Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Богата реколта от краставици с помощта на ориз - ето как се прави

18 юни 2024, 17:36 часа

Всеки градинар иска краставиците, които отглежда в градината си да дават плодове, без да спират до октомври. Някои считат, че това е недостижима цел. Въпреки това си струва да знаете, че има налични методи, които ще помогнат за постигането на този резултат. Не само индустриалните торове могат да увеличат добива на зеленчуци. Например, струва си да се обърне внимание на една популярна зърнена култура.

Как да увеличите добива на краставиците с помощта на ориз?

Както се оказва, тази зърнена култура е мощен стимулатор на образуването на цветове и плодове. В резултат на това добивът се увеличава няколко пъти без никакви затруднения.

За да приготвите подхранващия разтвор, ще трябва да поставите три големи лъжици ориз и 250 мл гореща вода в купа. Покрийте съда и изчакайте 24 часа. След това изсипете концентрата в кофа с вода. Също така се препоръчва да добавите няколко капки йод като защита срещу болести. След това можете безопасно да поливате растенията с приготвения разтвор.

Напръскайте краставиците с това и те няма да пожълтяват

Други торове за богата реколта от краставици

Окосената и изсушена на слънце трева също е идеална за приготвяне на тор за краставиците. Тя съдържа много калий, който помага за укрепване на стъблата и листата, подобрява вкуса и аромата на плодовете, както и предпазва от гниене и петна. За да приготвите инфузията, трябва да направите следното:

  • Вземете окосена и изсушена трева (люцерна, детелина и др.) и я залейте с вода в съотношение 1:5.
  • Покрийте с капак или найлоново фолио и поставете на топло място за 3-5 дни.
  • Периодично разбърквайте инфузията и наблюдавайте миризмата (трябва да е приятна и билкова).
  • Настойката се прецежда през марля или цедка и се разрежда с вода в съотношение 1:10.

Краставиците трябва да се поливат с тази течност в корена след поливане веднъж на всеки две седмици по време на периода на плододаване. Този тор увеличава добива на краставици, подобрява качеството на плодовете и предотвратява падането на цветовете.

Птичият тор е един от най-ефективните органични торове за краставици, тъй като съдържа много азот, фосфор, калий и други хранителни вещества. Но трябва да се използва с повишено внимание, тъй като може да изгори корените и листата на растенията, както и да повиши киселинността на почвата. За да приготвите разтвор от птичи тор, трябва да направите следното:

  • Вземете пресен птичи тор и го залейте с вода в съотношение 1:20.
  • Покрийте съда и го оставете на топло място за 7-10 дни.
  • Разбърквайте периодично.
  • След няколко дни прецедете през марля или цедка. 
  • Разредете готовия разтвор с вода в съотношение 1:10.

В периода на активен растеж и цъфтеж краставиците трябва да се подхранват с този разтвор 1 път седмично. Този тор стимулира растежа и развитието на растенията, ускорява узряването на плодовете и увеличава добива.

Краставиците ще дават плодове до късна есен, ако направите това


Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес