Анализ за риска при Авдеевка. Русия ръмжи към Дания (ВИДЕО)

17089
Анализ за риска при Авдеевка. Русия ръмжи към Дания (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Лек спад на интензивността на военните действия се наблюдава в Украйна – на дневна база. През изминалото денонощие е имало 80 бойни сблъсъка по целия фронт, което е с над 20 по-малко спрямо предишните 24 часа, сочи сутрешната сводка на украинския генщаб.

Според наличните данни, известно отслабване на руските атаки има при Авдеевка – почти двойно понижение на дневна база (25 отбити руски пехотни атаки за изминалите 24 часа срещу 44 предишното денонощие), в Лиманското направление (през Луганска област) също има сериозно намаление на интензивността на боевете – 7 отбити руски пехотни атаки за денонощието. Отделно, в направлението "Маринка", при Новомихайловка (югозападно предградие на град Донецк) и Григоровка също има само 6 отбити руски пехотни атаки за денонощието, според украинската сводка.

Русия се похвали с превземането на село Хромално в Луганска област – далеч на юг спрямо Купянск, стратегическото значение на населеното място е нулево (СНИМКИ и КАРТА)

Още: Руснаците пак се хвърлиха бясно напред при Авдеевка, Купянск и Лиман (ВИДЕО)

Поглед към Авдеевка

Украинският военен наблюдател и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил и в украинския генщаб, коментира специално ситуацията в Авдеевка след тревожните думи на украинския журналист Юрий Бутусов: В Авдеевка е на път да стане критично: Сигнал от известен украински журналист (КАРТА)

Машовец потвърждава думите на Бутусов, че има засилени опити на руската армия да пробие от юг в Авдеевка – през промишлената зона и през участък от Донецкия пръстен път от страната на "Спартак" и "Агро-Нефт" (бел. ред. - точките почивен комплекс "Царски лов“ и винпрома СНТ "Виноградники"). Той добавя, че руснаците действително са настъпили от изток към улиците "Колосова" и "Лермонтов". „Предните руски части обаче все още са далеч от прекъсването на пътя Т-05-05, който осигурява логистиката на ключовата украинска позиция "Зенит", на север от него“, казва Машовец и уточнява - "Зенит" е позицията, където се намираше ПВО на град Донецк и тази позиция е ключова, за да се удари т.нар. 9-ти квартал (Опитно). "Вероятно в близко бъдеще руснаците със сигурност ще се опитат да пробият до надлеза в задната част на "Зенит" (кръстовището на околовръстния път и пътя T-05-05), заключва Машовец - КАРТА.

По темата, в обзора на популярния руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, изрично пише, че руснаците поели пълен контрол над почивния комплекс "Царски лов". Институтът за изучаване на войната (ISW) посочва, че досега няма геолокализирани видеокадри за потвърждение.

(КАРТА) При Бахмут изглежда руснаците са успели да напреднат малко повече към пътя между Клещеевка и Ивановско (7-5 километра югозапад-запад от Бахмут). Ако пътят бъде изцяло отрязан, украинците едва ли дълго ще могат да останат в Клещеевка. Геолокализирани видеокадри показват как руски танков екипаж бяга, след като танкът му е поразен от украинците:

Същевременно, украинският военен експерт Олексий Хетман изрично коментира, че за да се говори за голяма офанзива към Крим откъм Днепър, предмостието там трябва да е поне 20 километра в ширина и дълбочина - предмостието в Кринки е 10 пъти по-малко. Ако има такова предмостие, украинците ще атакуват Армянск и Скадовск, добавя той:

За отбелязване е и, че МААЕ изрично заяви, че руснаците са разположили мини между външната и вътрешната ограда на АЕЦ Запорожие – от руска страна не само не отрекоха, но и обявиха, че това било необходимо за опазването на ядрената централа, а говорителят на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Украйна Андрий Юсов коментира, че минирането не е нищо ново и заплахата за АЕЦ-а (тоест за ядрена авария) остава, докато руските окупационни сили го контролират.

ОЩЕ: Русия напред, Украйна назад: Бъдещето на военните действия и голямата картина (ВИДЕО)

Русия продължава да се зъби на всеки неудобен за Путин

Руският посланик в Дания Владимир Барбин даде интервю пред РИА Новости, в което неособено завоалирано заплаши скандинавската страна – защото тя вече има споразумение, с което дава достъп на американската армия до своите военни бази. Барбин посочи, че това създавало нови стратегически предизвикателства пред Русия в Балтийско море и че Русия ще определи "необходимите отговори" на тези действия.

На 21 декември, 2023 година Дания и САЩ подписаха споразумение за отбрана, съгласно което Съединените щати може да разположат свои военни и военно оборудване за постоянно в датски военни бази. Барбин нарече това споразумение "умишлен акт на ескалация в региона".

Беларуският диктатор Александър Лукашенко приветства разполагането на ракети "Искандер" с ядрени бойни глави в Украйна. Той заяви, че те ще се използват "по заповед на президента" - явно визира Владимир Путин и че откакто ракетите дошли, "особено лудите по границата" позамлъкнаха – явна препратка към Полша:

Междувременно, проучване на независимата аналитична платформа VoxUkraine сочи, че 63% от избягалите от Украйна заради войната украинци са се върнали обратно. Става въпрос за данни до края на август, 2023 година. 64% от тези, които не са се върнали, планират да се върнат, а 27% от все още невърналите се твърдо са решили да се върнат.

Още: Украйна удари с дронове руски газов терминал чак в Ленинградска област (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа