10 растения, които отблъскват вредните насекоми надалече

9731
10 растения, които отблъскват вредните насекоми надалече
Снимка: Getty images

Ако сте любител градинар, който обича да прекарва време в своя двор, вероятно е да се опитвате да опазите растенията от вредители и насекоми. Има различни начини за това, но един по-интересен включва... растения. Как едни цветя и билки могат да помогнат за опазването на други? Ето кои растения отблъскват вредните насекоми и пазят своите побратими и красивия вид на вашата градина.

Петуния – толкова красиво растение с ярки цветове, което може да ви бъде полезно срещу всякакви буболечки и досадни насекоми. Засадете я близо до зеленчуците или билките, които искате да съхраните. Тя ще държи далеч гъсениците, листните въшки, бръмбарите и цикадите.

Пореч – много полезно растение, тъй като обогатява почвата и предпазва растенията от гъсеници. Привлича пчелите, което е полезно за цветята. Щом го засадите веднъж, го оставете – в следващи години той сам се презасява.

Хризантема – много красива и мразена от листни въшки, хлебарки, паяк акари, кърлежи и нематоди. Спасете растенията от вредители, засаждайки я в градината.

Слънчоглед – капан за листни въшки, който обаче не може да бъде увреден от тях. Какво по-хубаво? Слънчогледът е невероятно красиво растение, което е атракция във всяка градина, а вече разбрахте и че може да ви бъде полезно.

Лавандула – любима на мнозина, но не и на бълхи, комари, молци и мухи. Засадете я близо до входната врата, за да ви радва с красотата си и да не позволява на досадните насекоми да влязат в дома ви.

Тагетис – известно растение със своите свойства против насекоми. То убива нематодите, прогонва белите мухи, охлювите, паяк акарите и бръмбарите. Обича слънцето. Ако се горд собственик на зеленчукова градина, засадете тагетис поне на няколко места в нея.

Латинка – тя има способността да привлича листни въшки, спасявайки другите растения от тях. Добро място за засаждане е около плодовите дръвчета.

Кориандър – неговият силен аромат гони паяк акарите, листните въшки и колорадския бръмбар. Чудесно е да го имате у дома като подправка, но и растение, предпазващо останалите от вредители.

Босилек – той има силен аромат, който успешно гони комари, мухи, трипси, гъсеници. Засадете го близо до растения, които ги привличат, за да ги опазите. Обикновено хората садят босилек до разсадите си домати. Не се изненадвайте, ако откриете скакалец или бръмбар по тях обаче, защото босилекът ги привлича.

Копър – страхотна подправка, която може да ви послужи и като премахнете охлювите, листните въшки и плужеците. Бъдете внимателни, защото привлича оси и гъсеници, с което може да отклони вниманието от апетитните ви зеленчуци към себе си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Таро хороскоп за 24 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com