Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проруски проекти в България дори не крият намесата си във вота: Говори изборен експерт (ВИДЕО)

03 юни 2024, 19:30 часа • 13775 прочитания

"Не е заплаха, реалност е". Така Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК коментира думите на министъра на отбраната Атанас Запрянов за пряка намеса на Русия в изборите у нас на 9 юни.

Още: "Опорка на Путин": Министър отговори президента за изпращането на български войници в Украйна

"Проучихме изцяло проруски, прокремълски политически проекти в България, които не го крият толкова много. Това е много сериозна мрежа за дезинформация, която споделя основно кремълските опорки", каза изборният наблюдател и цитира изследване на Софийския университет, според което мрежа от сайтове споделя до 400 000 сходни публикации с руските наративи за войната в Украйна и за "лошия" Европейски съюз. "Тези опасения на Атанас Запрянов са насочени към хибридната опасност. Понеже министърът е казал „пряка намеса“ – това е притеснително, но нямам информация за такова нещо", посочи той в Студио Actualno.

Снимка: Actualno.com

ОЧИ гледат всички партии

Цицелков коментира и отвореното писмо на "Обединение за честни избори" (ОЧИ), от което е част. То бе разпратено до всички партии и коалиции, участващи в изборите 2 в 1: Докажете, че изборите ще са честни: 13 важни въпроса към всички партии

Относно видеонаблюдението по време на преброяването на изборните резултати - Стоил Цицелков призова членовете на СИК да покажат на камерата всички невалидни бюлетини, за да се изчистят съмненията. И посочи, че ОЧИ отново ще направят анализ на "особено електорално поведение" – там, където в една секция хората са гласували много необичайно, което подсказва контролиран вот. Всеки ще може да гледа как се броят бюлетини - на сайта на ОЧИ (ето тук).

Още: "Вярвам, че няма да дописват за "баче Цено" и не знам още кого"

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес