При нови оценки какво ще прави руската армия: Зеленски смени още един генерал (ВИДЕО)

7217
При нови оценки какво ще прави руската армия: Зеленски смени още един генерал (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Сегашните тактически руски успехи в определени участъци на фронта в Украйна може да се превърнат в много значим и широк руски натиск на по-широк фронт с перспектива за голям пробив през лятото на 2024 година. Тогава войната в Украйна би се променила драстично – освен ако западните партньори на Украйна не осигурят достатъчно боеприпаси, за да бъде предотвратено такова развитие. Това пише Bloomberg, позовавайки се на свои вътрешни украински източници.

Според украинските оценки, Русия ще реши дали да рискува и да развие по-мащабно настъпление на база това какво ще постигне в зимно-пролетния период на фронта. За момента основният руски фокус е при Авдеевка – там да се развие колкото се може повече на запад руското настъпление, преди да се наложи да се преодолява нова силна защитна украинска позиция, каквато беше тази в Авдеевка. Иначе и украинският президент Володимир Зеленски вече публично каза, че страната му очаква Русия да започне широка офанзива в края на май или началото на лятото, а сега добави "Русия няма да спре. В Москва искат надпревара във въоръжението и нови вълни на дестабилизация - всички в Европа трябва да осъзнаем това": ОЩЕ: Зеленски намекна за предателство с контраофанзивата и говори какво очаква от 2024 г.

Друг акцент в материала на Bloomberg – съгласно украинските оценки, издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин не се е отказал от идеята да завладее големи украински градове, като Харков, Одеса, дори Киев. Сигнал за това е какво говори едно от най-верните проксита на Путин – Дмитрий Медведев: Медведев потвърди, че Путин иска да унищожи Украйна (ВИДЕО)

На този фон интересно е как Русия засилва натиска срещу Латвия – с обвинение срещу латвиец, че се бие за Украйна и „осквернил“ паметник от съветско време. А руската пропаганда лъже, че латвийският правосъден министър Инес Либина-Егнере казала, че да се гласува в Латвия за руските президентски избори е престъпление. В действителност министърът каза, че е престъпление да се оправдава и защитава подпалената от Путин война в Украйна и че Латвия не може да забранява да се гласува за нов президент на Русия в рамките на руските дипломатически мисии.

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

Снощи украинският президент Володимир Зеленски направи поредна рокада – командващият украинската военна логистика генерал-майор Олег Хуляк беше сменен от генерал Володимир Карпенко. Съответният указ е официално публикуван.

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, има лек спад на интензивността на военните действия. За последните 24 часа има 83 бойни сблъсъка по целия фронт, като основното количество е в направлението "Маринка" (Новопавловско направление), Авдеевка и Лиман. В първото направление – 30 отбити руски пехотни атаки при Красногоровка, Ореховка, Победа и Новомихайловка. При Авдеевка, по линията Невелско – Първомайско – Тоненко – Орловка – Бердичи, има 25 отбити руски пехотни атаки. А в Лиманското направление, по линията Терно – Ямполовка и при Билохоровка (Белогоровка), украинците съобщават за 12 отбити руски пехотни атаки.

Според обзора на популярния руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, има относително затишие на фронта извън сектора при Авдеевка. Интересното е, че "Рибар" смени тона точно за Авдеевка след като в предишния обзор говореше как Тоненко и Бердичи са превзети от руснаците. Сега вече формулировката е "продължават боевете в Бердичи, Тоненко и Красногоровка". Руският пропагандист и военен блогър Семьон Пегов сега противоречи на "Рибар" в своя обзор – Тоненко било превзето от руснаците, по-точно украинците се изтеглили от там. Няма никакво потвърждение с геолокализирани видеокадри за такова нещо към момента, както и за твърдението на Пегов, че Орловка била под руски контрол – вчера сутринта ген. Олександър Сирски изрично посочи, че Орловка е под украински контрол и ситуацията е стабилизирана. Говорителят на Таврийското направление на украинската армия Дмитро Лиховий добави, че руснаците се въздържат да използват бронирана техника при атаките си на запад от Авдеевка и по-често залагат на пехотни щурмови групи – вероятно заради това, че украинците бързо се справят (ГЕОЛОКАЛИЗИРАНИ СНИМКИ) с по-големи количества руски бронирани машини: Мрачни новини: Украйна изглежда близо до сериозен провал на фронта (ВИДЕО)

В направленията към Лиман и Купянск не се случва нищо, въпреки повишената руска активност специално за Лиман – това се признава и от Пегов, и от "Рибар". Говорителят на украинското командване "Изток" (Хортиця) капитан Иля Йевлаш отбеляза, че руснаците използват по-леки автомобили (джипове), за да опитват бързо да превозват войници за атаки, както и че Терно е основна руска цел, там има съсредоточаване на резерви, а руската военна авиация постоянно бомбардира. За Бахмут - "Рибар" посочва, че е прибързано да се говори за овладяване на Ивановско от руснаците (5-6 километра запад-югозапад от Бахмут), а капитан Йевлаш посочи, че боеве има както в Ивановско, така и в Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут):

(КАРТА) Интересни новини обаче има от източния бряг на река Днепър, за село Кринки, което се намира на 30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от реката. Руски военен телеграм канал публикува съобщение, адресирано до назначения от руснаците управител на окупираната част на Херсонска област Владимир Салдо. "Другарю Салдо, Кринки не е разчистено, противникът има позиции и в Казашки лагери, но още не са се обединили с предмостието в Кринки. Далеч няма да стигнем с лъжи". Не знам какво "разчистване" докладва "путинската ШойгА", но украинската армия продължава да удържа предмостието в Кринки, добавя и украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец и изброява, че войници от 6 различни руски формирования (от полк през батальон до бригада) се бият за Кринки.

ОЩЕ: "Руските пилоти никакви изводи не си правят!": Украинците свалиха втори Су-34 за днес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com