Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сателитни снимки: Какви са щетите по най-голямото руско пристанище след мощна украинска атака?

19 май 2024, 15:11 часа • 8073 прочитания

Повреда на поне един петролен резервоар - това е поражението по най-голямото руско пристанище Новоросийск, което сутринта на 17 май беше ударено от Украйна с най-голямата досега регистрирана от нея атака с дронове: Украйна съсипа с дронове Новоросийск - най-голямото руско пристанище (ВИДЕО).

Щетите се виждат на нови сателитни снимки, публикувани от "Радио Свобода" днес, 19 май.

Какво се случи?

След нападението независимият руски Телеграм канал ASTRA съобщи, че са ударени рафинерия и петролният терминал на пристанището – там, откъдето зареждат корабите на Руския черноморски флот.

Местните власти съобщиха за 10 свалени дрона, но отломки от тях предизвикали "локални пожари". Стана ясно обаче, че не това е мащабът на атаката. Имало е поне 35 взрива и над 33 дрона са атакували пристанището. Впоследствие руското военно министерство съобщи за свалени и унищожени 44 дрона.

Още: 20 000 руснаци без ток: Украйна дръпна шалтера с дронове в Новоросийск (ВИДЕО)

Според някои данни, включително в Уикипедия, това се счита за най-голямото руско пристанище изобщо. Дължината му е 8 километра, а броят на кейовете е най-големият сред всички пристанища в Русия. Пристанището обслужва кораби с газене от 12,5 метра и товароносимост до 250 000 тона.

Още: Още един кораб от Руския черноморски флот е в историята (СНИМКА)

Поражения

На сателитни снимки, направени на 18 май, се виждат следи от пожар на територията на морското търговско пристанище Новоросийск. 

По-рано ASTRA публикува видеозапис на това нападение и съобщи, че са нанесени щети на терминала за мазут в Новоросийск и на терминала "Импортпишепром" - в последния дроновете са поразили два резервоара за гориво. Освен това, според канала, в резултат на атаката срещу Новоросийск през нощта на 17 май е имало удари и в петролната база на "Газпром" в село Кириловка и в петролната база на "Транснефт" в Грушовая Балка. Няма жертви.

Още: Украйна може да е поразила руски военни самолети, рафинерия е извън строя: Украински данни

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес