Над 30 души са под руините на сграда след руски удар в Донецк, има и жертви

6472
Над 30 души са под руините на сграда след руски удар в Донецк, има и жертви
Снимка: Telegram.com/Pavlo Kyrylenko

Най-малко шестима човека бяха убити и вероятно над 30 са затрупани под отломките на рухнала пететажна сграда, поразена снощи от руска ракета в град Часив Яр в Донецката област. Това съобщи днес в "Телеграм" украинският губернатор на областта Павло Кириленко, цитиран от Ройтерс.
По думите му освен шестимата убити има и петима ранени. Местни жители са казали, че най-малко 34 души са останали под развалините на сградата.

Армията на Украйна съобщи, че руските сили са атакували украински позиции до източния град Словянск, но са били принудени да се оттеглят. От територията на Русия били изстреляни крилати ракети към североизточния град Харков, но украинската страна не даде данни за пострадали и щети.
Губернаторът на Луганската област Серхий Хайдай съобщи, че противникът се съсредоточава в района на село Билохоривка, разположено на около 50 км източно от Словянск.  По думите на губернатора, също в "Телеграм", руснаците обстрелват с артилерия и ракети околните населени места, "но все още не могат за окупират цялата Луганска област". Русия твърди, че е превзела цялата Луганска област в края на миналата седмица, припомни агенцията.
ТАСС цитира проруски сепаратисти, според които украинските сили са обстрелвали с артилерия жилищни квартали в град Донецк. Вчера украинският президент Володимир Зеленски отново обвини Русия, че умишлено стреля по цивилни; Москва постоянно отхвърля подобни обвинения.
Ройтерс отбеляза, че не е в състояние да удостовери от независими източници истинността на сведенията от бойното поле. 

Най-малко шестима души са били убити и вероятно над 30 са затрупани под отломките на рухнала пететажна сграда, поразена снощи от руска ракета в град Часив Яр в Донецката област. Това съобщи днес в "Телеграм" украинският губернатор на областта Павло Кириленко.

По думите му, освен шестимата убити, има и петима ранени. Местни жители са казали, че най-малко 34 души са останали под развалините на сградата.

Володимир Зеленски отново поиска повече оръжия от съюзниците

Украйна призова съюзниците си да изпратят повече оръжия, докато нейните сили се опитват да забавят военното настъпление на Русия през и...

Армията на Украйна съобщи, че руските сили са атакували украински позиции до източния град Славянск, но са били принудени да се оттеглят. От територията на Русия били изстреляни крилати ракети към Харков, но украинската страна не даде данни за пострадали, нито за щети.

Губернаторът на Луганската област Сергей Хайдай съобщи, че противникът се съсредоточава в района на село Билохоривка, разположено на около 50 км източно от Славянск. По думите на губернатора в "Телеграм", руснаците обстрелват с артилерия и ракети околните населени места, "но все още не могат за окупират цялата Луганска област".

Москва твърди, че е превзела напълно Луганска област в края на миналата седмица - след падането на Лисичанск.

Путин: Да знаят, че още нищо сериозно не сме почнали в Украйна

"Специалната военна операция води до укрепване на суверенитета на Русия". Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с лидери...

Вчера украинският президент Володимир Зеленски отново обвини Русия, че умишлено стреля по цивилни, а Москва постоянно отхвърля подобни обвинения.

За изминалите 24 часа руските сили не са напреднали значително. Съобщава се за масиран ракетен обстрел в южните части на Украйна. Сражения се водят в района на Николаев - стратегически град по пътя към Одеса. Вицепремиерът на Украйна - Ирина Верещук, прикани гражданите да напуснат окупираните от Русия Херсон и Запорожие. Според анализатори това означава, че Киев готви контраатаки в района. 

Американският Институт за изучаване на войната съобщи, че Русия има териториални амбиции, които надхвърлят територията на Донбас. Според мозъчния тръст – Москва вероятно иска да анексира Харковска област, след като руските проксита в региона показаха нов флаг и заявиха, че територията е „неотменна част от руската земя“.

В среднощното си обръщение президентът Володимир Зеленски каза, че страната му ще се справи с руснаците само с помощта на модерни оръжия. "Бруталните атаки на руската артилерия в Донбас не спират и за ден - Славянск, Бахмут, Авдеевка. Можеш да спреш такива терористични действия само с модерни, прецизни и мощни оръжия. Искам да благодаря на Съединените щати за решението да осигурят на Украйна нов пакет военна помощ на стойност близо 400 милиона долара", заяви Зеленски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа