Откриха връзка между възпаленията и депресията

1952
Откриха връзка между възпаленията и депресията
Снимка: iStock/Guliver

Изследвания на "Кингс Колидж" откриха нови доказателства за връзката между нискостепенното системно възпаление и депресията. Мащабното проучване идентифицира по-високи нива на възпалителен биомаркер при депресирани лица в сравнение с недепресирани, предаде БГНЕС.

Въпреки че двете състояния често изглеждат тясно свързани, не всички експерти са убедени, че нискостепенното системно възпаление играе причинно-следствена роля при депресията.

Много заболявания, свързани с възпаление, се характеризират с това, че пациентът е склонен към депресивни състояния, но често с основание се твърди, че депресията е само страничен ефект от заболяването.

9 неща, които тровят живота ви

Смята се, че хората се отнасят към вас точно така, както им позволявате и това е абсолютната истина. Ето няколко неща, които не трябва ...

Използвайки данни от UK Biobank-голямо проучване, което проследява здравето на хиляди хора - новото изследване разглежда връзката между депресията и възпалителния биомаркер, наречен С-реактивен протеин (CRP). В проучването са включени малко под 86 000 души, като около една трета от тях имат клинична диагноза за остро депресивно разстройство.

Изследователите съобщават, че нивата на CRP са били постоянно по-високи при депресирани субекти в сравнение с недепресирани субекти. След приспособяване към други клинични и поведенчески фактори изследователите все още откриват връзка между този възпалителен биомаркер и депресията.

„Нашият мащабен анализ на данни доказа, че социално-икономическия фактор, влошеното здраве, нездравословните навици, както и генетичното предразположение към имунна дисфункция не са единствените обяснения за връзката между депресията и възпалението“, обяснява Кармин Парианте, съавтор на новото проучване.

„Чрез този процес на елиминиране ние доказваме, че може да има основен биологичен процес, който стои зад връзката между депресията и повишеното възпаление. Ако успеем да идентифицираме този процес и да разкрием по-подробно неговата роля за развитието на депресия, можем да проправим пътя за изпробване на нови лечения за това широко разпространено психично разстройство."

Но не липсват и скиптици, Дейвид Къртис от Лондонският университетски колеж казва, че тези нови открития не са нови и вече е известно, че възпаленията могат да бъдат свързани с депресия.

10 храни, които ще ви избавят от депресията

Тайната на доброто настроение е в ендорфините и серотонина. Всеки има свой начин да си осигури достатъчно количество запаси с тези веще...

"Това проучване потвърждава, че нивата на CRP, маркер на възпалението, са малко по-високи при хората, които съобщават, че са депресирани в даден момент от живота си", казва Къртис. „Съмнявам се, че възпалението има ключова роля в причиняването на депресия и не съм сигурен, че настоящото проучване допринася много за разбирането ни за депресията.“

Предишни изследвания, критикуващи подобни хипотези, отбелязват, че връзката между двата фактора може да е косвена.

Известно е, че лошият сън и затлъстяването са свързани с нискостепенно възпаление и депресия, така че е трудно да се приеме какъвто и да е причинен механизъм.

Ако има причинно-следствена връзка между възпалението и депресията, най-вероятно ще трябва да се разработят точни лекарства, за да се насочи този механизъм. Необходими са много повече изследвания, преди да стигнем до този момент.

„Със сигурност нищо не предполага, че хората трябва да се опитват да лекуват депресията си с противовъзпалителни лекарства“, казва Къртис. „Освен че нямат доказан ефект върху депресията, тези лекарства имат и опасни странични ефекти, докато антидепресантите са безопасни и ефективни.“ / БГНЕС, New Atlas

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа