Русия директно си призна, че изкоренява украинците от окупирани земи (ВИДЕО)

8393
Русия директно си призна, че изкоренява украинците от окупирани земи (ВИДЕО)
Снимка: Telegram/Украина Сейчас: новости, война, Россия

Депортирахме голям брой семейства, които не подкрепят "специалната военна операция" (бел. ред – наглото наименование на войната в Украйна, което слага режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин). Това заяви директно Евгений Балицки, назначеният от руснаците губернатор на Запорожка област – той отговаря за окупираната част на украинската област, тъй като не цялото Запорожие е в руски ръце.

Депортирани са хора, които "обиждат" Владимир Путин, Русия и руското знаме, стана ясно от думите на Балицки в телевизионно интервю. За Балицки такива действия – да критикуваш войната, да се противопоставяш на Путин, са военни престъпления. Той дори стигна дотам открито да внушава, че принудителната депортация всъщност е "за доброто" на депортираните – защото иначе в бъдеще за такива хора щяло да има по-тежки наказания. Провъзгласеният за губернатор от режима на Путин каза и, че някои се изселили "доброволно", била им дадена възможност, а други били насила изселени.

ОЩЕ: Медведев потвърди, че Путин иска да унищожи Украйна (ВИДЕО)

Да, има пленени украински войници при отстъплението от Авдеевка, но не, не са стотици. Това заяви говорителят на Таврийското направление на украинската армия Дмитро Лиховий. Той коментира материал на The New York Times на база източници на американската медия, че между 850 и 1000 украински войници се водят в неизвестност след отттеглянето от Авдеевка – тоест попадат в графата пленени, изчезнали в бойни действия (потенциално убити). Ако имаше големи групи пленени украински войници, руските военни блогъри щяха вече да разпространяват видеокадри с тях, подчерта Лиховий.

В дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) коментира и смъртта на Андрей Морозов. Наред с всички подробности кой беше той, от ISW напомнят, че именно Морозов предупреждаваше за отслабването на руските сили в Изюм и Лиман месеци преди украинската армия светкавично да върне тези градове в есенната контраофанзива в Харковска област през 2022 година. Според ISW, Морозов беше един от малко останалите критично настроени към руското военно командване и смъртта му показва, че Кремъл усилено консолидира руските военни блогъри, за да преобладава само един глас относно войната в Украйна: Самоуби се руски Z-блогър, писал за големите загуби на руската армия край Авдеевка

Началникът на руския генщаб генерал Валерий Герасимов най-после се появи публично, което също се отбелязва от ISW – той раздаде награди на руски военни за проявена смелост при Авдеевка и коментира, че градът бил превзет "относително бързо", което е опит да се омаловажи тежката цена, платена от руснаците за тази "победа", смятат от ISW. От 29 декември, 2023 година насам Герасимов не се беше появявал публично: Главнокомандващият руската армия генерал Герасимов още го няма. Къде е?

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, няма никакво повишение на интензивността на бойните действия по целия фронт. Общо за последното денонощие е имало 64 бойни сблъсъка, с 2 по-малко на дневна база. Най-горещо си остава при Авдеевка и в направлението "Маринка" - при Авдеевка е имало 19 отбити руски пехотни атаки, отново по познатата линия от северозапад на югозапад на 2 до 15 километра от града в полукръг (Степово – Ласточкино – Северно – Първомайско – Невелско). В направлението "Маринка", което обхваща Григоровка, Победа и Новомихайловка, има 14 отбити руски пехотни атаки – генщабът на украинците обаче не признава отстъпление от село Победа: Руската армия превзе нова важна точка в битката за Донецка област (ВИДЕО)

В сутрешния обзор на руския военен блогър и пропагандист Семьон Пегов изрично е посочено, че при Новомихайловка руснаците още нямат успех. Пегов отбелязва и нещо, което украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, служил в украинския генщаб, отдавна коментира – че пробив по направлението "Маринка" значи открита възможност за руски напредък в тила на украинската отбрана в град Угледар (от север-североизток): Руснаци изобличиха Шойгу в нова лъжа за военен успех, HIMARS уби десетки руски войници (ВИДЕО)

Що се отнася до Авдеевка, Пегов си противоречи леко с популярния руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук. "Рибар" пише, че руснаците са влезли в Ласточкино и вече се укрепили в източната му част, като боевете били в центъра. Пегов не казва нищо такова, а говори само за обстрели в района. А зам.-командващият Трета щурмова бригада на украинската армия Максим Жорин твърди, че руски части, били се при Авдеевка, вече се прехвърлят в други направления на фронта.

"Като цяло ни чакат много трудни битки. Говорих за това миналата година - руснаците се подготвяха през цялото това време. Подготвени сили, резерви, складирани въоръжение и техника. И се подготвиха. Сега Руската федерация започва систематично да използва всичко това на бойното поле. В близко бъдеще мисля, че ще има трудна ситуация на юг и в посока Харков", обобщава Жорин.

За Бахмут "Рибар" смело говори как продължавало "настъплението" на руснаците към Часов Яр, но всъщност боевете били при Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут) и Ивановско (5-6 километра запад-югозапад от Бахмут). Семьон Пегов хвърля яснота – да, там са боевете, няма промяна в ситуацията. С други думи, точно така, както е от доста време насам. Константин Машовец обаче прави по-голям анализ на ситуацията – целта на руснаците е пробив на канала Северски Донец – Донбас, към Часов Яр. Той обяснява, че руското командване е изчакало украинската армия да изчерпи сили и възможности с пробива си главно по южния фланг на Бахмут, който в един момент заплашваше да се прекъсне руската логистика за самия град и да отвърне на свой ред с атака. Сега направлението "Бахмут" може да се превърне в следващия приоритет на руското военно командване, като Авдеевка, завършва Машовец, изброявайки всички хвърлени руски сили и че реално се говори за по-широк периметър на военни действия (до 60-тина километра в диаметър), включително до Соледар на север.

За направленията към Купянск и Лиман Пегов също не вижда промени, а "Рибар" разсмива с формулировката си що се отнася до Лиман – руснаците били "зачиствали" украински позиции в покрайнините на Терно (15 километра западно от Кремена). Всъщност руснаците отдавна са именно в този район и не напредват. А в горския парк "Серебрянка" боевете са особено жестоки, тук се бият части на "Азов" (ВИДЕО, 18+).

(КАРТА) В западната част на Запорожието, при Работино (10 километра южно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол), боевете продължават без особени промени. Руснаците са на позиции по-близо до селото, но от запад техни по-предни позиции са прочистени от украинците, а западно от Върбово (18 километра югоизточно от Орехов) има опит за напредък на руските сили, но и ожесточен обстрел с касетъчни боеприпаси от украинците. Семьон Пегов изрично казва, че в този участък на фронта украинците имат достатъчно оръжия, боеприпаси и резерви.

В Кринки, на 2 километра източно от Днепър и 30 километра североизточно от Херсон, има напредък на руските сили до центъра на руините на селцето, което е украинско предмостие. Боевете са много жестоки - ВИДЕО, 18+.

Според актуалната сводка на украинските ВВС, тази нощ Руската федерация е изстреляла 8 дрона клас "Шахед" по цели в Украйна – всичките са изстреляни от посока Приморск и всичките са свалени, в Полтавска, Днепропетровска, Запорожка и Харковска област.

ОЩЕ: HIMARS не прощава: Полигон с руски войници отиде в небитието (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа