Битката за Северодонецк: Руснаците разделиха града на две, 15 хил. души са в капан

12106
Битката за Северодонецк: Руснаците разделиха града на две, 15 хил. души са в капан
Снимка: Getty Images

Русия продължава офанзивата си в Северодонецк – ключовият град в Луганска област вече е „разделен на две“ от фронтовата линия, обяви градският ръководител Олександър Стрюк. Губернаторът на региона Сергей Хайдай описа ситуацията като „много тежка“.

От няколко дни насам руските танкове настъпваха към града, а постоянният обстрел е прекъснал евакуацията на цивилните граждани. Хайдай казва пред BBC, че близо 15 хиляди души може би са хванати в капан. Населението на града преди началото на военните действия беше над 100 хиляди души.

„Хиляди граждани остават под кръстосан огън в града, без достатъчен достъп до вода, храна, лекарства и електричество", заяви пред Reuters Ян Егеланд – генералният секретар на Норвежкия съвет за бежанците. Това е организация за правата на човека, която дълго време работи в района.

"Почти непрекъснатите бомбардировки принуждават цивилните да се укриват в бомбоубежища и мазета. За тези, които се опитват да избягат, има само няколко възможности“, добави Егеланд.

Украинците все още държат контрола над последния си възможен път за евакуация, водещ на югозапад към Бахмут.

„Има твърде много руснаци, но засега се държим“, гласи съобщението на капитана на Националната гвардия от Северодонецк.

По улиците се водят интензивни битки, а непрестанният обстрел вече създава картина, подобна на тази в Мариупол, според губернатора на Луганск. "Обстрелват с часове - по три, четири, пет часа - след това атакуват. Тези, които настъпват, умират. След това обстрелите и атаките се повтарят - и така, докато не направят пробив“.

Британският „Гардиън“ пише, че според очевидци градът е бомбардиран по „200 пъти на час“. Руските войски се опитват да отрежат достъпа на украинските подкрепления и да обградят оставащите защитници.

Местните власти твърдят, че убитите цивилни от руските атаки в Северодонецк са поне 1500. Част от тях са починали заради недостига на лекарства. Жертвите се покачват с всеки час, казва кметът Стрюк. 90% от сградите са били улучени от руския артилерийски обстрел, а електричеството и комуникациите са почти изцяло прекъснати.

Ако Северодонецк падне, Русия ще има фактически контрол над Луганск – един от двата източни региона, които съставляват Донбас. Обстрелът на руснаците срещу другия ключов град Лисичанск също продължава. Той се намира от другата страна на стратегически важната река Северски Донец. Руските сили атакуват още към Лиман и Изюм, за да поемат пълния контрол над Луганск и Донецк.

Според Кърт Волкър – бивш посланик на САЩ в НАТО и бивш специален представител на САЩ в преговорите за Украйна, руснаците може да допуснат „стратегическа грешка“, съсредоточавайки всичките си сили в битката за Северодонецк. Пред BBC Radio 4 той каза, че градът е важен за Луганска област, но не и за цялостната битка. „Смятам, че украинците ще могат да се прегрупират и да отблъснат врага“, добави Волкър.

Попитан дали не се страхува, че войната навлиза във фаза, в която Украйна ще започне да губи ключови територии, той отвърна с „не“, защото „руското настъпление е изключително бавно и хаотично“. „Украинските войници отблъсват руснаците край Харков и отвориха контраофанзива в Херсон, а руснаците залагат всичко на Северодонецк. Когато тази битка приключи, те ще бъдат изчерпани“.

Междувременно военният кореспондент на BBC в Луганск Куентин Сомървил съобщава, че в последните дни е гледал от покрив на сграда в Лисичанск как „градът близнак Северодонецк е бил бомбардиран безразборно“. „Снаряди падаха всяка минута, Северодонецк гореше. Самият Лисичанск бе изцеден откъм живот. Артилерийският огън е редовна заплаха. Въздухът, носен от летния вятър, е песъчлив от прахта на дима и разрушените сгради. Тук Русия води война на забравата. И засега на този фронт тя печели“, коментира той.

Междувременно украинските защитници са унищожили голямо подразделение на частната военна компания "Вагнер" в Донбас, съобщава „Украинска правда“, позовавайки се на телефонен разговор между окупаторите, прихванат от Службата за сигурност на Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа