Кризата за кадрите в образованието - честата смяна на учителите тревожи децата, казва психолог

12580
Кризата за кадрите в образованието - честата смяна на учителите тревожи децата, казва психолог
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Провокирани от сигнали на разтревожени родители за опасност от пропуски в знанията на ученици - специално в 9-та Френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" и 133 СУ "А. С. Пушкин", заради кризата за кадри в образованието, потърсихме за коментар детско-юношеския психолог Преслава Биковска. Не ѝ съобщихме предварително за кои училища става въпрос, за да не я превръщаме в арбитър по неприключили към разговора ни проверки на Районното управление на образованието – София.

Г-жо Биковска, как се отразява на децата смяната на учител? А поредица сменени?

Кризата за кадрите в образованието: Проблемният немски във Френската гимназия

Има ли проблем с учителите дори в елитните училища в София? Оказа се, че въпросът с учителските кадри е доста сериозен дори когато гово...

Преподаването е двустранен процес, който изисква активно участие както от учителя, така и от учениците. Това е процес на напасване, в който е добре учениците да имат ясна рамка какви са изискванията на учителя, начина на преподаване и оценяване. В същото време всеки учител има свой уникален стил на преподаване и общуване с учениците. Яснотата и рамката помагат на учениците по-лесно да се ориентират в учебния материал и намаляват тревожността, свързана с оценяването. Смяната на учителя предполага този процес да започне отново. Честата смяна е съпроводена с липса на постоянство и предвидимост. Това обикновено поражда тревожност и важи с особена сила за периоди, в които учениците са натоварени с високи изисквания и очаквания. Такива са периодите на кандидатстване, външно оценяване, оформяне на срочни и годишни оценки.

Обвиненията със сигурност няма да разрешат проблема. Ако все пак трябва да се търси виновник, то това би била образователната система в България – ниските заплати на учителите, липсата на нови кадри и конкурентни условия на труд.

Кои психологически специфики на средношколците и на гимназистите, възрастните не бива да пренебрегват?

Юношеството е много специфичен период на преход от детството към света на възрастните. Характеризира се с бурни физически, емоционални, социални и когнитивни промени. На преден план в света на юношата излизат взаимоотношенията с връстниците, вписването в групата и търсенето на идентичност. Юношата започва да поема повече отговорности и постепенно се учи как да се грижи сам за себе си. Той се стреми към независимост, но същевременно все още не е напълно готов да понесе последствията от собствените си избори. Това е период на силни противоречия, колебания, изследване, неразбиране, чести смени в емоционалното състояние. Всичко това понякога прави общуването с тийнейджърите трудно и взривоопасно. Добра стратегия е юношите да бъдат въвличани в обсъждането на конфликтните ситуации, като им се дава възможност да изложат своята позиция и предложения.

Ролите на училищния психолог и на класния подценяват ли се?

Над 13 млн. лв. допълнително за транспортни разходи на учителите

Правителството одобри допълнителни трансфери в размер на 13 116 112 лв. по бюджетите на общините за възстановяване на транспортните или...

Изграждането и поддържането на взаимовръзки и доверие между ученика, семейството и училището е част от длъжностната характеристика на педагогическия съветник. Той е специалистът, който работи на ниво група и може да осъществи посредничество при решаване на конфликти, възникващи в училищна среда. Би било добра практика всеки новоназначен учител да търси информация от ръководството на училището, класния ръководител, педагогическия съветник и психолога. Педагогическият съветник би могъл да го подкрепи в намирането на най-добрия подход в конкретната ситуация, предоставяйки информация за груповата динамика на съответния клас. Работата в екип стои в основата на изграждането на благоприятен за децата училищен климат.

Какви препоръки бихте дали на родителите?

Ролята на родителя е да подкрепи своето дете – да говори с него открито за ситуацията и да бъде готов да чуе неговите притеснения. Важно е детето да се чувства разбрано и да знае, че може да разчита на помощ при ученето на уроците и писането на домашните. Хубаво е акцентът да пада върху усилията, които полага то в трудната ситуация. Прехвърлянето на отговорността за трупането на знания само върху външни фактори, не би възпитало отговорни млади личности. По-продуктивно е да търсим заедно решения на трудностите от всекидневието, подкрепяйки детето да поема инициатива и да вярва в способностите си да се справя и адаптира.

Съветите Ви към учителите и училищните ръководства?

Най-важно за учениците е да знаят, че възрастните са загрижени за техните преживявания и трудности, че чуват и разбират техните проблеми и полагат усилия да ги разрешат. Важен е примерът, който ще видят – дали възрастните работят в екип и с общи усилия търсят решение, или се разменят нападки в търсенето на виновник? Един от основните приоритети на училището като организация би следвало да бъде отворения диалог и стремежа към създаване на чувство за общност, където всички (ръководство, учители, родители) работят в посока интересите на децата. Но това не би било възможно без активното участие и подкрепа от страна на родителите.

Вълчев: Изкуственият интелект ще замени голяма част от висококвалифицирания труд

В четири висши училища има специалности, свързани с изкуствения интелект. Тук не е толкова важен въпросът как той ще промени системата ...

А към новоназначените учители и заместници?

В най-затруднено положение е бъдещият нов учител. Върху неговите плещи ще падне трудната задача да се справи с негативните преживявания и очаквания на учениците и техните родители. Отново най-добрата рецепта е отворената комуникация между всички страни. Важно е да бъдат чути притесненията на учениците, а родителите да бъдат въвлечени като партньори в подкрепата. Трябва от самото начало да бъде зададена ясна рамка как ще протича учебният процес, какво ще се изисква от учениците в час и какви са критериите за оценяване. Това ще въведе яснота и предвидимост в учебния процес, което води до намаляване на тревожността и активиране на нови ресурси за справяне.

Интервю на Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю