Как да се преборим с кубинската мана по краставици?

29440
Как да се преборим с кубинската мана по краставици?
Снимка: Julia Schwab / Pixabay

Кубинската мана или Pseudoperonosporosa cubensis е една от най-честите болести, с които се сблъскват производителите на краставици. Как да разпознаем симптомите на заболяването?

При заразяване в началните етапи върху листата се появяват малки точки, подобни на изгаряния. Върху външната страна на листата се образуват яркозелени петна с ъглова или кръгла форма. На вътрешната повърхност се появява сиво-виолетово покритие, което се забелязва само при внимателно оглеждане.

Условия за разпространение на инфекцията

Болестта се развива най-силно във влажни условия, например на открито през дъждовно лято. Резките температурни промени между дневните и нощните температури също са рискови фактори, тъй като росата пада сутрин - редовното появяване на капеща влага върху листата е неблагоприятно.

Несъмнено негативен фактор е мокренето на листата. При горещо време поливането става по-често и се образува кондензат. Поливането със студена вода директно стимулира развитието на мана.

Засаждане на краставици: Слага ли се пепел в дупката?

Годни ли са за консумация краставици от болни растения?

Понякога потребителите се чудят: безопасно ли е да се ядат такива зеленчуци? Отговорът е „да“. Гъбичките, като правило, засягат само листата, но не и плодовете. Болестта обаче може да повлияе върху качеството на самите плодове: краставиците, откъснати от засегнатите растения, са безвкусни и нямат характерния за растението аромат. Плодовете с променен цвят, пожълтели или побелели, омекнали или с петна от плесен трябва да се изхвърлят.

Как да се отървем от кубинската мана?

За да се ограничи развитието на болестта, е необходимо да се намали относителната влажност на въздуха и да се предотврати падането на капчици влага върху листата. Това се постига чрез разреждане на гъстотата на насажденията, намаляване на поливането и провеждането му през първата половина на деня, проветряване на оранжерията и др. По този начин намаляването на относителната влажност на въздуха ще забави образуването на зооспорангии, основният източник на инфекция през вегетационния период.

За да се намали разпространението на инфекцията, е необходимо да се отстранят първите заразени листа от растенията възможно най-бързо и незабавно да се поставят в найлонови торбички, за да се предотврати разпространението на гъбични спори.

Задаждане на краставици през май 2024 - кои са най-добрите дати

Мерките за предотвратяване на разпространението на болестта също включват:

- повишена вентилация за намаляване на влажността;

- поливане в основата на растението, като се избягва контакт с листата, капково поливане;

- пълно отстраняване на целия растителен материал в края на вегетационния период;

- ежедневна проверка и незабавно отстраняване на засегнатата зеленина и растения за унищожаване;

- практика на ротация на културите, при която растенията от семейство Тиквови не се връщат на едно и също място в продължение на две години.

Доказано е обаче, че редица сортове и хибриди имат, макар и непълна, но повече или по-малко достатъчна устойчивост на заболяването. Затова най-разумното решение е да се насочваме към такива видове краставици.

Методи за борба с кубинска мана по краставици

Препарати, съдържащи мед, са ефикасни срещу пероноспороза. Използването им е ефективно и безопасно в периода преди образуването на зеленината. Когато завръзите вече са се формирали, не трябва да се използват медсъдържащи препарати.

През вегетационния период химическата защита започва с превантивни третирания. При обработката се старайте да третирате старателно долната страна на листа - за целта използвайте прилепители Няколко дни след третирането мокрите петна по листата изсъхват. В зависимост от метеорологичните условия третиранията се повтарят след 5-10 дни. За да се предотврати развитието на резистентност (съпротивляемост) на патогена към използваните лекарства, е необходимо да се редуват и да се използват не повече от 2-3 пъти на сезон.

След прибиране на реколтата почвата се дезинфекцира с химикали за унищожаване на гъбичките, а в оранжерията слой от почвата с дебелина 5–7 см се отстранява и се заменя със здрав субстрат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Кои цветя започват да цъфтят през юни

Какво задължително се сее през юни

Зеленчуците, които НЕ трябва да се торят с черупки от яйца

Патладжан - как е правилно да се полива, за да не горчи

Подправката, от която се приготвя най-добрият тор за цветята и всичко в градината

Имате чудодейно средство в кухнята за наторяване на почвата и борба с вредителите

Поливане на краставиците за успешна реколта

Поливане на доматите според етапа на растеж

Прости трикове, с които петуниите ви ще цъфтят като луди

Нека градината ви ухае на неземен аромат през целия сезон: Ето така

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com