ЕК планира да въведе тест за съдебната система, за да може да вземаш пари от еврофондовете

1882
ЕК планира да въведе тест за съдебната система, за да може да вземаш пари от еврофондовете
Снимка: Getty Images / Guliver

Еврокомисарят по въпросите на правосъдието Вера Йоурова подготвя предложение, което може да задължи страни-членки като Полша, които са в конфликт с Брюксел заради върховенството на правото и съдебната система, да преминат тест за независимост на правораздавателните си системи, преди да получат финансиране от еврофондовете.

Според Вера Йоурова в ЕК има съгласие да се работи по идеята с цел заздравяване на съдебните системи като резултат от планирането на новия бюджет от 2021 година, пише Reuters.

Замразиха цялото имущество на лидера на управляващите в Румъния

Румънската агенция за борба срещу корупцията замрази всички авоари на лидера на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня....

"Един от начините е да настояваме, че независимата съдебна система е необходима за ефективния контрол на еврофондовете", заяви тя.

По думите на говорител на Комисията, работата на Юрова е част от по-всеобхватна подготовка за нов 7-годишен бюджетен план на ЕС, който трябва да бъде публикуван през май.

Предложенията на Йоурова идват на фона на конфликта между ЕС и Полша, която е голям реципиент на европейски средства, да промени приети закони за правосъдната система, които според Брюксел противоречат на демокрацията и търговските правила. ЕК вече официално поиска от Варшава да направи необходимите промени в законовата си уредба, заради които сега има наказателна процедура и по този начин да избегне евентуално прилагане на чл. 7. За целта Полша трябва да промени три закона - този за Върховния съд, с който въведе по-ниска пенсионна възраст за настоящите съдии в съда, този полския ВСС, с който се прекратява моментално мандата на настоящия състав на съдебната квота и този за общите съдилища, с който правосъдният министър може да удължава мандата на които пожелае съдии и да назначава или освобождава председатели на отделни съдилища.

Изправени пред перспективата да компенсират липсата, оставена в бюджета от излизането на Великобритания от ЕС и раздразнени от Полша и други правителства от бившия комунистически блок по редица въпроси, някои богати западни страни настояват за по-ясна връзка между получаването на субсидии и спазване на стандартите на ЕС.

Евродепутати: Да се ограничат еврофондовете на страни, отказващи бежанци

На страните от ЕС, които отказват да приемат кандидати за убежище, трябва да бъде ограничен достъпът до фондовете на ЕС, казват евродеп...

Германският комисар, отговарящ за бюджета, Гюнтер Йотингер, предупреди Полша, че може да изгуби част от 7-те милиарда евро годишно финансиране, ако не вземе под внимание забележките на Брюксел по отношение на подкопаването на върховенството на закона.

Също така Йоурова се надява на преразглеждане на европейската политика спрямо стандартите за върховенството на закона още през втората половина на тази година. Според официални лица това например може да означава периодични проверки на работата на националните съдебни системи, в духа на съществуващите двугодишни прегледи на правителствените икономически политики, които имат за цел да насърчат "сближаването" по отношение на общоевропейските цели.

По думите на Йоурова каквито и нови правила да бъдат одобрени, те ще важат за всички страни-членки и за всички еврофондове, не само за кохезионните. Това не бива да се възприема като наказателна мярка, а като механизъм за подкрепа на добрите практики, допълва тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа