5 практични идеи за използване на слънчогледовите стъбла в градината

5455
5 практични идеи за използване на слънчогледовите стъбла в градината
Снимка: iStock

През есента след прибиране на реколтата в градината остава немислимо количество растителни остатъци.

По-специално, силни, големи, слънчогледови стъбла с мощна коренова система. Изхвърлянето им е трудоемка задача, така че предприемчивите градинари са намерили употреба за останалата зелена маса от стъбла, практично и полезно.

Компонент за топли легла

Слънчогледовите стебла са твърди и трудно загниват. Несъмнено те могат да се поставят в компостна яма, да се поръсят с ускорители и да се смесят с масата. Но има по-удобни приложения, като например създаване на дренаж в топли легла.

Във високите структури бавно разлагащата се органична материя ще служи като първи слой, премахвайки излишната влага и бавно захранвайки насажденията. Освен това бавното гниене отделя повече топлина от материалите, които гният за няколко месеца. Билото ще е топло както през април, така и през октомври.

7 двойки растения, които не могат да бъдат засадени в една градина

Създаване на опори за растенията

Слънчогледовите стъбла, изсушени до октомври, стават здрави и издръжливи. Те могат да издържат на голямо тегло, съответно е препоръчително да ги използвате като опори за фиксиране на стъблата на увивни растения.

За да направите това, трябва да отрежете листата и корените на слънчогледа, да го поставите на цветната леха под прав ъгъл, да го фиксирате и да прекарате лозите върху него. Поради бавното загниване, стъблата могат да се използват два сезона поред.

Създаване на снегозадържаща конструкция

Градинарите често използват тези растения с мощна коренова система, големи листа и здрави стволове, за да създадат щит, предпазващ нежните насаждения от вятър и течения. След сезона стъблата могат да продължат защитната си функция, но вече да задържат снега.

Тази опция за приложение е особено подходяща за ветровити райони и региони с малко сняг. Ако е необходимо, нарязаните стъбла могат да бъдат забити в земята на правилните места, също така и за задържане на снега на мястото.

Как да си направим билкова градина

Изграждане на зимна рамка

Подслонът за трайни насаждения за зимата е спешен въпрос за градинарите. Някои купуват летви за тази цел и изграждат навеси, други купуват специални градински аксесоари.

Предприемчивите градинари използват безплатни, но здрави и надеждни слънчогледови стъбла.

Те могат лесно да бъдат залепени около периметъра на трайните насаждения с квадрат или конус, вързани за допълнителна стабилност, изолирани в почвата с мулчиращ материал и покрити със спанбонд отгоре.

Полезно изгаряне

Ако описаните по-горе методи не са подходящи за градинаря, тогава той може да приготви полезна пепел от органичните остатъци от слънчогледи. Растението с мощна коренова система и обилна зеленина абсорбира огромен комплекс от хранителни вещества през лятото. Те могат да бъдат върнати отново в земята, създавайки пепел от останките.

Можете да изгаряте листа, корени, стъбла, но строго отделно от други органични отпадъци. След което пепелта трябва да се събере и използва като тор.

Многобройната зелена маса от реколтата може да бъде чудесен помощник в градината, спестявайки пари за тор и подслон за трайни насаждения, както и да помогне за създаването на легла

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Най-успешните дни през май за градинарство според календара за сеитба

Лунен календар за градинари - какво трябва да направите в градината през май 2024

Розите ще цъфтят като луди, ако заровите това до тях

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com