Под натиска на Путин: Руските олигарси изтеглиха милиардите си от Европа

5954
Под натиска на Путин: Руските олигарси изтеглиха милиардите си от Европа
Снимка: Kremlin.ru

Руските милиардери, притиснати от международните санкции и изправени пред натиска на президента Владимир Путин да репатрират богатството си, са изтеглили активи на стойност десетки милиарди от Европа след инвазията в Украйна.

Миналия месец акционерите на United Medical Group CY Plc и MD Medical Group Investments Plc, контролирани от магнатите Игор Шилов и Марк Курцер, одобриха преместването на компаниите от Кипър в Русия. Това прехвърляне ще помогне за увеличаване на общата стойност на активите, които са били пререгистрирани от най-богатите руснаци от февруари 2022 г. насам, до не по-малко от 50 млрд. долара, според данни, събрани от Bloomberg. Още: Задържаните руски яхти струват скъпо на Черна гора

Край на една "добра" традиция"

Преместването прекъсва дългата традиция, по силата на която руските милиардери предпочитаха да държат активите си в Европа, като се възползват от примамливите инвестиционни условия, ниските данъци и възможностите да печелят дивиденти в чужда валута.

Богатите руснаци имат все по-малко места по света, където могат да установят богатствата си, тъй като повечето от тях са под ударите на европейски, американски и британски санкции.

Така Русия вече им изглежда като по-малкото зло, казва Наталия Кузнецова, партньор в компанията "Бизнес салюшънс енд текнолоджис" (Business Solutions and Technologie), работила в Русия под бранда "Делойт" (Deloitte), пише Bloomberg.

Под натиск

Кремъл оказва натиск върху най-богатите руснаци да репатрират активите си от страните, които нарича "недружелюбни". Договорите за двойно данъчно облагане бяха преустановени, което прави непрактично да останат регистрирани на места като Европа. Русия затруднява компаниите да изплащат дивиденти или да продават активи на регистрирани в такива юрисдикции юридически лица. Още: Шести милиардер от списъка на Forbes се отказа от руско гражданство

"Връзката Русия-Кипър сега не работи много добре по отношение на паричните преводи", казва Алексей Кузнецов, партньор в B1, която преди това е работила в Русия с бранда Ernst&Young. "Това се решава чрез преместване в приятелска юрисдикция или в Русия".

През август Путин инструктира правителството да създаде механизъм, който ще позволи на Русия да си възвърне контрола върху руски компании, когато този контрол се упражнява чрез чуждестранни юридически лица и е бил загубен в резултат на санкциите. 

За да привлече магнатите у дома, Кремъл използва стимули като местни "офшорни" зони с ниско данъчно облагане, които въведе през 2018 г. и постоянно доработва. Русия също така повиши разходите за съхраняване на активи в традиционни убежища като Кипър или Малта, докато холдингите с международни активи, които се пререгистрират в Русия, могат да се възползват от данъчни облекчения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Хората в най-голямата икономика в Европа консумират все по-малко месо

S&P Global Ratings повиши кредитния рейтинг на Турция

Благодатният огън слезе в храма над Божи гроб в Йерусалим

Студенти издигнаха пропалестински лагер в ирландския Trinity College

Неочаквано повишение на инфлацията в Швейцария

Обявиха с колко ще се забави пускането на газовия терминал край Александруполис

Светлина в тунела за германската автомобилна индустрия

Търговията на Русия с Иран се оказа нерентабилна

Съдят OpenAI и Microsoft за нарушаване на авторските права на медии

Пълен обрат с цените на петрола само за часове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com