Румънският президент не е съгласен да има тест за еврофондовете

1298
Румънският президент не е съгласен да има тест за еврофондовете
Снимка: БГНЕС

Идеята на еврокомисаря по въпросите на правосъдието Вера Йоурова в бъдеще да има тест за получаване на средства от еврофондовете - вземаш пари само ако върховенството на закона на съответната суверенна територия е защитено, не се понрави на румънския президент Клаус Йоханис, който има репутацията на защитник на съдебната система в Румъния.

Според Йоханис това предложение може да наруши европейските договори и не трябва да се взема предвид, когато се определя Многогодишната финансова рамка на ЕС (бел. ред. - става въпрос за седемгодишните рамкови периоди).Румънският президент уточни, че Румъния няма от какво да се притеснява, заявявайки, че "никой не е започнал да смята, че върховенството на закона не работи в страната".

ЕК планира да въведе тест за съдебната система, за да може да вземаш пари от еврофондовете

Еврокомисарят по въпросите на правосъдието Вера Йоурова подготвя предложение, което може да задължи страни-членки като Полша, които са ...

Румъния беше разкритикувана от Брюксел заради изменения от социалдемократическото правителство (бел. ред. - наследниците на Румънската комунистическа партия) в редица закони, свързани с правосъдието, които предизвикаха и масови протести поради притеснения, че ще позволят корупцията да остане ненаказана - заради предложението да няма съд за корупция при щети под 200 000 леи (44 400 евро) за хазната, както и да има амнистия за осъдени ефективно по това направление. Отделно социалдемократите опитаха да утвърдят намаляване на присъдите за злоупотреба с власт - от 2 до 7 г. до сега на 6 месеца до 3 г. затвор или глоба. Друга предвидена мярка беше да не се търси злоупотреба с власт и корупция в случаите на издаване, одобрение или гласуване на нормативни актове и административни разпоредби.

Отделно имаше опит да се повлияе директно върху работата на антикорупционната прокуратура, посредством създаването на специален политически назначаван орган, който да разследва работата на прокурорите и следователите. Още една реформа касаеше това ръководителят на антикорупционната прокуратура да бъде назначаван от министъра на правосъдието т.е. правителството, а не от президента. Начело на антикорупционната прокуратура сега е Лаура Кьовеши. Друг аспект от реформата е съдиите, които са се произнесли "грешно" по даден случай, да плащат обезщетения от джоба си. Скандален момент е и промяната, според която заподозрени за престъпление ще могат да присъстват при даване на свидетелски показания срещу тях още в полицейския участък.

Същевременно Клаус Йоханис призна, че дебатите около правосъдната реформа вредят на шансовете страната му да се присъедини към Шенгенската зона, пише Агенция "Фокус". Признанието стана факт в светлината на изрично предупреждение от страна на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който директно каза, че ако няма промяна, Румъния рискува да бламира шансовете си за Шенген.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

Русия произвежда повече оръжия, отколкото са й нужни за войната и вече пълни складовете: Борис Писториус

Новото оръжие от САЩ за Украйна не стига за крайна победа: Констатация (ВИДЕО)

Стачка парализира Гърция на 1 май

Искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри: Арестуваха 16-годишен младеж във Франция

Най-голямото учение на НАТО по киберзащита започва в Естония

Нова ракетна атака: Руснаците поразиха Черкаска област на Украйна

Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие": Унищожават милиони бутилки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа