"Ню Йорк Таймс": Умишлен взрив отвътре е очевидното обяснение за инцидента с ВЕЦ "Каховка"

6095
"Ню Йорк Таймс": Умишлен взрив отвътре е очевидното обяснение за инцидента с ВЕЦ "Каховка"
Снимка: Getty Images

Експерти по инженерни науки и боеприпаси посочват умишлена експлозия отвътре като най-логичната причина за взрива на язовир Каховка, съобщи "Ню Йорк Таймс" на 7 юни.

Масова хуманитарна и екологична катастрофа се разрази, след като стената на язовир "Каховка" се срути около 2:50 ч. през нощта на 6 юни. Според украинските власти язовирът е бил взривен от руските сили, за да предотвратят контраофанзивата на Киев.

Пустини вместо ниви: Последиците от взривяването на Каховската ВЕЦ за Украйна

Министерството на външните работи на Украйна определи експлозията на ВЕЦ "Каховка" на 6 юни, извършена от руските сили, като най-голяма...

Според експерти, цитирани от "Ню Йорк Таймс", категоричните доказателства за умишлен взрив са "много ограничени", като се има предвид, че язовирът се намира в активна военна зона. Но те смятат, че "вътрешна експлозия е най-правдоподобното обяснение за разрушаването на язовира - масивна структура от стоманобетон, завършена през 1956 г.".

Пробивът би изисквал "стотици килограми експлозиви", за да предизвика разрушенията, които са се случили, а "външна детонация с бомба или ракета би упражнила само малка част от силата си върху язовира", добавят експертите.

Язовирът вече е претърпял щети по време на сраженията между украинските и руските сили от началото на пълномащабната инвазия на силите на диктатора Владимир Путин миналата година. ВЕЦ "Каховка" обаче е "построена така, че да издържи на атомна бомба", заяви Игор Сирота - ръководител на украинската държавна енергийна компания "Укрхидроенерго".

Украинското разузнаване обяви, че има доказателства за дистанционно взривяване на ВЕЦ "Каховка" от страна на руснаците. Постоянният представител на Москва в ООН пък изуми с абсурдна теория как украинците били виновни. Има и теория как Каховската ВЕЦ може да се е саморазрушила.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба разкритикува международните медии, които допускат руските наративи, че Киев може по някакъв начин да е отговорен за разрушаването на язовир Каховка.

ВИДЕО: Хора на левия бряг на Днепър молят украинците за евакуация, руснаците ги игнорират

Пострадали от мащабното наводнение хора, намиращи се на левия бряг на река Днепър, бяха заснети да молят за помощ украинските сили. Вое...

Главната прокуратура на Украйна вече образува разследване за нарушаване на законите на войната и за екоцид. Киев се закани, че диктаторът Владимир Путин ще отговаря пред международните съдилища за поредното военно престъпление.

По данни на Министерството на вътрешните работи на Украйна - през последните 24 часа над 1300 души са били спасени или превантивно евакуирани от зоните на наводненията, а усилията за оказване на помощ продължават.

ОЩЕ: Над 50 души бяха измъкнати от водния капан в Херсонска област (ВИДЕО)

Междувременно от канцеларията на президента Володимир Зеленски съобщиха, че след разрушаването на язовирната стена в река Днепър са се разлели най-малко 150 тона нефт, като има риск да изтекат още 300 тона.

На 7 юни Министерството на земеделието също така прогнозира, че нарушаването на биоразнообразието в региона, причинено от наводненията, ще има безпрецедентни икономически и екологични последици за години напред.

Сателитни снимки: Област Херсон преди и след взрива на ВЕЦ "Каховка"

BBC и The Guardian публикуваха сателитни снимки, които показват Херсонска област на Украйна преди и след взрива на ВЕЦ "Каховка" през н...

ОЩЕ: Ще се отрази ли разливът от язовир "Каховка" на българското Черноморие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа