Университети отпускат извънредни стипендии заради коронавируса

3606
Университети отпускат извънредни стипендии заради коронавируса
Снимка: Getty Images / Guliver

Университетите ще отпускат извънредни стипендии за студенти, които са били доброволци в COVID отделенията, загубили са свой близък от коронавируса или са останали трайно без доходи. Това съобщава "Монитор”.

COVID стипендии могат да бъдат изплащани за отделните месеци на студентите доброволни или еднократно под формата на процентно намаление на таксата за обучение за летния семестър. Медицински университет – София, вече изплаща т.нар. месечни финансови стимули за студенти от горните курсове, които полагат доброволчески труд в COVID отделения на болничните заведения.

Дават 101 925 лв. за стипендии на даровити деца

Министерският съвет одобри средства в размер на 101 925 лв. за изплащане на стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изя...

"За януари 2020 г. този стимул е в размер на 260 лв. месечно, а за февруари и следващи месеци е променен на 130 лева", обясниха от учебното заведение. Стипендиите за бъдещите медици се финансират от бюджета на Студентски съвет. „Допълнителната мотивация на студентите доброволци се изплаща от бюджета, заделен за Студентски съвет, който също разчита на собствените приходи на университета, а не на субсидията от МОН”, обясниха от МУ-София. Нов български университет ще присъди 50 извънредни еднократни стипендии във връзка с пандемията. 10 от стимулите ще покрият 50% от таксата за обучение за пролетния семестър на учебната 2020/2021 г.

Стипендиите ще бъдат отпуснати на бакалаври и магистри, които са участвали активно в борбата срещу коронавируса. Те може да са участвали като доброволец в болнично заведение, държавна или обществена институция, или да са се включили в доброволческа дейност или НПО с национално представителство, в помощ на пострадали от COVID-19 от март до края на 2020-а. За да подпомогне студенти в затруднено финансово положение в период на пандемия, Нов български университет обявява и 40 извънредни частични стипендии за студенти в бакалавърски и магистърски програми, които са пострадали от COVID-19 и негативните ефекти от пандемията. Те ще бъдат насочени към обучаващите се до 26 години, които са загубили родител или съпруг/съпруга март, и останалите без работа за повече от три месеца вследствие от икономическите ефекти от COVID-19.

При загуба на родител или съпруг/съпруга, вследствие на което доходът на член от семейството е спаднал под две минимални работни заплати, определени за страната, студентът ще получи еднократна стипендия в размер на 30% от семестриалната такса за втория семестър. При дълготрайна загуба на работа, вследствие на което доходът на член от семейството е спаднал под две минимални работни заплати, определени за страната, университетът ще покрие 20% от семестриалната такса за пролетния семестър на учебната 2020/2021 г.

В Университета за национално и световно стопанство също предложение да се отпуснат еднократни парични помощи. „При първото заседание през летен семестър на учебната 2020/2021 г. комисията за отпускане на помощи и награди ще обсъди този въпрос и ще вземе решение как и при какви условия ще бъде отпусната тази помощ”, обясни проф. д-р Цветана Стоянова, заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики.

32 студенти получиха по 1000 лв. стипендия по инициативата „Подкрепи една мечта“

32 студенти в неравностойно положение получиха еднократна финансова помощ в размер на 1000 лева от президентската инициатива „Под...

Ръководството на Химикотехнологичен и металургичен университет-София очаква от Студентски съвет предложения за нуждаещи се студенти и в зависимост от наличните средства ще определи и размера на допълнителна помощ за доброволците в COVID отделенията или загубили свои близки. „Съгласно Постановление 90 на МС се допуска получаването на помощи и награди на студентите. ХТМУ винаги включва в своите критерии за получаване на стипендии средства за такива студенти. Това е особено актуално сега, предвид необичайните обстоятелства”, посочиха от университета.

В момента в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" пък върви прием на документи за стипендии. Той приключва на 19 февруари. След това ще се проведе заседание на Комисията по социално-битови въпроси на студентите, която евентуално да обсъди идеята за нова социална стипендия, свързана с пандемията. СУ „Св. Климент Охридски” не предвижда въвеждането на нова социална стипендия, съобщиха от учебното заведение. От Алма матер допълниха, че ректорът на най-стария университет у нас обаче вече се е обърнал с писмо към просветния министър Красимир Вълчев, в което предлага да бъде създаден фонд за стипендии за децата на учители и преподаватели, починали от COVID-19. От образователното министерство обясниха за „Монитор”, че идеята вече се обсъжда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование