Пригожин е уличен в лъжа за действия на Путин срещу него (ВИДЕО)

7262
Пригожин е уличен в лъжа за действия на Путин срещу него (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Не сме задавали никакви въпроси на Евгений Пригожин, касаещи среща между Владимир Путин и Николай Патрушев относно ЧВК Вагнер, състоянието на наемническата армия и дали Пригожин знае нещо за предприети мерки срещу нея с цел предотвратяване на сценарий, при който "вагнеровците" завладяват погранични руски райони, при границата с Украйна. Това обявиха официално от "Независимая газета".

Съобщението е един от главните акценти в дневния обзор на ISW – американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната. Още вчера от ISW изразиха съмнение и посочиха, че е много вероятно Пригожин да продължава да ескалира сложната политическа игра, с която иска да набере допълнително политическо влияние. Слуховете, че е имало среща между Путин и Патрушев и са взети мерки за специално наблюдение на ЧВК Вагнер вървят в руското телеграм пространство, като явно Пригожин избра да наблегне на тях и да ги утвърди официално, заключват американските експерти.

"Нож в гърба" на Пригожин: Нов сценарий на вътрешен руски раздор (ВИДЕО)

Предвид издадената от Международния наказателен съд заповед за арест на Владимир Путин, сръбският президент Александър Вучич коментира, че това е "стъпка към най-големия конфликт в историята на света". "Единственото сигурно е, че тази ескалация няма край. Страхувам се, че сме тръгнали към най-големия конфликт в историята на света. Чудя се дали някой е достатъчно умен да не продължава с това и дали разбира до какви последствия ще доведе това", коментира Вучич, докато увърташе какво ще прави Сърбия по отношение на санкции срещу Русия: Ще оценим дали сме в безизходна ситуация и кога трябва да променим политиката си. Припомняме, че Сърбия признава юрисдикцията на Международния наказателен съд.

През тази нощ в Украйна са свалени 10 дрона "Шахед" от 11 изстреляни (1 е поразил цивилна инфраструктура, без да има жертви от удара), което означава, че може да се очаква скорошна по-мащабна руска ракетна атака. Изстреляни са обаче не само "Шахед"-и - имало е и още 5 дрона от друг вид, а два са поразили Новомосковск, предполагаемо жп депо. Логиката е следната - чрез дроновете се разкрива местоположението и работата на ПВО системите, за да може да им се противодейства успешно при бъдещата ракетна атака.

Развитие на военните действия в Украйна

Съгласно сутрешната сводка на украинския щаб, през изминалото денонощие украинците са блокирали основно руски опити за настъпление към Бахмут от юг – при Клещеевка (7 километра южно от Бахмут) и Ивановско (5-6 километра югозапад-запад от Бахмут). Същевременно, популярният руски телеграм канал "Рибар", свързван с финансиране от Пригожин, твърди, че от юг ЧВК Вагнер атакува улица "Мариуполская" и че руските сили са се укрепили при водния канал (КАРТА). На север обаче руснаците не могат да пробият при Орехово-Васильовка (11-12 километра северозападно от Бахмут), но руските телеграм канали твърдят, че руските сили приближават към Часов Яр, но и че там украинската армия трупа резерви за бъдеща контраатака, с която ситуацията в Бахмут да бъде решително преобърната. Има и твърдения за по-засилен руски натиск откъм Богдановка към Хромово, но никакви визуални потвърждения, че руснаците са близо до това да превземат Хромово и де факто да поставят украинските сили в Бахмут под обсада.

По отношение на Авдеевка украинският щаб за пореден ден съобщава, че руснаците не могат да пробият през Камянка (4-5 километра северозападно от Авдеевка), Невелско, Северно, Първомайско и Маринка (27 километра южно от Авдеевка).

В Луганска област ситуацията може да се опише с две думи – позиционни битки. Очевидно е, че опитът за руска офанзива по линията Сватово – Кремена не доведе до нищо съществено до този момент.

Пригожин избухна: Саботират ни на всяка цена да не превземем Бахмут (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа