Предупреждение: Бедствието в Каховка превръща Черно море в сметище и животинско гробище (ВИДЕО)

9443
Предупреждение: Бедствието в Каховка превръща Черно море в сметище и животинско гробище (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Наводненията се оттеглят след разрушаването на язовир Каховка, но отломките, отнесени от река Днепър, превръщат черноморското крайбрежие на Одеса в "сметище и животинско гробище". За това предупредиха украинските власти, съобщи Си Ен Ен.

"Много мини, боеприпаси и други взривоопасни предмети се носят в морето и се изхвърлят на брега", заяви през уикенда на уебсайта си украинското Министерство на вътрешните работи, като добави, че граничните служители са наблюдавали огромни количества мъртва риба в района. "Река Днепър се влива в Черно море, носейки много следи от разрушенията, причинени от руснаците", заяви министерството. "Последствията от екоцида са ужасяващи", допълва министерството.

Властите: Няма превишени стойности на замърсяване по българските плажове

Няма данни за превишени стойности на замърсяване в района на българското черноморско крайбрежие след разрушаването на язовир "Нова Кахо...

Взривяването на "Каховка" е заплаха за България като черноморска държава: Говори Борислав Сандов (ВИДЕО)

Срутването на язовира в Южна Украйна на 6 юни е една от най-големите индустриални и екологични катастрофи в Европа от десетилетия насам. Катастрофата разруши цели села, наводни земеделски земи, лиши десетки хиляди хора от електричество и чиста вода и нанесе огромни екологични щети.

Специално за последствията за България - до около 14 юни се очаква заради промяна на ветровете излялата се вода от "Каховка", която вече е в залива на Одеса, да тръгне към Румъния и България. Тя ще се движи близо до брега, предупреди доц. Николай Вълчев от Института по океанография пред БНТ. От думите му стана ясно, че институтът все още не обменя активно данни с румънските си и украинските си колеги, но възнамерява да го направи в най-скоро време.

Основната версия дотук, подкрепена и с данни на норвежката мониторингова система NORSAR, е за експлозия точно преди стената да рухне. Оценките на американското разузнаване са за взрив вътре във ВЕЦ Каховка, от заложени там експлозиви.

Трагедията с язовир "Каховка": Руснаците не позволяват евакуация на хора без руски паспорти

Руските окупационни власти позволяват на хората да се евакуират от наводнения източен бряг на река Днепър само ако имат руски паспорти...

Каква е причината за катастрофата с язовира "Нова Каховка"?

Общо 2699 души, включително 178 деца, са били евакуирани от застрашените селища в Херсонска област след срутването, заяви в събота в публикация в Telegram украинският ръководител на регионалната военна администрация Олександър Прокудин. В региона е забранено плуването и риболовът, а хората са посъветвани да пият само бутилирана вода, каза Прокудин, цитиран от БГНЕС.

„Тела на съседи се носят по улиците“: Евакуирани за ужаса след взрива на язовир "Каховка" (ВИДЕО)

Прокудин заяви, че площта на наводнените територии в Херсонска област е "намаляла почти наполовина", а средното ниво на водата е спаднало с 27 сантиметра до 4,45 метра. Въпреки това, "32 населени места на западния бряг на река Днепър все още са наводнени и 3 784 жилищни сгради са под вода", каза той. Прокудин също така определи ситуацията на "временно окупирания източен бряг" като "критична". "Сега там са наводнени 14 селища. Окупационните власти не провеждат мерки за евакуация", добави той.

Куче се спаси от наводнението в Каховка, преплува стотици километри на дъска (ВИДЕО)

Куче от Херсон се спаси от мащабните наводнения, причинени от рухването на язовирната стена на "Каховка". Животното доплува до Одеска о...

Събитията се случиха в момент, когато украинският президент Володимир Зеленски призова за международна подкрепа за спасяване на жертвите от срутването на язовира в окупираните от Русия райони на Украйна. "Русия не оказва никаква реална помощ на хората в наводнените райони", които са под нейна окупация, заяви Зеленски във вечерното си обръщение в събота. "В окупираните територии е възможно да се помогне на хората само в някои райони - руските терористи правят всичко възможно жертвите на бедствието да са колкото се може повече. Руският обстрел продължава - дори в пунктовете за евакуация", заяви Зеленски.

Тази вечер стана ясно, че Международният наказателен съд започва разследване на срутването на язовира Нова Каховка. Новината обяви украинският президент Володимир Зеленски в нощното си обръщение в неделя. „През последните дни представители на МНС посетиха Херсонска област“, ​​каза Зеленски. „Още в първия ден след бедствието главният прокурор изпрати искане до прокуратурата на МНС за разследване на бедствието и работата вече е започнала“, допълни той. „Много е важно, че представителите на международното правосъдие видяха със собствените си очи последствията от този руски терористичен акт и сами чуха, че руският терор продължава“, каза Зеленски. „И продължава с най-циничния и брутален обстрел на наводнената територия, зоната за евакуация“, допълни той.

Зеленски: Руснаците не спират с обстрелите, дори когато евакуираме хора от наводнените територии (ВИДЕО)

Норвежки изследователи са регистрирали експлозия в Каховската ВЕЦ преди разрушаването на язовира

Сеизмичните станции са регистрирали сигнали за експлозия в Каховската ВЕЦ в нощта на 6 юни, според Норвежката фондация за геоложки и фи...

Зеленски обяви още, че неговото правителство е помогнало за евакуацията на 4000 души от наводнените райони в Южна Украйна, „като най-тежката ситуация все още е във временно окупираната част на област Херсон“. Най-малко 14 души са загинали при наводнението , казаха украински официални лица по-рано в неделя.

Украинският лидер и преди е обвинявал руските сили, че стрелят по украинските спасители, които се опитват да достигнат до наводнените райони в Херсонска област, които са под руски контрол. "Натискаме и насърчаваме, така че международните организации и международната подкрепа да дойдат в частта на Херсонска област, където сега са окупаторите", подчерта Зеленски в съботното си обръщение. Украинският президент заяви, че "над 3000 души вече са евакуирани в Херсонска и Николаевска област" след срутването на язовира - но това е само на "свободната територия под наш контрол". 

В събота руското външно министерство публикува изявление, в което обвини за срутването на язовира "методичните атаки на въоръжените сили на Украйна". В него се твърди, че "редовните атаки" на украинските въоръжени сили срещу Каховската водноелектрическа централа "са довели до разрушаването на нейните съоръжения и до неконтролируемото изпускане на вода от язовир Каховка надолу по течението на река Днепър".

Анализатор: Целта на руснаците не е била сриването на целия язовир, просто пак са действали мърляво

ВЕЦ "Каховка" вече не може да охлажда реакторите на АЕЦ "Запорожие"

Водният резервоар, който се пълни от язовира "Каховка" в Южна Украйна, вече не може да осигурява вода за охлаждане на реакторите в атом...

Последиците от разрушаването на язовира са усетени далеч извън Херсонска област. Освен на черноморското крайбрежие, в Днепропетровска област общините Марханец, Никопол, Покровск и Хрушовка са останали частично без водоснабдяване, съобщи в неделя уебсайтът на Министерството на вътрешните работи на Украйна, а според украинските железопътни власти "цял участък от железопътна линия е бил разрушен край Никопол. В Николаевско пътищата за достъп до село Афанасивка, където живеят 379 жители, са напълно отрязани, съобщи Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна.

Междувременно, по време на посещението на канадския министър-председател Джъстин Трюдо в Украйна в събота, Зеленски предложи помощта на страната си в борбата с горските пожари, които са обхванали много части на Канада.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа