Путин изглежда отлюспва Пригожин като част от единствената останала му стратегия (ВИДЕО)

7947
Путин изглежда отлюспва Пригожин като част от единствената останала му стратегия (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Руският президент Владимир Путин е наясно, че не може да спечели войната в Украйна чрез директна победа на бойното поле и затова залага на продължителна война, на война на изтощение. Такава позиция изказа директорът на американското разузнаване Аврил Хейнс.

Година война в Украйна: Владимир Путин - какво планира, за какво излъга, какво излезе? (ВИДЕО)

Хейнс е категорична, че единствената останала стратегия на Путин, на която той залага сега, е война, в която да има сблъсък на ресурси в дългосрочен план – само така руският диктатор може да се надява да постигне статегическите си цели, една от които е обезличаването на Украйна като държава и нация. Путин едва ли го е грижа за настоящите тактически цели на руската армия в Украйна, дори превземането на Бахмут, който е символ на украинската съпротива – според Хейнс, Бахмут всъщност не е толкова важен стратегически.

В подкрепа на тази позиция, която е централен акцент на анализ в дневния доклад на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната), има две важни събития. Първо, създателят на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин намекна в отговор на въпрос от |The New York Times, че руското военно министерство използва "вагнеровците" като пушечно месо и иска те да изнесат тежестта на битката за Бахмут. Досега Пригожин открито се хвалеше как армията му е единствената, биеща се там – смяната на тона е показателна. Руският олигарх обаче говори и в смисъл, че ако Бахмут падне, то ще има опорна точка за руски напредък – кой обаче ще го извърши бързо и качествено е въпрос, на който създателят на ЧВК Вагнер засега не отговаря: Русия няма да спечели нищо съществено дори да вземе Бахмут - оценка от САЩ (ВИДЕО)

Второ, за да бъде обуздан Пригожин, Кремъл изглежда опитва да създаде в противовес на ЧВК Вагнер нова частна армия – през "Газпром Нефт". Един от известните руски военни блогъри коментира, че в новата армия заплатите са двойно по-големи от тези в ЧВК Вагнер - над 5200 долара месечно и то основната, а има отделно и бонуси. Той добавя, че по негова информация тази нова частна армия ще отиде в Донбас, в Донецка област.

На този фон, според украинския щаб Русия вече изпитва сериозни трудности с боеприпасите. Причината – изчерпване на складовите резерви в Централния военен окръг на Руската федерация. Това налага доставка от складове от други окръзи, които са по-далеч от фронта в Украйна, което е допълнително затруднение. Украинците твърдят и, че половината от новите доставки са брак – заради увреждания като ръжда. „В условията на интензивни боеве и незадоволителното състояние на снарядите, в следващите 2-3 месеца трябва да се очаква недостиг в артилерийските части на руската армия", гласи украинската оценка.

Развитие на военните действия в Украйна

(КАРТА) Съгласно сутрешната сводка на украинския щаб, за изминалото денонощие украинската армия е отблъснала 110 пехотни атаки от руснаците по целия фронт. При Бахмут са спрени руски атаки на позициите в Орехово-Васильовка (11 километра северозападно от Бахмут), Дъбово-Васильовка (6 километра северозападно от Бахмут) и Ивановско (5-6 километра югозапад-запад от Бахмут). Руснаците изглежда опитват да атакуват Берховка (5 километра север-северозапад) от Бахмут по оста към Григоривка (9 километра северозападно от Бахмут), с цел да разтеглят максимално украинските отбранителни линии (тоест да заобиколят още повече встрани от Бахмут, преди да опита да слязат от север на юг в западния тил на града) и да намерят слабо място за щурм към Хромово, но засега не могат да постигнат успех.

(КАРТА) Именно при Хромово украинците упражняват пълен контрол и макар първоначалният път там да е неизползваем заради срутен мост, вече са създадени нови логистични линии.

От юг руснаците така и не могат да пробият, за да отрежат път Т0504 Костянтиновка – Часов Яр – Бахмут. Това признава и известният руски пропагандист Семьон Пегов (WarGonzo) в дневния си обзор. Обзорът на друг популярен руски телеграм канал "Рибар" също е показателен – мъгляв език за "настъпление".

(КАРТА) Показателно, че руснаците нямат сили за настъпление в много посоки е какво става след превземането на Соледар. Руските части уж тръгнаха на север, към Северск, но продължават да стоят блокирани при Роздоловка от доста време насам.

По другите по-важни фронтови участъци – Авдеевка, Угледар (Въгледар, Вухледар) и линията Сватово – Кремена в Луганска област не се случва нищо значимо и много интересно. Има известна активизация на руснаците по отношение на Авдеевка – около 20% от извършените руски пехотни атаки за миналите 24 часа са в това направление, но голям руски пробив няма никъде. Вече има твърдения от руски военни блогъри как при Авдеевка нещата вървят на позиционна война – и то при положение, че руските сили досега през цялата война не са припарвали в рамките на самия град.

Остава и руският страх, че Украйна скоро може да организира контраатака в Запорожка област. Най-значимото от вчера беше украинската атака срещу руско военно оборудване при АЕЦ "Запорожие".

ОЩЕ: Русия вероятно е атакувала Киев тази нощ с хиперзвукова ракета "Кинжал" (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа