Мрачни новини: Украйна изглежда близо до сериозен провал на фронта (ВИДЕО)

13528
Мрачни новини: Украйна изглежда близо до сериозен провал на фронта (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Поредна порция лоши новини потвърждават и доказват - войната в Украйна все повече придобива характер, който става изгоден и успешен за Русия.

Най-значимото от изминалите 24 часа – на фона на доста интензивни боеве, чието количество на дневна база не се променя особено, има податки за допълнителни руски успехи в направлението при Авдеевка. Това е т.нар. Таврийско направление от украинска гледна точка, за което отговаря генерал Олександър Тарнавски. Отделно - в рамките на по-голямата картина се засилват сигналите, че Русия работи за отваряне и обединение на много голям фронт в югозападната част на Донецка област с връзка в Запорожка област. Ако това се случи, макар и все още да е по-далечна перспектива, това ще е сериозен стратегически успех за Руската федерация и на практика тотално нулиране на украинския успех в Херсон през есента на 2022 година, което даде надежда на Украйна да гледа сериозно към Крим.

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

(КАРТА) Вчера вечерта популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук (лично награждава от Путин и участвал в работна група за статута на руските военнослужещи в рамките на войната в Украйна), написа категорично – руската армия "напълно освободи" селата Бердичи и Тоненко, а в Орловка украинците имат позиции само в северните покрайнини. Видеокадри от украински обстрел по руска военна колона и руска пехота в покрайнините на Орловка има, което е само потвърждение за водени боеве. Каква е ужасяващата картина на руското "освобождение", припомнете си: Руският свят в Украйна: Разрушения и смърт при Авдеевка (ВИДЕО)

(КАРТА) Информацията на "Рибар" не е потвърдена официално – още няма геолокализирани видеокадри, които категорично да я потвърждават. Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Олександър Сирски изрично написа във Facebook, че руснаците са отблъснати от Орловка и че опитват да превземат Тоненко, Бердичи и Семьоновка. "Взел съм всички мерки за коригиране на ситуацията на място, като са отпуснати допълнителни боеприпаси и материални ресурси, както и необходимите резерви", казва Сирски. Постоянно излизат ВИДЕОКАДРИ (18+), показващи, че руски натиск има – поредните са на ударена от дронове бронирана руска машина и убити руски войници, по пътя между Степово и Бердичи, те са геолокализирани. По официални данни на украинския генщаб от тази сутрин, в направлението "Авдеевка" са отбити 25 руски пехотни атаки, като изрично са указани като места на боеве Тоненко, Орловка, Бердичи, Първомайско и Невелско. Ако обаче нещата се окажат каквато е руската версия, това ще означава, че само за ден-два уж новата защитна линия на украинците на запад от Авдеевка е пробита – загуба на Бердичи и Семьоновка на север ще значи още затруднения за украинската военна логистика. Повече за тази линия – какви са особеностите ѝ, както и съмненията колко може да издържи, след като силно укрепена позиция като Авдеевка падна, припомнете си: Големият руски пробив на фронта в Украйна: Пропаганда и реалности (ВИДЕО)

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, през изминалото денонощие по целия фронт е имало 99 бойни сблъсъка, което на дневна база е почти същото като предишните 24 часа. Не Авдеевка обаче е най-горещото направление, а "Маринка" (вече Новопавловско направление) – с 38 отбити руски пехотни атаки, според сводката. Именно в това направление обаче има важна и добра за украинците новина – Трета щурмова бригада на украинската армия, която беше сформирана като елитно звено с основа ветерани от отряда "Азов", твърди в официалния си канал в Телеграм, че е превзела изцяло село Красногоровка. (КАРТА) Селото е на много важна позиция – южно на максимум 10-тина километра от Невелско тоест южния фланг на Авдеевка и на горе-долу толкова от Григоровка. Новата украинска позиция със сигурност е тактически проблем за руснаците, които се стремят да сформират широк фронт – от Авдеевка чак до Угледар, като за целта трябва да се справят с Григоровка и Новомихайловка. В сутрешния си обзор руският военен блогър и пропагандист Семьон Пегов признава, че руснаците не могат да пробият в Григоровка, отвъд село Победа и Новомихайловка, има обаче геолокализирани видеокадри, подсказващи руски напредък южно от Красногоровка (руски щурм с бронирана техника и насрещен украински обстрел) преди операцията на Трета щурмова бригада: Украйна твърди, че е изтласка руските сили от град в Донецка област

Украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, служил и в украинския генщаб, вече предупреждава открито, че руснаците трупат сили и се готвят да тръгнат напред и по направлението от Бердянск към Велика Новоселка. Това отново е поглед към Угледар и разширяване на фронта в Донецка област – нещо, за което предупреждава и Институтът за изучаване на войната.

Извън по-широкия фронт при Авдеевка, най-горещо е в Лиманското направление и при Бахмут. 12 са отбитите руски пехотни атаки по линията Терно – Ямполовка в Луганска област, няма никакви податки руснаците да имат какъвто и да е успех, Семьон Пегов го признава в обзора си. За Бахмут обаче нещата са по-различни – при украинско официално съобщение за 9 отбити руски пехотни атаки специално при Ивановско (5-6 километра запад-югозапад от Бахмут) и Клещеевка (7 километра юг-югозапад от Бахмут), "Рибар" твърди, че вече половината Ивановско е под руски контрол. Семьон Пегов обаче казва, че няма значителна промяна на ситуацията – със сигурност руските сили влязоха в Ивановско от изток и там се водят тежки боеве (ВИДЕО, 18+):

В Южна Украйна Машовец счита, че в западната част на Запорожието непосредствена цел на руснаците е да прекъснат пътя, свързващ Работино и Новоданиловка. Това е направлението Орехов – Токмак – Мелитопол. Засега, според Машовец, руснаците са били принудени да намалят темпото при Работино (10 километра южно от Орехов). Семьон Пегов също не вижда нищо особено като промени при Работино. Същото е и в Кринки – на 30 километра източно от град Херсон и 2 километра източно от река Днепър, където украинското предмостие си стои.

Появи се обаче новина за неуспешна украинска операция – войници от 73-то звено за специални операции на украинската морска пехота са били избити при опит да слязат на остров Тенда Коса, в Тендрийския залив (Черно море при Херсонска област). И "Рибар" потвърждава, че е имало такъв опит, с пет катера - такива операции от украинска и руска страна има постоянно именно в устието на река Днепър. Каналът твърди и, че имало успешен руски въздушен удар срещу украинския щаб в Покровск (Таврийското направление и Авдеевка).

Совалки за мир

В дневния си обзор ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) посочва, че изглежда Китай и Турция опитват да създат ръководени от тях платформи за постигане на бъдещ мир в Украйна. Китайският специален представител Ли Хию ще направи обиколка в Европа, Украйна и Русия на 2 март, а вчера (28 февруари) турският президент Реджеп Ердоган каза, че страната му е готова да приеме представители на Украйна и Русия за нова серия мирни преговори.

На този фон германският финансов министър Кристиян Линднер официално подкрепи лихвите и печалбите от замразените на Запад руски активи да бъдат давани на Украйна, предаде Reuters. Възможно е да има едноцифрено число в милиарди евро за Украйна от това, добави той, считайки вариантът за реалистичен. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен смята, че с тези пари трябва да се купува оръжие за Украйна.

ОЩЕ: Българският парламент в общ европейски призив към Майк Джонсън: "Пусни военната помощ за Украйна"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро (ВИДЕО)

Взривове и отравяния в България и Европа: Семейство руски нелегални шпиони е координирало всичко

ЕС разследва Фейсбук и Инстаграм за предизборна дезинформация

Ракета на Северна Корея е ударила Харков, твърдят експерти от ООН

Съпруга на руски политик планирала да осинови отвлечено украинско момче, изоставила го заради болест (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа