "А.С.Пушкин". Същите деца преди две години имали подобно затруднение и с другия основен предмет – българския език. Защо се случва това – Actualno.com опита да разбере в разговор с директора на училището Даниела Борисова.

Говорихме с г-жа Борисова по сигнал на разтревожени родители и поискахме изясняване на ситуацията и от РУО - София. От отговора стана ясно, че е имало 8 случая, когато различен учител по математика почва да води часове в училището само в рамките на няколко месеца.

Кризата за кадрите в образованието: Проблемният немски във Френската гимназия

Има ли проблем с учителите дори в елитните училища в София? Оказа се, че въпросът с учителските кадри е доста сериозен дори когато гово...

В разговора с Actualno.com Борисова не си спомни за случая с българския език отпреди две години: "Аз помня ли 2016-та кой е бил в болничен?..Имам 105 души персонал. Примерно - през 2016-та и мен ме нямаше известно време, защото бях оперирана". А за математиката е категорична: "Всичко, каквото е трябвало, сме го направили. От материала нищо не е пропуснато. Зам.-директорите ми са и двамата математици и бяха в часове при децата между назначенията на заместниците. Преподаването не е било на пресекулки, децата не са оставали без учител. В случая се произвежда новина. Във всяко училище има глад за заместници. Да се намери заместник по който и да е предмет, е проблем на образованието, не само на 133-то училище".

По думите на директорката, титулярът по математика миналото лято си счупила лошо крака, последвали операции, а от началото на учебната година вместо нея на паралелката седмокласници преподават математик след математик, също двамата зам.-директори... Като осми за годината учител по математика на тези седмокласници се очертава тяхната първа учителка, която се връща на работа през май – само месец преди външното оценяване, включващо и научената в нейно отсъствие математика. Тогава, вероятно пак ще има недоволство от поредната смяна на учителя в края на срока, малко преди външното оценяване и завършването на учебната година.

Принос да не се задържат заместващите математици, според директор Борисова, имат и родителите. "Това не е без участието на някои от родителите. Няма как да угодим на 1250 деца с по двама родители", категорична е тя.

Донякъде и децата имат заслуга, отбеляза Борисова. Според нея родителите не винаги трябва на 100% да вярват на децата си. "Знаете, че децата много често злоупотребяват. Децата лавират – "ако мине номерът да не учим – няма да учим". Това е навсякъде, това е закономерност. Те разказват някакви неща на родителите и ... заради родителски недоволства, не масови, а от 2 до 5 родители на фона на 100, математичката напусна", сподели пред Actualno.com Борисова, визирайки един от напусналите заместници. По думите ѝ има деца, които пречат в час и точно те реагирали при заместниците, заради което викала родител по родител на разговори за дисциплината. Не го правел педагогическият съветник, защото той бил в болнични. "На всеки може да се случи. Това са неща, които не може човек да ги контролира, и не може родителят да скача срещу съдбата", вметна директорката.

Запитана дали в конкретния случай с математиката на седмокласниците са ангажирали педагогическия съветник, директорката увери: "И педагогическият съветник, и класният, и аз – всички работим. Зам.-директорът е всеки ден при децата".

Над 13 млн. лв. допълнително за транспортни разходи на учителите

Правителството одобри допълнителни трансфери в размер на 13 116 112 лв. по бюджетите на общините за възстановяване на транспортните или...

Нейният отговор на въпроса какво искат децата е - "ако може, да не учат" и ето обяснението ѝ: "Масово при децата има две трудни възрасти – 6 и 7 клас и 8 и 9 клас – това са преходи, в които като се появи нов човек, те се опитват да не учат. Ако новият учител е по-взискателен, те започват да реагират и да не им харесва - чисто детска психика".

Порочният кръг

Есента със започването на настоящата учебна година бил нает заместник, скоро след това – следващ и после следващ... и дори директорката се затрудни да пресметне броя на ангажираните с математиката на въпросните седмокласници учители. Имало замествания и за броени дни, и за конкретни часове.

"Още в началото на учебната година беше назначен много добър заместник. Беше бивша наша учителка – взискателна, с много високи резултати на изпитите на учениците. Тя замества до ноември 2018 г. и напусна заради недоволни родители. Ако беше останала, сега децата щяха да са подготвени без допълнителни уроци. Но родителите дойдоха, изразиха недоволството си от тази учителка и тя – човек пенсионер – стана и си тръгна. Има глад за такива кадри. За какво да си създава неприятности", разказа директорката.

