Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС разработва планове за действия в случай на пълно спиране на руския газ

27 май 2022, 10:51 часа • 1216 прочитания

Европа разработва планове за действия при извънредни ситуации в случай на пълно спиране на вноса на руски газ тази година. Това посочи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон, предупреждавайки, че за всяка страна има риск доставките й да бъдат спрени от Москва.

ЕС бърза да натрупа в газовите си хранилища възможно най-много синьо гориво и би могъл да замени по-голямата част от руските доставки тази година, но трябва да направи повече в случай на пълно спиране на вноса.

Плановете, които се разработват от Европейската комисия, ще включват мерки за нормиране на газовите доставки за промишлеността и щадене на домакинствата, пише "Файненшъл таймс".

Руският концерн "Газпром" вече спря доставките за Полша, България и Финландия, които отказаха да изпълнят искането на Кремъл за плащане на газа в рубли, вместо в долари или евро.

"Изправени сме пред ситуация, в която много страни членки могат да се окажат следващите, чиито доставки ще бъдат спрени. Засега успяваме да се погрижим за сигурността на снабдяването на тези три държави, най-вече с помощта на солидарност от съседите", посочи Симсон в интервю за изданието.

"Подготвяме планове за спешни действия, ако тази година има пълно нарушаване", каза тя.

Промишлеността използва 27% от газа, потребяван в ЕС, като най-големи количества са необходими на производителите на химически продукти, керамика, храни и стъкло. "Еврокомисията вече обеща да защити ключови снабдителни вериги за хранителни, здравни и защитни продукти. Блокът ще успее да замени две трети от руския газ тази година, каквито планове обяви по-рано", каза Симсон, изразявайки оптимизъм за резултата от усилията за осигуряване на алтернативни доставки.

ЕС вече е получил рекордни количества втечнен природен газ тази година, което му даде възможност да започне да запълва хранилищата си. Към 25 май те са били пълни на 44% спрямо 36% година по-рано, отбелязва "Файненшъл таймс", цитиран от БТА. 

ОЩЕ: Русия казва, че половин Европа има сметки в рубли за газа. Словакия обяви извършено плащане

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес