Балистични ракети: Русия има по-надеждни съюзници от Украйна (ВИДЕО)

16120
Балистични ракети: Русия има по-надеждни съюзници от Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Русия изглежда полага сериозни усилия да се сдобие с балистични ракети, защото те са по-ефективни срещу украинската ПВО. Такова заключение прави американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) на база данните от големите руски ракетни атаки срещу Украйна в края на 2023 година и началото на 2024 година.

Ракети от Северна Корея

Официално, САЩ обяви, че Северна Корея е доставила балистични ракети на Русия. Нещо повече - координаторът на Съвета за национална сигурност в Белия дом Джон Кърби представи и карта откъде и по какви цели е стреляно с такива ракети. При положение, че Кърби обяви, че въпросните ракети имат 900 километра обхват, с показаното на картата стана ясно, че севернокорейските ракети са били изстрелвани по цели на 460 километра. А Кърби изрично заяви, че издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин не изглежда като човек, който е готов да преговаря за мир: САЩ: Русия купи ракети от Северна Корея, използва ги в Украйна (ВИДЕО)

Всичко това предизвика ядосани коментари, че Русия може да разчита на по-всеотдайни съюзници, отколкото Украйна. Официално на Украйна досега не е дадено оръжие с обсег, който да е 460 километра – германските ракети "Таурус" имат 500 километра обхват, но Олаф Шолц така и не се престрашава да ги даде, ATACMS – около 300, колкото и Storm Shadow, и SCALP.

По украински данни, месечно Русия може да произвежда 42 балистични ракети "Искандер" и 4 "Кинжал", но не е ясно какви са руските възможности за производство на ракети С-300 и С-400. Именно с модификации на тези две ракетни установки Русия редовно обстрелва на по-къси разстояния цели в Украйна. Но в дневния анализ на ISW се изказва оценка, че руснаците не могат да произвеждат толкова балистични ракети (и изобщо ракети), че систематично в по-кратки периоди от време да извършват кампании с масирани обстрели по Украйна.

Същевременно вчера Украйна реализира две вълни от атаки срещу руски цели – в Крим, в Белгород, дори в Новоросийск. Все още обаче няма пълна информация какво стана тази нощ – но Кримският мост беше затворен за няколко часа, а имаше и непотвърдени твърдения в Телеграм, че украински дронове са се насочили към съоръжението, което и досега никой не е потвърдил: Масирана украинска атака: 50 дрона по Крим, взривове в Новоросийск и Белгород (ВИДЕО)

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

И изминалото денонощие не се различава особено като картина на бойните действия и като интензивност – украинският генщаб съобщава за общо 59 бойни сблъсъка по целия фронт. 32 от тях са при Авдеевка – 16 на северния фланг и 16 на южния.

Че няма някаква особена промяна се вижда и от липсата на дневен обзор от Семьон Пегов за пореден път преди 9:00 часа (той публикуваше обзори в 7:02 часа преди да дойде 2024 година), като все пак има обобщение как няма нищо за отбелязване извън твърдение, че руснаците "изтласкват" украинците от Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут) и подготвят почвата за бъдеща атака на Часов Яр. Украинският генщаб обаче отчита едва 4 руски пехотни атаки, и то общо за Богдановка, Клещеевка и Андреевка, всичките отбити. В обзора на създадения от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук популярен руски телеграм канал "Рибар" също липсва нещо особено – показателно как там се радват, че превзели няколко позиции в Луганска област и то на 15-20 километра западно от Сватово, много далеч от Лиман – при Терно. Колко добре се справят там руснаците, видео:

По отношение на Авдеевка украинският военен анализатор Константин Машовец не вижда никакъв напредък, който руснаците да са успели да удържат и укрепят – и то от настъпването на новата година насам. Той е категоричен, че руснаците активно използват тактика с малки щурмови групи, от по 8-10 души и отвреме-навреме ги подкрепят с 1-2 танка и до 3-4 БТР-а. В предишни анализи Машовец беше писал, че при такава тактика няма как руснаците да превземат и удържат важни позиции в украинската отбрана на Авдеевка – могат само за кратко да напреднат и след това са принудени да се връщат назад. "С тази тактика те могат да „отхапват“ по малко територия до края на Безкрайността", иронизира Машовец.

Интересно видео излезе за боевете при Новомихайловка – точно на югозапад от град Донецк (Авдеевка е на северозапад). То е потвърждение на твърденията, че руснаците използват бронирани машини като тарани – натъпкват ги с експлозиви и ги засилват към украински позиции с надеждата да имат успех в стил "камикадзе ислямски джихадист". В това направление няма промени:

В западната част на Запорожка област и на източния бряг на река Днепър също няма промени. Интересното за Днепър е как кореспондентът на "Известия" и виден руски пропагандист Александър Сладков се оплаква в Телеграм, че украинците успяват да поемат контрол във въздушния бой (с дронове), което означава и артилерийско превъзходство. Това ставало, защото украинската армия успешно заглушава руските дронове – разузнавателни и бойни:

Специално за Купянск Машовец констатира с ирония, че за над 2 месеца бойни действия единственото, което руснаците са постигнали, е да заемат стабилни позиции в част от гористата местност на юг от Лиман Переши (12 километра югоизточно от Купянск) и да превърнат в „сива зона“ село Новоселовка. Синковка и Петропавловка (9-7 километра североизток-изток) от Купянск си остават непревземаеми за руската армия, която така и не може да осъществи директна атака срещу самия Купянск. Говорителят на украинските сухопътни сили подполковник Володимир Фитьо коментира, че влошаващите се климатични условия пречат значително на офанзивните операции на руснаците в това направление.

ОЩЕ: Лоши новини за Украйна: Дронове, руски ракетен успех и даже природата (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com