Бивш член на "Вагнер": Руските войски са зле подготвени, водят войната по некомпетентен начин

25413
Бивш член на "Вагнер": Руските войски са зле подготвени, водят войната по некомпетентен начин
Снимка: Getty Images

Руският провал в превземането на Киев е бил „неизбежен“, защото в последните години армията на Кремъл не се е изправяла пряко срещу истински мощен враг. Това смята Марат Габидулин - бивш наемник от свързаната с Владимир Путин паравоенна организация ЧВК „Вагнер“, която се бие редом до руската армия в Украйна, а преди това и в Сирия, Либия, Централноафриканската република, Мали и др.

Габидулин е участвал в мисиите на „Вагнер“ от името на Кремъл в Сирия и в конфликта в Украйна през 2014 г., а през 2019 е напуснал организацията. Той разкри опита си с частната военна компания пред Reuters от Франция, където в момента пише и книга за „Вагнер“.

Над 20 000 наемници се бият в Украйна

Над 20 000 наемници от руската частна военна компания "Вагнер груп", както и от Сирия и Либия, се сражават заедно със силите на Москва ...

Няколко месеца преди Русия да започне инвазията в Украйна (24 февруари 2022 г.), Габидулин е получил обаждане от руски служител по подбор на военния персонал, който го е поканил да се бие като наемник на страната на Москва. Бившият член на „Вагнер“ отказал, отчасти защото знаел, че руските сили не са били "в състояние да се справят с тази задача - въпреки че се хвалеха с арсенала си от нови оръжия и с успехите си в Сирия“. В арабската страна те помогнаха на президента Башар Асад да разгроми бунта на местните.

„Те бяха напълно изненадани, че украинската армия устоя толкова яростно и че се изправиха срещу истинска армия“, казва Габидулин относно нахлуването на руснаците в Украйна. Той разкри как от руска страна му съобщили преди инвазията, че очакват да се сблъскат с разпокъсани военни формирования, а не с добре обучени редовни войници: „Казах им: „Момчета, това е грешка“.

Габидулин разкрива, че Москва е успяла да помогне на режима на Асад в Сирия, но руската армия е свършила по-лесната задача в битките – за разлика от „Вагнер“. Тя се е концентрирала основно върху атаки от въздуха, а е пратила наемниците и други „проксита“ да се бият на земята. Действията на войските на Кремъл са били улеснени от факта, че противниците от "Ислямска държава" и другите милиции не са разполагали с противовъздушни системи за отбрана.

„Виждал съм твърде много от техните (б.а. – на руската армия) действия в Сирия. Те не участваха директно в боя. Когато военните сили трябваше да се научат как да воюват, те не разбраха как наистина се воюва“, казва Габидулин.

Самият той е участвал в боевете в Дейр-Ез-Зор, Гута и Палмира. Ранен е тежко през 2016 година, когато граната избухва зад гърба му в планините край Латакия. След това Габидулин е една седмица в кома и прекарва три месеца в болница, където е опериран и губи един от бъбреците си.

1300 наемници на „Вагнер“ са преместени от Либия в Украйна в подкрепа на руските сили

Либийски анализатор в областта на сигурността съобщи, че около 1300 наемници на руския частен изпълнител "Вагнер" са били преместени от...

„Вагнер“ е частна армия, която – поне на хартия – няма централа и служители. САЩ и ЕС я свързват директно с руския бизнесмен Евгений Пригожин. Той е известен като „готвача на Путин“, близък е до президента на Русия и се смята, че финансира „Вагнер“. Самият Пригожин отрича тези връзки. Путин също заявява, че паравоенната организация нито е свързана с Москва, нито е финансирана от Кремъл.

„Вагнер“ станаха известни по време на военните действия в източния украински регион Донбас през 2014-2015 г., когато подпомогнаха сепаратистките сили в самопровъзгласилите се за републики Донецк и Луганск. Членовете на частната армия са обвинявани в извършване на военни престъпления в различни части на света, включително изнасилвания, грабежи и измъчвания на цивилни. От няколко месеца „Вагнер“ участва във войната в Украйна със задача да ликвидира украински лидери.

„Нямаше да си помисля, че е възможно Русия да започне война в Украйна. Как? Невъзможно е“, казва Габидулин относно подготовката на руските военни.

Габидулин е част от малката, но и все по-нарастваща група хора в Русия с опит в сферата на сигурността, които преди са подкрепяли чуждестранните нахлувания на президента Путин. Сега обаче казва, че начинът, по който се води войната в Украйна, е "некомпетентен".

Той не е единственият. Игор Гиркин, който през 2014 г. беше сред водачите на прокремълското въоръжено въстание в Източна Украйна, също критикува начина, по който се води настоящата война. Алексей Александров – един от архитектите на бунта от 2014 г., заяви през март пред Reuters, че инвазията на Русия е „грешка“.

Русия е изпратила 400 наемници от ЧВК "Вагнер" за главата на Зеленски

Повече от 400 наемници от ЧВК "Вагнер" действат в Киев по поръчение на Кремъл, съобщи The Times. На Острова: Путин със списък от 24-ма ...

ОЩЕ: Сили на САЩ избиха стотици руски наемници в Сирия - какво всъщност се случи?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари