УНСС повери на частни фирми приемните си изпити

5918
УНСС повери на частни фирми приемните си изпити

Университетите стават все по-изобретателни в опититие си да привлекат повече студени. За първи път у нас висше училище реши да делегира кандидат-студентските си изпити на частни школи, подготвящи студенти за кандидатстване. Преди дни Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) обяви нов начин за прием на бакалаври от 2023 г. - с предварителен изпит, проведен съвместно с три школи за кандидат-студенти - "Регалия", "Маре" и "Веди.БГ", съобщи в. "Сега".

Наскоро ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров подписа споразумение за сътрудничество с въпросните школи. Икономическият вуз ще си партнира с тях в организирането и провеждането на предварителни изпити с формат на държавен зрелостен изпит (матура), като резултатите ще се зачитат за кандидатстване в УНСС. Вече са определени и датите на тези предварителни матури - 8 и 23 април. Те ще се проведат в УНСС. За предварителна матура в УНСС могат да се запишат и ученици, които не са посещавали съответните школи.

Искат облекчаване на процедурите за прием на чуждестранни студенти у нас

Да започнат разговори за облекчаване на процедурите за прием на чуждестранни студенти у нас с цел България да стане още по-конкурентна ...

"УНСС си запазва всичките възможности за прием на студенти, включително и предварителния изпит във формата на държавен зрелостен изпит (матура), който ще организираме заедно с вас (школите - бел. ред.), както и провеждането на различни други състезания. Целта е да насърчим тези млади хора, които искат да учат и са положили усилия, да бъдат приети и да учат в УНСС“, посочи ректорът Димитров. От "Регалия" са коментирали, че ще се концентрират в подбора на добри професионалисти, които да подготвят изпита. "Ще бъдат включени и експерти, които имат опит в проверяването на изпитните работи. Целта е да се създаде възможност УНСС да подбира все по-добри студенти", заяви управителят на школата Галина Ушатова.

УНСС продължава да приема с оценки от матури, както и с единен приемен изпит - електронен тест от 80 въпроса по български и математика. Първият такъв изпит е днес - за него са се регистрирали 140 кандидати, като кампанията продължава до 17 февруари. Единни приемни изпити в УНСС ще има още през март, април и май.

Предварителните кандидат-студентски кампании на университетите отдавна не са нещо ново за системата. От година на година те се изместват все по-рано в опит вузовете да си гарантират студенти още от пролетта, че дори и от зимата, включително се предлагат няколко дати за изпити и дори ежемесечни тестове за прием на кандидати.

ОЩЕ: Само в три университета матурата няма да се включва в бала за прием

Знаете ли кога е основан най-старият университет в света?

В света има университети с дълга история. Те включват университета в Болоня в Италия, основан през 1088 г., университета в Оксфорд в Ан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Институт GATE към Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще си сътрудничи с Университета в Цукуба, Япония

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com