Последвало отново търсене на заместник. "Да намериш учител по математика е трудно, да намериш заместник е много пъти по-трудно", подчерта Борисова пред Actualno.com. Следващият заместник се задържал около 3 месеца – до началото на март 2019 година. Била учителка, пенсионирана малко преди да дойде да замества. "Тя беше 2 седмици в болнични в грипното време. Родителите недоволстват, но учителите боледуват както децата. Тази жена не е злоупотребила с болнични", подчерта директор Борисова. "Казали сме ѝ, че влиза в училище, което е с високи изисквания и отговорности, което е в топ 10 на класациите в София и държим следващата година пак да сме там. Жената заяви готовност.. и пак някакви недоволства...и напусна", сподели пред Actualno.com Борисова. Тя добави, че още тогава е предупредила родителите, че следващият заместник ще е по обява – "пускаме обява и който дойде".

В светлината на джендър разправия, търсим учители сред хора с други професии

Един от 90 въпроса на анкетата касае пола. Служител на МОН от информационното обслужване е прегледал въпросите, не му е направил впечат...

И после пак – "малък луфт" и нов учител. "В този малък луфт, зам.-директорите ми преподаваха. Те покриха часовете, т.е. децата не са останали без преподаватели. Между другото те хем взеха часовете, хем упражниха контрол. Мнението на зам.-директорите е, че всичко е взето по учебен материал, че децата са много добре подготвени и не са изостанали по математика", отбеляза Борисова и подчерта, че единият ѝ зам.-директор преподава същия материал на другата паралелка седмокласници, така че има база за сравнение. Според проверката на РУО-София в този промеждутък, който е в първата половина на март, освен зам.-директорите  с часове по математика на седмокласниците бил ангажиран и ръководителят на направление "Информационни и комуникационни технологии". Причислявайки и тях, излиза, че поредният назначен заместник - настоящият учител по математика, е седми за годината на паралелката. Той е назначен през март и му се очертава да води математиката на тези седмокласаници до началото на месец май, когато си идва титулярът. Поради липса на кандидати в трудоспособна възраст и този заместник е пенсионер. "Работила е и в немската гимназия. Замествала е при нас и е човек, който си е вършил работата. Познава се с титуляра, чуват се, уеднаквяват си изискванията", разказа още директорката с надежда предстоящата смяна на учителя непосредствено преди външното оценяване да е по-безпроблемна.

Борисова изрази съжаление за поредицата смени на математици, убедена, че бившата учителка, която си тръгнала след недоволството на родители била най-подходящият заместник. "Някои от родителите понякога грешат. От училището си тръгна качествен учител. Тяхна грешка е и те си я отчетоха. Ако не беше намесата им, този човек щеше да им изкара на "макс" децата за националното външно оценяване, гарантирам за него. Аз съм работила с тази жена 25 години. Зная какъв интелектуален продукт произвежда. Не съм сложила който и да е на мястото по заместване", категорична е Борисова.

Притеснени сме за наближаващото външно оценяване, призна тя и съобщи, че за подпомагане на децата зам.-директорите - математици са обявили консултации. "Такова нещо в София едва ли има, не само в София, а и в България – зам.-директорите да отделят от личното си време да правят консултации за седмокласници", гордее се Борисова. "Тези хора понякога работят по и 10 часа, но ще се редуват – когато не може единият, ще ги вземе другият. Децата ги харесват, защото те вече са били в техни часове, водили са им часове", подчерта тя.

Административният проблем

В случая с многото математици на паралелката седмокласници не става въпрос за текучество, а за заместване. Заместванията са кратки, стимули няма, отговорности – много, избор – почти никакъв, поясни директорката на училището. Ако заместникът е с по-висока квалификация, ще взема по-висока заплата от титуляра, но интерес към такива позиции няма, защото работата е временна. "Ако днес, примерно в 7:00 часа, учител на втори клас каже, че не може да дойде на работа, какво правя? Няма "Банка кадри" в 7:20 часа, кого да събудя?... Имаме ситуации, в които реагираме на мига, въпреки всичко, но това никой не го вижда", добави с огорчение тя.

Бареков като учител: фитнес, баджаци, каторга

Николай Бареков, твърде окултен политически персонаж, обяви, че след края на кариерата си в Европейския парламент, е подал докумен...

И при назначенията изборът е малък, изтъкна още директорката и посочи, че преди години за място за учиел по математика имало 57 постъпили молби, докато сега, интересът е слаб въобще към професията. "Имам свободно място, идват трима кандидати. Не е подходящ нито един по различни причини, но трябва да назнача един от тях, за да ми стартира учебната година и да ми се завери документацията. Обаче няма гаранции, че зад документите стои подходящият човек, който да стане титуляр. Назначавам титуляр и влиза сравнително посредствен учител в екипа и знаете ли какво става – война", сподели още тя.

Директор Борисова е категорична: "Държа на работата в училището, държа на обучението и резултатите ни са явни – в топ 10 сме десетина години. Това не е малко, така че родителите, които се жалват, малко да си дадат сметка за това”, заяви още Борисова пред Actualno.com и подчерта, че дефицитът на учители е общ проблем, а не на училището. "Няма хора на пазара. Няма. Проблемът с кадрите стои от години", завърши тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование