Превръща ли се Русия в ресурсна колония на Китай?

7345
Превръща ли се Русия в ресурсна колония на Китай?
Снимка: iStock

Русия се превръща в ресурсна колония на Китай, а юанът ще бъде основната търговска валута в страната. Това е бъдещето зад кулисите след поредния ден на разговори между Владимир Путин и Си Дзинпин в Москва, предава Financial Times.

Русия предлага на Китай природни ресурси в замяна на подкрепа, която Кремъл смята за критична за продължаването на войната в Украйна, разказва близък до Кремъл източник пред изданието. Миналата година Русия увеличи износа си на петрол към Китай с близо 10%, въглища с 21% и газ с 1,5 пъти, превръщайки се в най-големия си доставчик за първи път. В замяна Китай изпрати електроника и технологии на стойност 4,8 милиарда долара на Русия, заменяйки напусналите западни компании.

Путин пред Си Дзинпин: Много точки от китайския мирен план съвпадат с нашите виждания (ВИДЕО)

С войната в Ирак Буш-младши даде на Путин оръжието, което му трябваше за Украйна

Когато погледнем 20 години назад, изкушаваме се да се съсредоточим върху това, за което всички сме съгласни: дори нямахме причина за во...

"Логиката на събитията диктува, че ние напълно се превръщаме в ресурсна колония на Китай. Нашите сървъри ще бъдат от Huawei, Китай ще получава газ чрез "Силата на Сибир". До края на 2023 г. юанът ще да бъде нашата основна търговска валута“, казва източникът на FT.

Русия разчита да използва юана в търговията не толкова с Китай, а с трети страни, коментира издирвания за военни престъпления в Украйна от Хага Путин според "Интерфакс". През март, 2023 година юанът съставлява 10% от разплащанията при руския износ.

Санкциите допълнително подчертаха асиметричния характер на руско-китайските отношения, посочва Мария Шагина, старши сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания. "Трудно е да се скрие фактът, че Русия сега е младши партньор", допълва тя.

Путин, за когото има заповед за арест от Международния наказателен съд заради военни престъпления в Украйна, каза по време на срещата с китайския си колега Си Дзинпин, че възнамерява да осигури "непрекъснати доставки на петрол" на Китай, както и рязко да увеличи износа на газ. "Общият обем на газовите доставки до 2030 г. ще бъде най-малко 98 милиарда кубически метра плюс 100 милиона тона втечнен газ", твърди Путин. Обемът, обявен от Путин, е целият втечен газ, който Русия трябва да произвежда до 2030 г., отбелязва "Интерфакс".

Столтенберг: Ако Китай даде оръжия на Русия, подкрепя една незаконна война

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди Китай да не предоставя оръжия на Русия на фона на посещението на президента Си...

През 2022 година обемът на внос на руски енергоносители в Китай скочи от 52,8 млрд. долара на 81,3 млрд. долара. А през януари, 2023 година Руската федерация стана доставчик номер едно на газ за Китай - 2,7 млрд. куб. метра само за първия месец на годината. Но Москва няма избор - след като сама отряза най-богатия си клиент в лицето на Европа (за сравнение Русия внасяше между 155 и 175 млрд. куб. метра газ на Стария континент преди войната т.е. между 12,9 млрд. куб. метра и 14,5 млрд. куб. метра месечно), сега Пекин се възползва и далеч по-евтино купува част от това (колкото трябва на китайците, за да не са в прекомерна зависимост), което иначе Русия няма къде да продаде.

Лидерите на Русия и Китай по време на срещата в тесен състав обсъдиха изграждането на газопровода "Силата на Сибир-2", който ще минава през Монголия. "Практически всички параметри на това споразумение са договорени. Това са 50 милиарда кубически метра газ на надеждни стабилни доставки от Русия", подчерта Путин, цитиран от ТАСС.

Отделно, Русия се поставя в зависимост от китайските технологии - специално полупроводници. И отново - макар те да не са така добри като западните, все пак са по-добре от нищо - особено за петролния сектор, където руснаците търсят технологии, за да изпълняват целите си за добив.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа