"Нож в гърба" на Пригожин: Нов сценарий на вътрешен руски раздор (ВИДЕО)

17401
"Нож в гърба" на Пригожин: Нов сценарий на вътрешен руски раздор (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Готви ли се руският диктатор Владимир Путин да постави под пълен контрол наемническата армия на Евгений Пригожин ЧВК Вагнер? Въпросът става все по-горещ след поредица питания към самия Пригожин.

В официалния му прес канал в Телеграм бяха публикувани въпроси на "Независимая газета". Те касаят предполагаеми разговори между Путин и секретарят на Руския съвет за национална сигурност Николай Патрушев. Краткото обяснение – Патрушев говорил с Путин, че до месец и половина-два няма да остане нищо от силите на ЧВК Вагнер в Украйна, което ще накара Пригожин да опита да събере всички настоящи и бивши бойци на частната си армия "под измислен претекст", да ги въоръжи и да превземе и овладее с тях руски райони, граничещи с Украйна. От въпросите излиза, че Патрушев вече е наредил да се следи и контролира движението на бойците на ЧВК Вагнер и че Путин се е съгласил с тези действия, като му е благодарил за усилията "да се неутрализира "Вагнер" като цяло и Пригожин в частност". На фона на твърденията за такива разговори, ОССЕ изчислява, че при активните опити да бъде превзет Бахмут руската редовна армия и ЧВК Вагнер са загубили между 20 000 и 30 000 убити и ранени войници, като тази цена е платена за 25 километра напредък. "За всеки километър се дават по 800 убити и ранени руски войници, повечето от които са от ЧВК Вагнер", коментира Йън Стъбс, старши военен съветник на британската делегация в ОССЕ по време на форум във Виена. Актуалните към 16 март украински данни са за над 163 000 убити руски войници от началото на войната.

Евгений Пригожин публикува отговор под формата на аудиофайл, в който казва, че не знае нищо за такива разговори между Путин и Патрушев. Откъде "Независимая газета" има информацията не е ясно – не се вижда очевидно потвърждение за нея. Американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) изказва съмнение, че всичко това е постановка от страна на Пригожин с цел да консолидира силите си предвид несъмнените си политически амбиции, като посочи Патрушев като враг на ЧВК Вагнер, като подготвя почвата в бъдещ момент Патрушев да бъде сочен за причина за провали и репресивни мерки срещу "вагнеровците".

Пригожин избухна: Саботират ни на всяка цена да не превземем Бахмут (ВИДЕО)

Междувременно украинският щаб съобщи, че на много пленени руски оръжия – както тежка военна техника като танкове, така и леко стрелково оръжие, са открити маркировки на ФСБ. Това подсказва, че руските служби правят редовни инспекции на оръжейния инвентар, което принципно е задача на руското военно министерство и повдига въпроса за доверието и вътрешното противопоставяне на структурите, които са основната на управлението на сферата на сигурността в Руската федерация.

За Путин все по-остър проблем става конфликтът в Нагорни Карабах. Изтеглянето на част от руския контингент там накара арменският премиер Никол Пашинян да заговори, че ако Русия не може да осигури договореното примирие на Армения с Азербайджан, то е време руската роля като гарант да бъде поета от Съвета за сигурност на ООН. Това е директен удар по руска сфера на влияние в буферна за руската сигурност зона. На този фон Путин говори пред Руската асоциация на индустриалците и предприемачите, че войната в Украйна не попречила на руската икономика да расте устойчиво през последните 8 месеца – явен опит руското обществено мнение да бъде „подковавано“ за дълга война.

Развитие на военните действия в Украйна

(КАРТА) Съгласно сутрешната сводка на украинския щаб, за изминалото денонощие са отбити "многобройни атаки" срещу украинските позиции при селата Орехово-Васильовка (11-12 километра северозападно от Бахмут), Григоровка (7 километра северозападно от Бахмут) и Ивановско (5-6 километра югозапад-запад от Бахмут). От руска страна има потвърждение, че най-горещо е при Орехово-Васильовка – и от "Рибар", а и руският пропагандист Семьон Пегов говори в този смисъл. Освен това руските източници говорят най-общо и за боеве в индустриалната зона АЗОМ, в северната част на Бахмут.

(КАРТА) От юг има противоречиви руски твърдения какво се случва. Пегов настоява, че "украинският гарнизон е откъснат от главната си снабдителна линия", визирайки път Т0504 Костянтиновка – Часов Яр – Бахмут. "Рибар" обаче говори, че боевете там продължават и няма хвалби са такъв успех. А геолокализирани видеокадри подсказват, че украинците вероятно не са толкова притиснати, тъй като извършват атаки срещу руски позиции чак в Курдюмовка – на 15 километра южно от Бахмут:

Интересни видеокадри излизат и от направлението към Соледар - как в отдавна считани за укрепени руски позиции продължават да се развиват военни действия и то доста сериозни.

(КАРТА) По отношение на Авдеевка – най-силната украинска позиция в тила на град Донецк, продължават боевете за Краснохоривка (9 километра северно от Авдеевка) – украинско официално съобщение за отбита руска атака при Степово (7 километра северозападно от Авдеевка) подсказва, че руският натиск към Краснохоривка се усилва. Руснаците отново говорят как са превзели Камянка (4 километра северозападно от Авдеевка), но украинският щаб изрично посочва именно Камянка като удържана позиция през последните 24 часа. Украинците твърдят, че в направлението към Авдеевка най-много атаки за изминалото денонощие е имало в Маринка (27 километра южно от Авдеевка) – 12 пехотни атаки, всичките неуспешни. А при Угледар руснаците засега извършват много минимални опити за атаки и явно тече подготовка за нещо повече, когато дойдат подкрепления в жива сила и техника.

(КАРТА) В Луганска област е все по-очевидно, че т. нар. руска офанзива замира. Руснаците така и не успяха да отблъснат по-далеч от Кремена украинците, които запазват позиции в Диброва (5 километра южно от Кремена), в гористата местност Серебрянка и в Билохоривка (10 километра южно от Кремена). Нещо повече – има украински позиции и в Кузмино, на 3 километра югозападно от Кремена.

За отбелязване е, че руснаците увеличиха военното си присъствие в Черно море - там вече има 21 кораба на бойно дежурство, след като само допреди 2 дни бяха 13. Вероятно това е свързано със свалянето на американския разузнавателен дрон MQ-9 Reaper.

Путин откри силен огън задочно: Пригожин вече е мишена (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com