Русия напред, Украйна назад: Бъдещето на военните действия и голямата картина (ВИДЕО)

15725
Русия напред, Украйна назад: Бъдещето на военните действия и голямата картина (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Русия може би планира широкомащабна офанзива през лятото на 2024 година. Целта ѝ ще е да окупира свободните земи в четирите украински области, които режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин обяви за присъединени към Руската федерация (Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област): Самите руснаци пуснаха кадри, показващи колко фалшиви са т.нар. референдуми (ВИДЕО) Но не само – може да има опит отново да бъдат атакувани Харков и Киев. Това казват украински източници от сферата на сигурността на страната. А нова декласифицирана американска разузнавателна информация сочи следното – крайната основна цел на Путин е да завладее Украйна, пише Financial Times.

Украйна трябва да премине в защита през 2024 година, с мисъл за евентуална нова голяма контраофанзива чак през 2025 година. Тази стратегия, за която вече се говори в западни медии, е дискутирана и в този нов материал на Financial Times.

В статията се напомня, че украинският президент Володимир Зеленски вече нареди да се изграждат нови защитни съоръжения по целия фронт от над 1000 километра. Стратегията на отбрана обаче много ще зависи от западната военна помощ – сега най-голямата грижа е колко ще допринасят САЩ. И дори пакетът от 61 млрд. долара, който сега републиканците блокират, едва ли САЩ ще дадат достатъчно и ще осигурят толкова голямо технологично предимство на украинците, че те пак да поемат решително инициативата на бойното поле през 2024 година.

Най-голямата цел пред Украйна е да държи Русия на нокти и то в голяма степен – да не става така, че отбраната да се превърне в постоянно ежедневие – дори ако това ежедневие означава проливане на много руска кръв и изтощаване на руските ресурси, което ще означава инициативата да е изцяло при Кремъл, включително политически. Затова трябва да има офанзивни операции и то успешни – такива като най-скорошната, унищожаването на най-скъпия руски военен самолет: Украинците свалиха руски самолет А-50 и бомбардировач Ил-22 над Азовско море?

Всъщност статията на Financial Times започва с разказ на украински войник на име Ваня за ситуацията в село Кринки, на 30 километра североизточно от град Херсон. Там се намира единственото още по-голямо и стабилно украинско предмостие източно от река Днепър. Ваня описва ситуацията като много тежка и не вярва, че предмостието ще може да бъде задържано, камо ли разширено – предимството на руснаците във войници е голямо, 4-5 пъти, а те вече успяха да си върнат някои позиции. Украинците пък нямат логистика, която да им позволи да прехвърлят по-тежки и опасни оръжия – сега те прехвърлят само такива, които хора могат да носят. Изводът е, че сега Украйна почти няма места на фронта, в които да държи инициатива - именно украинското предмостие в Кринки все още се счита за последното голямо такова място.

Ако украинската армия мине в отбрана, руснаците ще определят местата, темпото и оперативните изисквания на боевете, къде, кога и в какъв мащаб да се водят битките – т.е. Русия ще може да предприеме големи атаки в избрани от нея моменти, принуждавайки Украйна да хаби оскъдните ресурси, които се предполага, че ще генерира по време на период на "активна отбрана", предупреждава в дневния си анализ ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната). Активна отбрана значи не просто да се отбраняваш, но и да контраатакуваш – а ако е така на целия фронт, това значи рутинни и широко разпространени контраатаки. Ако нямаш достатъчно ресурс за това, малко вероятно е съотношението риск – победа да бъде оправдано в полза на успех, добавят от ISW и предупреждават, че при активна отбрана руснаците ще могат да нанесат достатъчно поражения на украинците, за да ограничат възможностите им за бъдеща успешна голяма контраофанзива.

Важно за бъдещ голям успех е какви оперативни резерви успяваш да формираш – като хора и като оръжия – ако отстъпиш инициативата повече, отколкото е необходимо заради липса на ресурси и изпуснеш момента да си я върнеш, ще е неразумно, заключва ISW. Институтът счита и, че очакванията за дълга война в Украйна не са особено обосновани – ситуацията бързо може да се промени най-вече според това какво прави Запада – ако има повече и решаваща помощ, Русия ще "потъне", ако има по-малко или съвсем пресъхне, Украйна ще "потъне". Оценката е заради среща на американския президент Джо Байдън с конгресмени, сенатори и представители на американските служби за сигурност, след която CNN информира, че САЩ очакват войната в Украйна да продължава и през 2026 година. Това обаче изключително зависи от американската помощ - липсата ѝ ще означава Украйна да загуби войната в рамките на няколко седмици, най-много месеци - това са предупредили ръководителят на АНС Аврил Хейнс и съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан. Хейнс е представила много подробна картина на бойните действия и инвентар на всички оръжия на Украйна, най-вече тези, които са на привършване заради липсата на помощ от САЩ.

На фона на битката за ресурси, руският посланик в Южна Корея Георгий Зиновиев явно има за задача да поприласкае Сеул – той вече обяви, че Руската федерация с радост ще си сътрудничи с Южна Корея и ще я счита за приятелска държава, както и че не е в интерес на Сеул Русия да загуби в Украйна. Южна Корея вече достави огромно количество снаряди на Украйна през трети страни, най-вече САЩ.

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

Говорителят на украинските сухопътни сили подполковник Володимир Фитьо коментира, че руснаците увеличават интензивността на бойните действия в направленията към Купянск, Лиман и Бахмут. Фитьо добави, че те явно имат достатъчно резерви за това, въпреки сериозните загуби в жива сила и тежка военна техника, които търпят. Украинският военен анализатор и о.з. полковник (служил и в украинския генщаб) Константин Машовец също пише за активизиране на руснаците – в Луганска област, при селата Макеевка, Терно, Ямполовка, Диброва, Серебрянското горско стопанство (всичко това е линия на 10-15 километра западно от Кремена). Крайната цел е да се ликвидира украинския плацдарм източно от река Черен Жребец, да се напредне и откъм река Северски Донец и да се атакува през Северск към последните големи украински градове в Донецка област – Славянск и Краматорск, които са изключително важни за украинската промишленост.

В сутрешната сводка на украинския генщаб се вижда потвърждение на тези оценки – 12 отбити руски пехотни атаки в направлението към Купянск (основно Синковка и Петропавловка, на 9-7 километра североизток-изток от града), 10 отбити руски пехотни атаки при Терно и Ямполовка и още 15 отбити руски пехотни атаки в Серебрянското горско стопанство и Билохоровка, като по руски данни имало заемане на нови позиции при Терно и Синковка. Общо по целия фронт за втори пореден ден има над 100 бойни сблъсъка – 103, като при Авдеевка са най-много – 33, 19 от които (повечето) са от юг, при Тоненко и Първомайско (11 километра югозападно от Авдеевка).

Специално за Авдеевка, и Машовец, а и друг украински военен анализатор – Александър Коваленко, не са съгласни с оценката на украинския журналист Юрий Бутусов за приближаваща непосредствена критична ситуация: В Авдеевка е на път да стане критично: Сигнал от известен украински журналист (КАРТА). Според Машовец, руснаците за забуксували в опита си да пробият от север, като заобиколят коксохимичния завод (на около 4-5 километра северозападно от Авдеевка) и да разширят фронта към Бердичи и Очеретино, за да заобиколят украинската отбрана. Основна причина, съгласно анализа му – няколкото водоема, които не позволяват да има съсредоточаване за пробив в една точка тоест труден терен. А Александър Коваленко, цитиран от УНИАН, казва следното: "Ситуацията в Авдеевка ще бъде критична, ако Русия превземе от север линията Степовое-Бердичи-Семьоновка, а от юг Северно-Тоненко и магистрала Т0542 попадне в зона на огън с леко стрелково оръжие. Всичко останало е трудна ситуация, но стабилна – няма как в Авдеевка да бъде друго. Ситуацията ще бъде такава и след месец-два."

Коваленко каза и нещо друго интересно в рамките на украинския телемаратон – че 11-та отделна въздушно-десантна бригада на руските ВВС иска командването за Бахмут да мине изцяло под шапката на руските ВВС, а не на руския генщаб и руското военно министерство. Части на 11-та бригада сега се бият при Ивановско, на 5-6 километра запад-югозапад от Бахмут – целта на руснаците е да си подсигурят плацдарм за атака на Часов Яр, но за целта трябва изцяло да изтласкат украинците от южния и северния фланг на Бахмут, съответно Андреевка, Клещеевка, Ивановско и Богдановка, което още не се е случило.

Сутрешният обзор на руския пропагандист и военен кореспондент Семьон Пегов съвпада по ключови точки с украинските оценки – според него руснаците обаче имали "тактически успех" от север до жп линията северно от Степово и Бердичи (на 4-8 километра), но при Новомихайловка няма никаква промяна. Новомихайловка е югозападно предградие на град Донецк – за него и Машовец пише, че руснаците атакуват бясно от две страни, без успех. Обзорът на "Рибар" не е много по-различен, с едно голямо изключение – казаното и от Юрий Бутусов вчера, че руски войници са заели няколко къщи в градската част на Авдеевка от юг, улиците "Колосова" и "Леваневски", в югоизточната част на града до укрепения от украинците район "Царски лов" (КАРТА).

Отрядът "Восток", който е част от милициите "Каскад" на т.нар. ДНР (Донецка народна република) обяви, че се е оттеглил за прегрупиране и попълване на личния състав. Той щял да се върне на бойното поле: "Сега ближем раните си, подреждаме се и всъщност се прераждаме като птицата Феникс", пише в официалния телеграм канал на формированието.

Руското опозиционно издание Mobilization News пише, че в Украйна са загинали минимум 207 кадети от Рязанското висше учебно заведение на руските ВВС т.е. 4,5% от всички завършили от 2014 година насам!

ОЩЕ: Руснаците пак се хвърлиха бясно напред при Авдеевка, Купянск и Лиман (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com