Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Начини за отглеждане на ЗЕЛЕ у дома: Изберете най-подходящия за вас

09 май 2023, 18:45 часа

Засадете вкусно зеле у дома и се радвайте на богата реколта, като следвате няколко лесни стъпки при подготовка и засяване. Положете основни грижи и осигурете подходящо място, за да се радвате на успех.

Зелето предпочита слънчево място и добре дренирана почва, богата на органични вещества. Преди засаждане смесете органичен подобрител на почва и органичен тор за домати, зеленчуци и билки през горните 10-20 см почва.

Отглеждане на зеле от семена

Семената трябва да се засеят на 10 мм дълбочина в гнезда. Засадете 6-8 семена на гнездо. След като разсадът стане 10-15 см висок, пресадете го във вашата градина или саксия, като оставите 40-70 см между разсада.

Засаждане на ЗЕЛЕ: Основното, което трябва да знаете за добра реколта

Отглеждане от разсад

Засадете разсад от зеле на слънчево място, в почва, която е обогатена с подобрител на почвата на органична основа, смесен през горните 10-20 см от почвата преди засаждане.

Засяване в градината

Първа стъпка от засяването е подготовка на почвата. Когато сте сигурни, че тя е подходяща – засадете разсада, като оставите 40-70 см разстояние - в зависимост от сорта.

За да предпазите младия разсад от гъсеницата на зелевия молец и малката зелева бяла пеперуда, използвайте безопасна за дивата природа мрежа против насекоми.

Леко мулчирайте почвата около растенията след засаждане с отворен мулч, за да запазите влагата и да потиснете плевелите.

Градинарите издават тайни за богата реколта от ЗЕЛЕ

Отглеждане в саксии

Зелето може да се отглежда в саксии с добър дренаж - изберете нещо, което е поне 50 см широко и също толкова дълбоко.

Ако имате ограничено пространство, потърсете някои от по-компактните растящи сортове зеле, които могат да бъдат засадени по-близо едно до друго. Леко мулчирайте почвата около растенията след засаждане с отворен мулч, за да запазите влагата.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес