Пригожин избухна: Саботират ни на всяка цена да не превземем Бахмут (ВИДЕО)

34205
Пригожин избухна: Саботират ни на всяка цена да не превземем Бахмут (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Има руски тактически успехи по места, Бахмут ще падне скоро. Бахмут няма да бъде превзет, защото руското военно министерство ограничава нарочно доставката на муниции за ЧВК Вагнер. Руснаците сами не вярват, че могат да обкръжат Бахмут – държим основния път от запад, ако издържим до април, ще почнем да ги изтикваме стабилно назад. Това са противоречащите си послания от различни украински и руски източници за ситуацията по отношение на града-символ на украинската съпротива.

За отбелязване е, че има украински източници, които коментират "ако питате мен, време е да напуснем Бахмут". На този фон обаче има и руски източници, при това с влияние, които говорят как Бахмут остава много трудна цел.

На първо място – създателят на ЧВК Вагнер, руският олигарх Евгений Пригожин директно обвини руското военно министерство, че саботира усилията на наемническата му армия Бахмут да бъде превзет, като орязва доставките на муниции. Той го направи във видеоинтервю. Пригожин обясни, че това се прави "от завист" - всеки ден били обявявани нови руски офанзиви в Украйна (намек към руското военно министерство) и те пропадали заради лошо командване. От думите му излезе, че руското военно министерство в никакъв случай не иска ЧВК Вагнер да превземе Бахмут, защото като превзели Соледар, "цялата страна била с ЧВК Вагнер". Ние обаче ще превземем и Бахмут, увери Пригожин.

"Бахмут не е обкръжен и е малко вероятно да бъде обкръжен. Руснаците сами не си вярват, че могат да го обкръжат. "Пътят на живота" (бел. ред. - вероятно се има предвид западната посока, от Хромово към Часов Яр) е наш, макар врагът да го обстрелва частично" - това е основното послание в телеграм канал "Бахмутски демон", който черпи информация директно от хора на терен в града.

В дневния обзор на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) основният акцент е, че според данни на високопоставени украински източници интензивността на руските атаки по целия фронт намалява. Говорителят на пресцентъра на Силите на отбраната в Таврийск Олексий Дмитрашкивски коментира, че през миналата седмица руските пехотни атаки са станали по 20-29 на ден спрямо ниво от 90 до 100 на ден в пиковите моменти от началото на 2023 година. Причината – големи загуби на руснаците в жива сила и техника. Само за изминалото денонощие, според украинските данни са загинали отново над 1000 руски войници, унищожени са 12 руски танка, 11 БТР-а, 11 гаубици.

(КАРТА) Специално за Бахмут – ISW обръща внимание на твърдението на ЧВК Вагнер, че са превзели селцето Залижанско. То се намира на 9 километра северозападно от Бахмут, по магистрала Е40 към Славянск. С други думи, това е поселище от няколко къщи, което се намира в посока, противоположна на тази, в която ЧВК Вагнер трябва да вървят от север на юг, за да се надяват да обкръжат Бахмут. Силите на Пригожин атакуват много малки населени места по-далеч от Бахмут, които са лесни за превземане – правят го, защото вероятно са достатъчно изтощени и в момента не могат да изпълнят това, за което говорят от толкова време – пълно обкръжение на Бахмут, гласи оценката на ISW.

В сутрешната сводка на украинския щаб има още едно потвърждение за моментната неспособност на руснаците да окажат достатъчно натиск от север, за да обкръжат Бахмут. Украинците посочват, че са удържани позициите при Орехово-Васильовка (11-12 километра северозападно от Бахмут) и Богдановка (5 километра северно от Бахмут). Популярният и свързван с финансиране от Пригожин руски телеграм канал "Рибар" потвърждава, че Орехово-Васильовка е под украински контрол. Точно това е мястото, откъдето би трябвало руснаците да пробият, за да могат да атакуват Хромово (в западните предградия на Бахмут) и да отрежат и последната голяма логистична линия за снабдяване на украинската армия в града, което ефективно значи обкръжение.

(КАРТА) От юг украинският профил в Twitter NOEL твърди, че руснаците са успели да напреднат навътре в града от посока гробището и са превзели няколко пресечки на запад от язовира "Дамба". "Ако ме питате, време е да напуснем", гласи коментарът. Той е в унисон с казаното от стъпилия на мина руски пропагандист Семьон Пегов, който твърди, че от юг ЧВК Вагнер "практически стигнаха до магистралата за Костянтиновка на изхода на града". Става въпрос за Т0504 Костянтиновка – Часов Яр – Бахмут. Само че Пегов казва и, че ЧВК Вагнер атакуват Хромово, което е явна лъжа – показателно е, че няма думичка за това в "Рибар", да не говорим по украински данни. Освен това, има боеве в северната част на Бахмут, в индустриалната зона АЗОМ, като Пегов настоява, че ЧВК Вагнер са превзели нови позиции. Теренът там обаче е сложен, с много тунели и тепърва се очакват много боеве.

Извън Бахмут, по-значимата новина от фронта бяха данните за украинско настъпление в Запорожка област, при Полохи. Най-вероятно става въпрос за разузнаване с бой, но е факт, че няколко руски телеграм канала се поизплашиха от вероятността да започва по-мащабна украинска съпротива.

По отношение на Авдеевка руснаците отново заговориха, че са превзели Краснохоривка (9 километра северно от града). Засега няма визуално потвърждение, но и украинският щаб не посочва, че през изминалото денонощие позицията е удържана. Удържани са Камянка (4 километра северозападно от Авдееква), Северно (5 километра западно от Авдеевка), Новокалиново (13 километра северозападно от Авдеевка), както и Северно, Първомайско и Водяне плюс Маринка и село Победа от юг, на около 30 километра от Авдеевка. В „Бахмутски демон“ има коментар, че ситуацията при Авдеевка е доста сложна, но руснаците нямат достатъчно сили да атакуват ефективно и да пробият, за да могат да обкръжат града.

В Луганска област вече личи, че руснаците нямат достатъчно сили за голям пробив. Там вече има украински контраатаки, като украинците държат позициите си в Диброва (5 километра южно от Кремена), не отстъпват от гористата местност Серебрянка и не позволяват на руснаците да превземат Билохоривка (10 километра южно от Кремена) – селото, от което се преминават реките Жребец и Северски Донец.

ОЩЕ: Зверски глад за боеприпаси в Украйна, за месец Русия добави 0,04% към превзетото (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа