Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна съсипа с дронове Новоросийск - най-голямото руско пристанище (ВИДЕО)

17 май 2024, 06:41 часа • 11554 прочитания

Масирана атака с дронове проведе Украйна тази нощ в най-голямото руско пристанище в Черно море Новоросийск. Според някои данни, включително в Уикипедия, това се счита за най-голямото руско пристанище изобщо. Дължината му е 8 километра, а броят на кейовете е най-големият сред всички пристанища в Русия. Пристанището обслужва кораби с газене от 12,5 метра и товароносимост до 250 000 тона: ГУР: Украински дронове са ударили важно руско отбранително предприятие (ВИДЕО).

Атаката по традиция е в малките часове на денонощието – по-скоро ранна сутрин, отколкото късно през нощта. В Телеграм има серия от публикации, които показват мащаба на случилото се в Новоросийск.

На първо място – според руския опозиционен телеграм канал ASTRA ударите са довели до пълно прекратяване на движението по една от централните улици до пристанището - "Магистрална" (КАРТА). Сега движението отново било пуснато. По първоначални данни са ударени рафинерия и петролният терминал на пристанището – там, откъдето зареждат корабите на Руския черноморски флот: Русия барикадира Черноморския си флот, за да го пази от морски дронове (СНИМКИ)

Никога не е било такова нещо – видеокадри от мястото на събитието са показателни:

Първоначалната информация от губернатора на Краснодарски край Вениамин Кондратиев беше за свалени над 10 дрона при атаката. И обяснение: "Заради паднали отломки има локални пожари, работи се да бъдат ликвидирани. По предварителни данни няма пострадали. Моля, не публикувайте снимки и видеа от работата на ПВО в социалните мрежи":

Оказа се обаче, че това съвсем не е мащабът на цялата атака - видеата от мястото на събитието валят, противно на молбите на Кондратиев. Според ASTRA (СНИМКА) е имало поне 35 взрива и над 33 дрона са атакували пристанището. Впоследствие официално руското военно министерство съобщи за свалени и унищожени 44 дрона. Като се прибави и атаката в Крим плюс атаки в Белгородска област и в Курска област, общо са свалени 102 дрона според официалните руски данни: Атака с дронове: Украйна спря тока в Севастопол (ВИДЕО)

Удар и по рафинерия в Туапсе

Междувременно, рафинерията на "Роснефт" в град Туапсе, също Краснодарски край, е в пламъци. Все още не е ясно колко дрона са били насочени там - това не е първата такава атака срещу рафинерията в хода на пълномащабната война в Украйна.

Вече има съобщение, че пламъците в петролната рафинерия са локализирани:

Интересното е, че на 16 май руското военно министерство на два пъти съобщи за унищожени морски дронове в акваторията на Крим - общо 15, според руските твърдения. След двете атаки срещу военното летище "Белбек" при Севастопол, Крим, имаше редица коментари от руски военни блогъри и канали в Телеграм, че в акваторията на Черно море до полуострова имало украински дронове, "стоящи в готовност". Припомняме, че най-новият украински морски дрон Sea Baby има обхват от 1000 километра и носи почти 1 тон експлозиви.

Междувременно украинските ВВС съобщиха, че Русия е изстреляла 20 дрона клас "Шахед" по цели в Украйна. Всичките са свалени - в Харковска, Полтавска, Одеска и Николаевска област, както и във Виница.

Масирана украинска атака: 50 дрона по Крим, взривове в Новоросийск и Белгород (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес