Муха няма да прехвръкне: 10-те най-добри репелентни растения за градината

34854
Муха няма да прехвръкне: 10-те най-добри репелентни растения за градината
Снимка: Getty images

Комарите, мухите и другите летящи насекоми са единственото нещо, което съсипва удоволствието от отдиха на открито. Но някои билки и цветя ще ви помогнат да охладите желанието на насекомите да нахлуят във вашия имот.

Тези растения съдържат етерични масла – естествени репеленти. Тяхното присъствие няма да даде 100% защита, но ефектът ще бъде забележим.

Подправки:

1. Лавандула

Ароматното цвете често се използва за борба с молци, но също така отблъсква мухи, бълхи, молци и комари. В древни времена хората закачали китки суха лавандула пред вратата или поставяли в сандъци с дрехи. Поставете китка на верандата, терасата, в къщата.

10 растения, които отблъскват вредните насекоми надалече

2. Босилек

Пикантната трева не е по вкуса на мухите и комарите. Подредете саксиите на местата за почивка - на барбекюто, верандата, лятната кухня. Запарката също помага.

3. Мащерка

Растението се отглежда в саксии или на открити слънчеви места, като се добавя като подправка. Малко хора знаят, че мащерката отблъсква комарите. За да направите това, трябва да вземете няколко листа, да смачкате в ръката си и да нанесете сока върху тялото. Но бъдете внимателни, етеричното масло често се проявява като алерген.

4. Лимонена трева

Екстракт от лимонена трева се добавя към репелентите против комари и свещи. Тревата е непретенциозна, бързо расте в градината. Обича слънчеви, добре проветриви зони. През зимата можете да я отглеждате като зеленина на перваза на прозореца и да варите чай.

5. Розмарин

Предпазва от кръвосмучещи насекоми, градински вредители. Розмаринът се суши и се превръща в репеленти. Вземете клонки от билки, изсипете вряла вода в равни пропорции, оставете за половин час. Изстискайте напоените листа, смесете с чиста вода, напръскайте върху дрехите и в къщата.

Тези НАСЕКОМИ за полезни за вашата градина. Дръжте ги близо до растенията си!

Декоративни цветя

1. Невенчета

Растението отблъсква комари, листни въшки и дори зайци. Корените от невен помагат в борбата с фитозаболяванията – нематодите. Засадете компактно цвете близо до овощни дървета или до лехите. Забележка: невенът има положителен ефект върху растежа на градинските рози.

2. Хризантема

В части от това непретенциозно цвете се съдържа пиретрин. Веществото засяга нервната система на насекомите, има мощен инсектициден ефект. Добавя се към естествени репеленти, шампоани срещу бълхи, дървеници. Хризантемите не се понасят от вредители като мравки, хлебарки, акари, въшки, бълхи, дървеници.

3. Алиум

Сферичните съцветия отблъскват не само кръвосмучещите насекоми, но и повечето градински вредители. От него се страхуват охлюви, мухи, листни въшки, зелеви пеперуди. Засадете полезното цвете в цветни лехи до боб, зеле, картофи и патладжани.

4. Петуния

Непретенциозното цвете е чест гост в лятната вила. Петунията не само украсява градината, но и отблъсква листни въшки, цикади, гърмящи змии и доматени ястреби. Поставете цветето до грах, боб, домати, чушки.

5. Настурция

Ароматът на това растение е неприятен за много вредители - например зелева пеперуда, белокрилка, листни въшки. Опитните градинари засаждат цветето до зеленчуци, които са засегнати от тези насекоми. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Защо да ръсим бакпулвер в градината? Всяка баба знае отговора!

Прихващане на магнолия от клонка не е трудно - ето как се прави!

Размножаване на хортензия: за какво трябва много да внимаваме?

Защо пролетното пръскане с бордолезов разтвор на овошките е толкова важно

Кога се режат розите през пролетта

Този домашен тор ще съживи и най-изсъхналите цветя

Защо китайската роза не цъфти

Експерт: Засадете това цвете до зеленчуците и те ще са по-едри от всякога

Най-добрият тор за хортензията - 3 съставки, които всички изхвърляме

Засаждане на картофи - опитните градинари слагат това в дупката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com