МОН предлага от догодина да има 3 разходни стандарта за училища и детски градини

9150
МОН предлага от догодина да има 3 разходни стандарта за училища и детски градини
Снимка: БГНЕС

Следващата година предлагаме да има 3 разходни стандарта, които да формират средствата на всяка една образователна институция. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Вълчев обясни, че в момента имаме около 35 разходни стандарта за дете/ученик в детска градина/училище. Финансирането в момента зависи единствено от броя на децата и учениците.

„Промените, които предвиждаме в системата на делегираните бюджети са насочени към това да балансираме формулата за разпределение. Следващата година предлагаме да има 3 разходни стандарта, които да формират средствата на всяка една образователна институция. С механизма на формулата тези средства могат да бъдат диференцирани на ниво община”, заяви ресорният министър.

Първият стандарт няма да зависи от броя на децата/учениците. Вторият е сега съществуващия - за дете/ученик. Третият стандарт за група/паралелка и детска градина/училище.

Според Красимир Вълчев това ще направи финансовото разпределение по-близко до разходите на училищата и ще осигури по-голяма справедливост от гледна точка на това училищата и детските градини да имат реални финансови възможности.

„Няма как училища със сто и хиляда ученика да получа еднакви средства. Това е формулата, по която общините ще получават средства за образователните институции. Отделно ще предоставим допълнителни средства за училища в малки и отдалечени населени места. Допълнителни средства ще има и за училища и детски градини, където има концентрация на деца от уязвими групи или такива с родители с по-ниско образование”, поясни просветният министър.

Той подчерта, че ще има увеличение от 1 до 30% на бюджета за училищата от 1 януари 2018 г. „Средният процент на увеличение е сравнително малък, още повече, че той ще е насочен към по-малките училища. Няма да има намаление на средствата в нито една община. Някои учители в училищата в по-малките населени места ще имат увеличение на заплатите“, поясни Вълчев.

С 360 млн. лв. се увеличават средствата по единни разходни стандарти за 2018 г. 30 млн. от тях ще са насочени към увеличение на минималната заплата на непедагогическия персонал и за по-висока осигурителна вноска за сметка на работодателите. 330 млн. лв. ще бъдат за увеличение на възнагражденията в сектора. От тях 240 млн. лв. ще бъдат за целогодишно финансиране на увеличението от 1 септември тази година, когато бяха предоставени 80 млн. лв. за 4 месеца.

От друга страна пред членовете на ресорната комисия той обясни, че 35 паралелки с близо 1000 ученици ще се обучават дуално през тази учебна година. Относно областта на професионалното образование, Вълчев посочи, че най-често говорим за него, когато говорим за проблемите на пазара на труда и връзката с пазара на труда, предаде БГНЕС.

„В последните години се направиха значителни промени в сферата на образованието, но може би не и в сферата на професионалното образование. Дейностите за промяна изостанаха. Изготвен е проект на концепция за развитие на професионално образование в МОН“, посочи министърът. Темите са много и затова са обединени в концепция, за връзката с пазара на труда и връзката с висшето образование.

От друга страна той обясни, че по междинни данни 14 000 ученици са допълнително записани в 1 клас. Предизвикателството ще бъде тези ученици да бъдат задържани в образователната система, каза още министърът на образованието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com