Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сложете това във водата за поливане на чушките и доматите през юни - реколтата ще е 2 пъти по-богата

14 юни 2024, 09:44 часа

Не всеки градинар, който отглежда домати и чушки в градината си, иска да използва химия. Но градинарите с опит знаят как да постигнат обилна реколта с помощта на една съставка, която добавят към водата за поливане.

Поливане на доматите и чушките за обилна реколта

Например, ако използвате едно фармацевтично лекарство и го добавите към водата за поливане на домати, краставици и чушки, те ще ви възнаградят с отлична реколта. За целта ще са ви необходими 2 литра вода, таблетка аспирин и чаша мляко. Всички тези вещества трябва да се смесят с блендер и след това да се добави литър вода. Преди поливане 1 чаша от нашата смес ще трябва да се разреди допълнително в 5 литра вода. Тази течност се използва за поливане на насажденията в корена.

2 евтини тора, които ще спасят доматите от мана

Поливането, подобно на торовете, е много важно за бъдещата реколта. Ако искате да приберете богата реколта от домати, тогава ги поливайте с топла вода два пъти седмично.

Доматите обичат поливане с вода с температура най-малко 20 градуса. При тази температура метаболитните процеси протичат по-бързо. Времето за поливане се избира така, че слънцето да не нагрява директно насажденията. По-добре е да се полива сутрин.

През първите две седмици се препоръчва правилно да се навлажни почвата - по-добре е да се полива два пъти на ден с малко количество вода. Това ще има благоприятен ефект върху образуването на странични корени. Между другото, развитието на кореновата система на растенията пряко влияе върху добива на домати.

Петнадесет дни след засаждането поливането може да се намали до веднъж. При горещо време трябва да следите състоянието на почвата и, ако е необходимо, да я навлажнете допълнително. Веднъж на всеки 3-4 седмици е препоръчително да поливате насажденията и да добавяте полезни микроторове - азот, калций към водата.

На етапа на цъфтеж доматите не са толкова взискателни към поливането. Намалете поливането до 2-3 дни седмично. Средно консумацията на вода на храст е не повече от един литър. Прекомерното поливане през този период води до прекомерно образуване на листа, в резултат на което плодовете практически не растат.

Младият разсад от пипер се полива по различни методи - в корена или отгоре (трябва да внимавате да не счупите стъблото и листата).

Когато засаждате вече зрял разсад в открит терен, поливането трябва да се извършва изключително в корена.

Важно е да не позволявате на влагата да попадне върху плодовете или листата. Този вариант е възможен само ако растенията са третирани срещу вредители или се прилагат специални торове. Освен това си струва да вземете предвид оптималната температура на водата за напояване: ще трябва да спрете да използвате студена вода, което води до спиране на активния растеж. Идеалният вариант е да използвате вода, чиято температура варира между +22-25 градуса.

Най-добре е поливането да се осъществява преди 10 часа сутринта или след 18 часа, когато топлината постепенно намалява.

Хапчето, което гарантира богата реколта от краставици и домати

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес