Шизофрения, олигофрения и глухота - не са пречка за руснаците да отидат на фронта

15024
Шизофрения, олигофрения и глухота - не са пречка за руснаците да отидат на фронта
Снимка: Getty images

Русия ще изпраща на войната в Украйна хора без слух и такива, страдащи от шизофрения и олигофрения. Това стана ясно, след като на 14 септември военният министър на Руската федерация Сергей Шойгу утвърди списък на заболяванията, с които руските граждани няма да могат да бъдат приети за военна служба по договор по време на мобилизация, военно положение и във военно време. 

Самият списък се състои от 26 точки - сред заболяванията са: ХИВ, хепатит В и С, захарен диабет, всички форми на активна туберкулоза, наркомания, липса на крайници и бъбреци.

Представителят на правозащитния проект "Военни адвокати" коментира пред телеграм-канала "Можем объяснить" за кого се отнася заповедта на военния руски министър и какво се е променило.

Още: В Русия започнаха проблеми с резервните части за китайските автомобили

За кого е списъкът

Заповедта на Шойгу е допълнение към закона от лятото (24 юни 2022 г.), който разреши да се сключва договор с ограничено здравно годни (категория В) и подсъдими. Заповедта се отнася до желаещите доброволно да сключат договор с военното министерство на Русия по време на война и мобилизация. 

Кого очакват на фронта

В списъка със заболявания, признати за причина за недопускане на фронта липсват такива като: шизофрения, порок на сърцето и умствена изостаналост (олигрофрения), вродени венерически заболявания, пълна загуба на слуха, заболявания на кръвта и други болести.  

Още: Под натиска на Путин: Руските олигарси изтеглиха милиардите си от Европа

Изданието Лента.ру коментира, че докато в списъка със заболяванията, които биха били пречка за мобилизацията, има 26 точки, в разписанието за заболяванията за редовно призоваваните на военна служба са изброени 88 болести.

Например за редовна военна служба в Русия не може да бъдат приети хора с нарушения на речта, както и ако той е недостатъчно физически развит, но това не пречи за периода на мобилизация

В документа на Шойгу липсват и заболявания, свързани с ушите, ендокринната система, микози (гъбични заболявания) и болести на пикочно-половата система.

Списъкът е съставен неграмотно

Още: Удушил жена с въже: Наемник от "Вагнер" се връща в затвора след ново убийство в Русия

Бившият ръководител на "Алианс на лекарите" Сергей Рибаков коментира, че в списъка не фигурират "връзки към номерата по МКБ (международна класификация на болестите), т.е. някои от споменатите в този списък диагнози не означават нищо от гледна точка на практикуващия лекар. Уточненията "всички видове" нямат практически смисъл."

Къде е уловката?

Макар законът да се отнася само за доброволците, затворниците често сключват договори с военното министерство чрез измама или по насилствен начин. Ако преди от армията някои можеха да се спасят заради негодност за военна служба, то сега това не е пречка. 

Някои затворници търсят начин да се заразят със СПИН, за да не бъдат обект на преследване за участие във войната с Украйна.  

Още: Парадокс: Как богатата на нефт Русия стигна до дефицит на гориво?

Военните комисариати не проверяват здравето на доброволците

Телеграм-каналът "Можем объяснить" описва случай, при който руски доброволец със СПИН и хепатит е воювал в Украйна през есента на 2022 г. Мъжът е починал три месеца след хоспитализирането му.

Предполага се, че починалият не е знаел за заболяването си, а в настоящата ситуация руските военни комисариати не проверяват доброволците, за да не попречат откритията да изпълнят плана за мобилизация. 

Лекарите уточняват, че болен от СПИН на фронта е опасност за останалите войници. "Ако той не е на терапия, в окоп (рани, драскотини, избити зъби) той е опасен за всички, с които контактува. Боя се, че там не правят превръзки с два  слоя ръкавици", коментира медик за "Можем объяснить" и допълва, че в ужасните условия на фронта болестите могат само да прогресират.

Още: Смяна на Шойгу и пълна мобилизация - в руските служби се надигат срещу военните лидери

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си заради руски атаки

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа