Хитро приложение на стъблата от слънчоглед в градината

1191
Хитро приложение на стъблата от слънчоглед в градината
Снимка: БГНЕС

След успешното прибиране на реколтата в градината, често се изоставят големи и здрави слънчогледови стъбла с мощни коренови системи. Те не трябва просто да се изхвърлят, защото имат много полезни и интересни приложения. Ето пет практични идеи, които могат да направят градинската ви работа по-лесна и полезна.

1. Топли легла

Слънчогледовите стъбла са изключително твърди и не загниват лесно. Вместо да ги изхвърляте, можете да ги използвате като част от компостната яма или за създаване на дренаж в топли легла. Тези стъбла, положени във високите структури, ще разлагат органичната материя бавно, осигурявайки необходимата влага за насажденията и отделяйки топлина, която помага през студените месеци.

Кога да засадите слънчоглед?

2. Опора 

Изсушените слънчогледови стъбла стават издръжливи и много здрави. Те могат да бъдат идеални опори за високи увивни растения. Просто отрежете листата и корените, поставете стъблата на цветната леха под прав ъгъл и ги използвайте като опора. Заради бавното им загниване, тези стъбла могат да послужат два сезона поред.

3. Снегозадържащи конструкции

Слънчогледовите растения със своите големи листа и стъбла с мощни корени могат да бъдат използвани, за да създадете защита от вятър и течения в градината. След сезона тези стъбла могат да продължат да задържат снега, осигурявайки допълнителна защита на нежните растения. Този метод е особено полезен във ветровити райони и снеговалежи.

5 практични идеи за използване на слънчогледовите стъбла в градината

4. Зимни рамки 

Зимният подслон на трайни насаждения в градината е важен въпрос за градинарите. Вместо да купувате специални материали или аксесоари, можете да използвате слънчогледовите стъбла като зимни рамки. Те могат да бъдат лесно залепени около периметъра на насажденията и да служат като стабилна структура, която може да бъде изолирана с мулч и покрита със спанбонд. Този начин на подслон е икономичен и ефективен.

5. Пепел

Ако другите методи не ви удовлетворяват, можете да използвате слънчогледовите остатъци за създаване на полезна пепел. Слънчогледите с мощната си коренова система абсорбират голямо количество хранителни вещества през лятото. Чрез изгаряне на листа, корени и стъбла, можете да създадете пепел, който да се използва като тор в градината.

С тези практични идеи, градинарите могат да използват слънчогледовите стъбла по полезен и икономичен начин, спестявайки пари и подобрявайки градинското си пространство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Най-успешните дни през май за градинарство според календара за сеитба

Лунен календар за градинари - какво трябва да направите в градината през май 2024

Розите ще цъфтят като луди, ако заровите това до тях

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com