Доставките на руски газ за Словакия са намалели през септември

15292
Доставките на руски газ за Словакия са намалели през септември

Доставките на руски газ за Словакия са намалели през септември до около 48 милиона куб. м. дневно спрямо 61 милиона куб. м. в началото на месеца. Информацията съобщи компанията  Eustream, която управлява словашкия газопровод.

От своя страна компанията SPP - основен дистрибутор на газ в Словакия, "регистрира от 10 септември лек спад с между 5 и 20% на дневния обем доставян газ". Това заяви говорителят й Петер Беднар, информира АФП.

Украйна е започнала да получава газ от Словакия

Днес започнаха реверсните доставки на газ от Словакия към Украйна, съобщи председателят на управителния съвет на „Нафтогаз-Украйн...

Според министерството на промишлеността Словакия не е увеличила от 30 дни поръчките си на газ от Русия за разлика от Полша, която също се оплаква от намалени доставки спрямо поръчаните обеми.

Словакия, която е много зависима от руския газ, продължава реверсивните газови доставки за Украйна, съобщи говорителката на министерството на промишлеността Мириам Злакова. "Колкото до количеството Словакия не е доставчик, а междинен транспортьор", допълни тя, цитирана от БГНЕС.

Би било лекомислено да се вярва, че тази зима транзитът на газ през Украйна ще бъде в обичайните количества. Европа трябва да се подготви за прекъсвания по този маршрут, който осигурява около половината от руските газови доставки за ЕС. Това заяви чешкият посланик за енергийната сигурност Вацлав Бартушка по време на Източноевропейската срещата за инвестиране. Информацията съобщи "Фокус", позовавайки се на Reuters.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа